• Numeroase studii arată că deficiența de vitamina D este în strânsă legătură cu infecția cu coronavirus și cu apariția unor forme mai severe de COVID-19.
  • Experții investighează în prezent dacă suplimentarea cu vitamina D poate ajuta în lupta cu simptomele severe de COVID 19.
  • Însă, eficiența vitaminei D este susținută de numeroase studii, nu doar în lupta cu COVID, ci și pentru întărirea imunității, a afecțiunilor tiroidiene și a altor afecțiuni.

Fără un vaccin aprobat pentru folosirea la scara mondială, numeroase persoane apelează la vitamine și alte suplimente pentru a stimula sistemul imunitar în lupta cu COVID.

Anthony Fauci, celebrul director de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases din SUA sustine ca majoritatea suplimentelor de pe piata “nu fac nimic”!.

Totusi, exista un supliment care poate fi de folos sistemului imunitar: și anume Vitamina D cunoscută și ca “vitamina soarelui”!

“Deficiența de vitamina D are un impact negativ asupra sistemului imunitar, iar riscul de infecție cu COVID este ridicat la persoanele afectate!”, a declarat Fauci într-un interviu. “Asadar, nu am nimic impotriva acestor suplimente pe baza de vitamina D. Chiar și eu le iau!”, a mai declarat Fauci.

Anthony Fauci a subliniat importanta vitaminei D si a rolului sau benefic pentru intarirea sistemului imunitar.

Deficienta de Vitamina D un factor de risc pentru infectia cu COVID

Numeroase studii efectuate de la inceputul pandemiei de coronavirus arata ca vitamina D reduce riscul de infectii respiratorii, efectele fiind specctaculoase in special la persoanele diagnosticate cu deficienta de vitamina D.

De asemenea, alte studii au indicat ca deficienta de vitamina D mareste riscul de infectie cu coronavirus si, in cazul persoanelor infectate, de severitate a simptomelor.

De exemplu, unele studii au aratat ca decesele de COVID sunt mai ridicate in tarile mai indepartate de Ecuator, acolo unde multe persoane sufera de deficienta de vitamina D, cauzata de expunerea insuficienta la rezele soarelui, in special in lunile de iarna.

“Organismul uman produce vitamina D numai prin expunere la soarre, iar in lunile reci multe persoane sufera de deficienta”, a declarat Nicole Avena, asistent profesor in neurostiinte la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York. De altfel, studiile arata ca pacientii cu niveluri scazute de vitamina D sunt cel mai adesea testati pozitiv cu COVID.

Si alti factori, precum varsta, obezitatea si alte afectiuni medicale existente la pacient, care de obicei sunt in stransa legatura cu deficienta de vitamina D, maresc riscul de infectie cu coronavirus!

De asemenea, cercetatorii au aratat ca persoanele spitalizate cu infectie de COVID care aveau si deficienta de vitamina D intrau in categoria de risc cu cele mai severe simptome si chiar decese.

In plus, cercetatorii au identificat si alte vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar si lupta impotriva infectiei cu COVID: cele mai importante sunt Vitamina C si Zinc!

Studiile examineaza beneficiile vitaminei D

Trebuie mentionat ca toate aceste studii sunt observationale, ceea ce inseamna ca cercetatorii au colectat in timp date de la persoane infectate cu COVID.

De exemplu, intr-un studiu efectuat in Spania, cercetatorii au prescris calcifediol, o forma activa de vitamina D, la 50 de persoane spitalitate cu COVID. Un alt grup de 26 de pacienti nu a primit Vitamina D.

In rest, toti pacientii au fost tratati egal, cu hydroxychloroquina si azithromycina. Numai unul dintre pacientii tratati cu vitamina D a ajuns la terapie intensiva, in timp ce din grupul fara vitamina D au ajuns la terapie intensiva jumatate dintre pacienti!

Astfel, una dintre posibilitatile studiului este ca vitamina D nu previne infectia cu COVId, insa la persoanele deja infectate simptomele sunt minime! De asemenea, exista si posibilitatea ca persoanele infectate cu COVID dar care nu sufera de deficienta de vitamina D sa fie asimptomatice si sa nu se testeze niciodata!

Trebuie sa luam suplimente de vitamina D?

Chiar daca studiile nu sunt 100% concludente, specialistii ne recomanda sa apelam la suplimentele de vitamina D, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, in conditiile in care foarte multe persoane de pe acest glob sufera de deficienta de vitamina D.

De exemplu, in SUA (acolo unde au fost efectuate cele mai multe studii), 41% dintre adulti sufera de deficienta de vitamina D! Persoanele cu tenul inchis repreinta categoria de risc: 63% dintre hispanici si 82% dintre persoanele de culoare neagra prezinta niveluri reduse de vitamina D.

Specialistii sunt de parere ca este dificil de acoperit cantitatea necesara de vitamina D numai din alimente, astfel ca suplimentarea este o solutie esentiala!

Doza maxima recomanda de specialisti este de 4000UI de vitamina D pe zi! Insa, aceste suplimente si mai ales doze trebuie luate la indicatia specifica a medicului curant.

Nu consumati mai mult de 4000UI de vitamina D pe zi fara permisiune medicului!

 

Oferta noastra de VITAMINA D: