In lunile friguroase de iarna, dovleacul si mirodenii precum scortisoara, ghimbirul sau nucsoara sunt vedetele sezonului. Insa, pe langa clasica placinta cu dovleasc, aceste ingrediente poti fi adaugate si in alte preparate delicioase!

In plus, mirodeniile sunt bogate in antioxidanti si polifenoli, care lupta impotriva bolilor si inflamatiilor din organism.

  • Scortisoara reduce colesterolul, nivelul de zahar din sange si tensiunea arteriala.
  • Nucsoara imbunatateste starea psihica si sanatatea inimii.
  • Ghimbirul este un cunoscut remediu antigreata, insa ajuta si la prevenirea si eliminarea inflamatiilor si migrenelor.
  • Cuisoarele elimina bacteriile si ciupercile si sunt cunoscute pentru efectele de reducere a durerilor, fiind ideale pentru dureri de dinti.

Asadar, sezonul dovleacului are numeroase beneficii pentru sanatate si pentru o bucatarie aromata!

Descopera mai jos cateva retete cu dovleac si mirodenii specifice sezonului rece:

Clatite proteice cu dovleac

Aceste clatite in stil american contin multe proteine si sunt perfecte si pentru cei care au pofta de ceva dulce. Faina de naut ofera acestei retete proteine si fibre in cantitati mari, iar in combinatie cu iaurtul grecesc, ofera organismului si o doza buna de probiotice.

Ingrediente pentru 8 portii

Mod de preparare:

Intr-un bol, amesteca amidonul cu 2 lingurite de apa rece, pana se dilueaza complet.

Intr-un blender, amesteca impreuna laptele de cocos, faina de naut, piureul de dovleac, oul, praful de copt, mirodeniile si amidonul diluat. Amesteca totul bine, pana se obtine o compozitie omogena.

Intr-o tigaie incinge 1 lingurita de unt ghee si toarna cu lingura 2 clatite din aluatul preparat. Lasa pe foc pana cand se formeaza bule, aproximativ 2-3 minute, si apoi intoarce clatita si pe cealalta parte, timp de 2-3 minute.

Repeta operatiunea cu restul de compozitie.

Clatitele se servesc cu iaurt grecesc pe deasupra si cateva nuci tocate.

 

Bilute energizante cu dovleac

Aceste gustari dulci iti vor satisface pofta de dulce dintr-o inghititura! Curmalele, dulci in mod natural, au un indice glicemic redus, insa sunt bogate in fibre, vitamine si minerale. Si, impreuna cu dovleacul, va ofera energie de durata!

Ingrediente pentru 18 bilute:

Metoda de preparare:

Intr-un bol, inmoaie curmalele in apa fierbinte, timp de 10 minute, apoi scurge.

Apoi, cu ajutorul unui blender, amesteca curmalele cu nucile si ciocolata.

Adauga piureul de dovleac, jumatate din nuca de cocos rasa, vanilia, espresso, mirodeniile si sarea. Mixeaza pana cand toate ingredientele sunt bine amestecate.

Lasa pasta la rece timp timp de 30 de minute.

Formeaza apoi bilutele din compozitie si tavaleste-le prin restul de nuca de cocos rasa.

Cand ai format toate bilutele, mai lasa-le la frigider timp de 30 de minute inainte de a le consuma.

 

Mini briose cu unt de arahide si dovleac

Aceste mini briose cu unt de arahide si dovleac sunt delicioase si usor de preparat. Au un gust festiv si, in plus, contin mai putine grasimi si calorii decat dulciurile “traditionale”.

Ingrediente pentru 14 mini briose:

Metoda de preparare:

Tapeteaza cu hartie de copt o tava de mini briose.

La cuptorul cu microunde, sau pe aragaz, topeste uleiul de cocos. Lasa-l sa se raceasca putin inainte de a-l folosi.

Adauga apoi cacaoua si 2 lingurite de sirop de artar si amesteca bine.

Umple cu aceasta compozitie 1/3 din forma de briose. Mai pastreaza putina compozitie! Da tava la frigider pentru 10 minute.

Intr-un bol amesteca restul de sirop de artar, piureul de dovleac, untul de arahide si mirodeniile. Amesteca totul bine.

Toarna aceasta compozitie peste cea de ciocolata din mini briose. Deasupra toarna si restul din compozitia de ciocolata.

Presara deasupra putina sare!

Da tava la frigider pentru inca 10 minute!

Mini briosele se pastreaza la frigider!

 

Humus cu dovleac

Imbunatateste humusul tau obisnuit cu un gust inedit: dovleac, seminte de dovleac si mirodeni. Iti vei surprinde simturile si te vei bucura de o gustare gustoasa si satioasa!

Ingrediente:

Metoda de preparare:

Intr-un bol, amesteca humul cu piureul de dovleac si cu scortisoara.

Deasupra presara semintele de dovleac. Puteti stropi si cu putin ulei de masline si fulgi de sare.

Humusul cu dovleac se serveste cu diverse legume crude: castraveti, ardei, telina apio, cu crackersi sau lipie.