De Craciun, una dintre retetele internationale traditionale este “busteanul” dulce: Yule Log. Exista insa si varianta vegana si pentru persoanele care sufera de diverse intolerante alimentare.

Reteta pe care v-o propunem este fara gluten, fara lactate si fara oua.

  • fara gluten
  • fara oua
  • fara grau
  • fara lactate
  • fara nuci
  • vegetarian
  • vegan

Ingrediente:

Pentru pandispan:

Pentru crema:

Pentru decor:

Metoda de preparare:

Pentru pandispan:

Incinge cuptorul la 180 de grade. Unge cu putin ulei o tava si tapeteaza cu hartie de copt.

Intr-un bol, amesteca cacaoa cu apa fierbinte, pana obtii o pasta si lasa deoparte.

Separat, amesteca faina de naut, cu guma xantan si praful de copt. Adauga apa si ulei si amesteca bine cu ajutorul unui mixer, pana obtii o compozitie cremoasa.

Adauga apoi si zaharul si amesteca bine. Incorporeaza si amestecul de cacao si amesteca bine pana obtii o compozitie omogena.

Apoi, adauga si faina si amesteca usor. Toarna compozitia in tava si da la cuptor pentru 30 de minute.

Cand pandispanul este gata, scoate-l usor din tava si cu ajutorul unui prosop de bucatarie ruleaza-l in forma cilindrica. Lasa pandispanul asa, sa se raceasca.

Pentru umplutura:

Intr-un bol, amesteca zaharul pudra cu untul vegan si extractul de vanilie. Mixeaza bine, pana obtii o crema omogena.

Usor, desfa pandispanul si intinde crema pe toata suprafata lui. Apoi ruleaza din nou pandispanul, astfel incat sa obtii o rulada.

Pentru decor:

Rupe ciocolata in bucati mici. Intr-o cratita, incalzeste smantana si adauga ciocolata. Amesteca bine, pana cand toata ciocolata se topeste si se incorporeaza frumos.

Toarna aceasta crema peste toata suprafata pandispanului.

Da apoi rulada la rece.

Inainte de servire, mai poti presara pe deasupra zahar pudra.