Dupa ce am discutat, in articolele noastre precedente, despre problematica consumului de faina rafinata si de zahar, iata ca a venit timpul sa punctam cateva lucruri esentiale si extrem de necesare despre cel de-al treilea praf alb, care, desi poate avea efecte foarte negative asupra sanatatii, este consumat in cantitati deosebit de insemnate: sarea. Faptul ca aceasta trebuie consumata cu moderatie este un lucru stiut, cu siguranta, de fiecare dintre noi. “Excesul de sare dauneaza grav sanatatii”, ne spune, de altfel, zilnic, pe canalele media, un anunt menit a ne avertiza asupra pericolelor la care ne expunem consumand aceasta substanta. Dar de ce este sarea atat de daunatoare? Nu avem, oare, totusi, nevoie de ea, pentru buna functionare a organismului? In ce cantitate este indicat sa o consumam? Ce sortimente sunt indicate si care sunt cele de care este bine sa ne ferim? Si ce inseamna exces? Cu alte cuvinte, cand devine aceasta daunatoare? Ei, bine, scopul acestui articol este sa raspunda acestor intrebari, pe scurt si fara utilizarea unui limbaj medical prea greoi, dar respectand cu rigurozitate realitatea stiintifica actuala.
In primul rand, este important de stiut ca sodiul din sare este vital pentru organismul nostru, fiind important in anumite procese specifice acestuia, cum ar fi contractiile musculare, impulsurile nervoase sau reglarea continutului de apa din celule. In ceea ce priveste cantitatea de sodiu de care avem nevoie, specialistii considera ca adultii au nevoie de 1.5-2 grame pe zi, aceasta regasindu-se in cel mult o lingurita rasa de sare (sodiu reprezinta 40% din clorura de sodiu, adica din sare). Aici, trebuie sa facem, insa, doua precizari importante. In primul rand, sodiul se gaseste in foarte multe alimente (legume, in special cele cu frunze verzi, leguminoase, nuci), astfel ca nu trebuie sa consideram sarea ca fiind singura sursa din care ne procuram acest mineral. In al doilea rand, toate alimentele procesate, preparate sau semipreparate pe care le cumparam de la magazin contin deja cantitati semnificative de sare. Astfel, este foarte usor sa ajungem la cantitati cu mult superioare necesarului zilnic de sodiu, multi dintre noi atingand, pe nesimtite practic, un consum imens, de aproximativ 8 lingurite de sare in fiecare zi.
Iar in acest punct intervin, din pacate, problemele de sanatate. Astfel, specialistii au constatat ca excesul de sare conduce la cresterea tensiunii arteriale, accidente vasculare, retentia de lichide, insuficienta renala, boli cardiovasculare, eliminarea calciului din oase, osteoporoza si afectiuni hepatice. In plus, prin consumarea sarii obisnuite, ne mai confruntam cu o problema: excesul de iod. Mai exact, din cauza unei carente de iod constatata la un segment destul de redus de populatie (persoane cu afectiuni tiroidiene) s-a ajuns la masura considerata de multi exagerata si abuziva de a se introduce, prin lege, obligativitatea iodarii sarii de masa, procedura fiind realizata prin iradierea, tratarea cu antiaglomeranti (E535 si E536) si otravirea acesteia cu ferocianura de potasiu.
Nu suna prea sanatos, nu-i asa? In plus, in acest fel, s-a ajuns la o supradozare a populatiei cu iod, consecinta fiind diverse probleme de sanatate, in special o serie de afectiuni tiroidiene (hipertiroidie, cancer tiroidian). Asadar, s-a impus aceasta masura a iodarii sarii pentru a contracara boli ale grandei tiroide cauzate de deficitul acestui mineral la nivelul organismului, iar efectul este, de fapt, unul total opus celui dorit, adica imbolnavirea si mai grava a unui numar mult mai mare de oameni. Nu ar fi fost mai simplu, mai eficient si mai sigur ca persoanelor deficitare in iod sa li se administreze o singura doza de 200 mg administrata oral, absolut suficienta pentru a rezolva problema? Desigur ca da.
Ceea ce este, insa, important si tine efectiv de noi este ca, odata ce am ajuns sa cunoastem aceste lucruri, sa luam masurile necesare pentru a ne proteja cat mai bine organismul. In primul rand, este bine sa mentinem sub control cantitatea de sodiu pe care o consumam, tinand cont, pe de o parte, de necesarul zilnic si, pe de alta parte, de sursele din care ne procuram acest mineral, fie ca este vorba de alimente care il contin in mod natural, de produse mai mult sau mai putin procesate pe care le achizitionam din magazine sau de sarea propriu-zisa pe care o adaugam, in mod direct, in mancare.
In ceea ce priveste sarea pe care o folosim, exista, din fericire, si alte optiuni in afara sarii iodate, puternic procesate, pe care o gasim in mod obisnuit in comert. Este vorba de sarea 100% naturala, neprocesata, care contine, in afara de sodiu si de clor, si alte minerale necesare organismului, cu care se completeaza intr-un mod eficient si benefic. Astfel, este vorba de magneziu, calciu si potasiu, dar si de alte zeci de minerale care, din cauza procesului de productie, nu se mai regasesc absolut deloc in sarea iodata de masa. Recomandarea noastra se indreapta catre sarea neagra de Himalaya, considerata a fi cea mai sanatoasa sare din lume. Folosita de milenii in stravechea arta a vindecarii Ayurveda, sarea neagra de Himalaya (Kala Namak, in limba hindi) are o multime de beneficii pentru sanatate, fiind eficienta in gastrite, balonare, constipatie, artrita, hipertensiune arteriala. In plus, sarea neagra este deosebit de gustoasa.
De asemenea, sarea roz de Himalaya este cea de-a doua optiune pe care o recomandam, aceasta avand, de asemenea, pe langa gustul placut, o serie de beneficii, cum ar fi imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului osos, scaderea tensiunii arteriale, cresterea libidoului, imbunatatirea hidratarii organismului si prevenirea crampelor musculare.
Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro