De pe masa de sarbatoare a romanilor, cozonacul este nelipsit. Mai jos noi va oferim o reteta traditionala de cozonac, pufos si aromat.
Ingrediente:
Pentru 2 cozonaci grasani:
1 kg faina 000 sau pentru cozonac
50 gr drojdie proaspata
350 ml lapte caldut
5 oua
150 ml ulei sau 200 gr unt topit
3 plicuri zahar vanilat sau miezul de la o pastaie de vanilie
coaja rasa de la 2 lamaie si 1 portocala
15 gr sare.
Pentru umplutura:
300 gr nuca
150 gr zahar
150 ml lapte
50 gr cacao
vanilie.
In plus, un ou pentru uns cozonacii!
Metoda de preparare:
Pentru pregatirea cozonacilor, este bine ca toate ingredientele sa fie pregatite de cu seara, astfel incat toate sa fie la temperatura camerei. Laptele se incalzeste putin, inainte de folosire.
Atentie! Laptele nu trebuie sa fie fierbinte!
In plus, nu uitati de sare, care este foarte importanta la prepararea dulciurilor si a aluaturilor dulci, ea oferind mai multa savoare!
1.Maiaua
Pentru maiaua de cozonac, se amesteca intr-un castron incapator drojdia cu o lingurita de zahar si 100 ml de lapte (din cel cantarit!). Se amesteca bine, pana cand drojdia se dizolv complet. Deasupra se presara putina faina si se lasa sa se activeze timp de 10 minute. Daca drojdia este de buna calitate, veti observa cum maiaua se umfla imediat!
2. Aluatul
Cat timp creste maiaua, intr-un bol amestecam ouale, cu zaharul, zaharul vanilat sau vanilia si coaja rasa de citrice. Amestecam bine cu un mixer, pana obtinem o crema de culoare galbuie.
Se adauga apoi maiaua, restul de lapte si 500 de 500 de grame de faina. Se amesteca bine cu mixerul, pana cand se obtine un aluat subtire, asemanator cu cel pentru clatite.
3. Framantarea
In castron se adauga apoi sarea si restul de faina si se incepe framantarea cozonacului. Se framanta timp de 10-15 minute. In aceasta etapa, aluatul are o consistenta lipicioasa, insa lucrurile se vor schimba in momentul in care se adauga uleiul sau untul topit.
Asadar, acum este momentul in care adaugam grasimea. Uleiul sau untul topit se adauga treptat, dupa fiecare adaugare aluatul se framanta bine, pana cand toata grasimea este bine incorporata in aluat.
Aceasta etapa de framantare dureaza aproximativ 30 de minute. Astfel, aluatul devine elastic si neted. Aluatul se lasa apoi la dospit timp de o ora.
4. Dospirea
Dupa ce aluatul creste frumos, se rastoarna pe masa de lucru si se intinde in strat de grosimea unui deget. Se impatureste apoi in 3, astfel incat sa se formeze un dreptunghi de aluat. Se lasa asa la odihnit timp de 10 minute.
Se imparte apoi alutul in patru bucati egale, din care se formeaza patru bile care se lasa la odihnit timp de 20 de minute, acoperite cu folie alimentara.
5. Umplutura
Intre timp pregatim umplutura pentru cozonaci. Intr-o craticioara pe foc se fierbe laptele cu zaharul si cu vanilia. Cand incepe sa clocoteasca laptele, se ia craticiora de pe foc si se adauga nuca macinata si cacaoa. Se amesteca bine, pana se obtine o crema consistenta. Se lasa la racit.
Acum este momentul in care trecem la umplerea cozonaacilor cu crema. Se ia fiecare bila de aluat, se intinde intr-o foaie dreptunghiulara peste care se intinde crema. Se ruleaza apoi aluatul. Se repeta procedura si pentru restul de bile de aluat.
6. Coacerea
Se formeaza apoi cei doi cozonaci, impletind cate doua rulouri de aluat. Se asaa cozonacii in tavile tapetate cu hartie de copt, se acopera cu folie alimentara si se mai lasa la dospit timp de o ora.
Dupa ce cozonacii au crescut, se ung cu ou si se presara si putin zahar pe deasupra. Se dau la cuptorul preincalzit, pentru 50-60 de minute.
Se mai verifica in timpul coacerii, cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata, cozonacul este copt.
Se scot apoi cozonacii din cuptor si se lasa la racit. Se scot din tavi si se lasa la racit pe un gratar, culcati pe o parte. La fiecare 20 de minute, intoarceti cozonacii pe cealalta parte, pana se racesc complet.