Ciupercile gratinate pot fi consumate la prânz sau cină, fiind foarte sățioase și sănătoase. Se prepară rapid și se pot consuma alături de o salată verde, simplă.
Ingrediente:
(pentru 4 persoane)
- 700 gr cartofi
- 500 ml lapte vegetal de ovaz
- 50 gr faina de orez
- 40 gr ciuperci uscate
- 2 cepe mici
- 1 legătură pătrunjel
- sare
- piper
- ulei de masline.
Metoda de preparare:
Înmuiați ciupercile într-un bol cu puțină apă rece și lăsați-le așa cel putin 30 de minute. Între timp, curățați cartofii, tăiați-i în felii mai groase și fierbeți-i în apă cu sare, până se înmoaie puțin.
Scurgeți ciupercile (păstrați lichidul!) și căliți-le într-o tigaie cu ulei de măsline și ceapă tocată.
Asezonați cu sare și piper și adaugați apa în care au fost înmuiate ciupercile. Lăsați pe foc mic până când se evaporă toată apa. Adaugați și pătrunjelul tocat și amestecați totul bine.
Separat, în alta cratiță, adaugați făina de orez și turnați treptat și laptele vegetal, amestecând continuu cu un tel.
Lasați pe foc până dă în clocot, amestecând constant. Așa veți obține un sos bechamel pe care îl asezonați cu sare și piper.
Într-o formă ceramică alterneaza straturile de cartofi fierți cu ciupercile și sosul. Ultimul strat să fie de sos bechamel. Stropiți cu puțin ulei de masline și introduceți în cuptorul încins pentru 20-30 de minute.
Acest preparat se serveste cu o salata verde alături.