De mii de ani, ceaiul reprezinta o bautura foarte importanta si iubita, reprezentand un aspect important in cultura multor tari ale lumii, facand parte din ritualuri ceremoniale, dand nastere unor rute comerciale si chiar generand revolutii. In plus, in ultimele decenii, odata cu dezvoltarea medicinii, au fost descoperite o serie de beneficii care au facut din ceai nu doar o bautura savuroasa, misterioasa si cu o istorie fascinanta, dar si un veritabil medicament, deosebit de apreciat si eficient. De aceea, vom puncta in articolul nostru de astazi care sunt aceste beneficii, nu inainte insa de a preciza ce anume este ceaiul si care sunt sortimentele la care ne limitam atunci cand ne referim la acesta.

Asadar, ceaiul provine din specia Camellia sinensis, o planta care creste in China si India, iar cele 5 tipuri recunoscute ca fiind veritabile sunt ceaiul verde, negru, alb, oolong si pu-erh. In rest, toate celelalte bauturi pe care noi le numim in mod obisnuit si frecvent “ceai” sunt, in realitate, diverse infuzii din diferite alte plante, flori, tulpini sau radacini, care, desi au arome senzationale si beneficii extraordinare asupra sanatatii, nu fac parte din aceasta categorie si, in consecinta, nu fac obiectul articolului nostru de astazi (vom scrie despre ele intr-un articol viitor). Exista, dupa cum am enumerat mai devreme, 5 varietati autentice de ceai. Dar ce le face diferite, avand in vedere ca provin din aceeasi planta? Este vorba de modul in care sunt preparate, desigur. Astfel, ceaiul negru este facut din frunze fermentate, ceaiul verde din frunze tratate la abur, ceaiul alb din frunze tinere, nefermentate, ceaiul oolong atat din frunze fermentate, cat si nefermentate, iar ceaiul pu-erh din frunze invechite si fermentate.   

Trecand in revista toate aceste amanunte extrem de interesante, nu ne ramane decat sa punctam cele mai importante beneficii ale consumului frecvent de ceai. Iata care sunt acestea:

  1. Ceaiul contine antioxidanti unici, numiti flavonoide, care sunt foarte eficienti in lupta impotriva radicalilor liberi. Antioxidantii au efect anti-imbatranire si in repararea si regenerarea celulara.
  2. Ceaiul contine o cantitate mai mica de cofeina decat cafeaua, fiind, astfel, indicat celor care nu tolereaza o concentratie mai mare, putand beneficiind, totusi, de efectele pozitive ale acesteia.
  3. Ceaiul poate reduce riscul producerii infarctului miocardic sau accidentelor vasculare. Acesta impiedica formarea placii arteriale, cea care este responsabila pentru aceste episoade cardiovasculare, studiile aratand ca riscul de producere a unui atac de cord fatal este cu 70% mai scazut la persoanele care consuma in mod frecvent ceai negru.
  4. Ceaiul scade nivelul colesterolului (LDL). Studiile au demonstrat ca o dieta saraca in grasimi alaturi de un consum frecvent de ceai conduce la scaderea valorilor colesterolului cu 16%.
  5. Ceaiul reduce tensiunea arteriala. S-a constatat ca prin consumul unei jumatati de ceasca de ceai verde sau oolong in fiecare zi se poate reduce cu pana la 50% riscul de a inregistra o tensiune arteriala pentru limitele normale.
  6. Ceaiul protejeaza organismul impotriva cancerului. Specialistii considera ca ceaiul verde, atunci cand este consumat in mod regulat, ajuta in prevenirea si chiar tratarea cancerului pulmonar, mamar si de prostata. De asemenea, un studiu a constatat ca ceaiul alb are un excelent efect anti-cancer.
  7. Ceaiul intareste sistemul imunitar. S-a constatat ca persoanele care consuma zilnic ceai beneficiaza de un sistem imunitar superior celor care nu au acest obicei. De aceea, consumul de ceai este indicat cu precadere in sezonul rece si la cumpana dintre anotimpuri, atunci cand organismul este mai sensibil la raceli, gripe, infectii.
  8. Ceaiul imbunatateste digestia. In China, rolul consumului de ceai in ceea ce priveste facilitatea unei digestii usoare este cunoscut de milenii. Astfel, se recomanda consumul unei cesti de ceai, in special dupa masa de pranz.
  9. Ceaiul intareste sistemul osos. Specialistii au constatat ca bautorii de ceai au un sistem osos mai sanatos fata de cei care nu consuma frecvent aceasta bautura, considerandu-se ca acest fapt se datoreaza actiunii fitochimicalelor continute de acesta.
  10. Ceaiul poate preveni artrita. Studiile au aratat ca femeile in varsta care obisnuiesc sa consume ceai prezinta un risc cu 60% mai scazut sa se imbolnaveasca de artrita remautoida decat celelalte persoane.
  11. Ceaiul ajuta la reglarea greutatii corporale. S-a constatat ca ceaiul, in special cel verde, are un efect pozitiv in ceea ce priveste pierderea kilogramelor in plus.
  12. Ceaiul nu are calorii. In cazul in care alegi sa il consumi neindulcit, nu trebuie sa iti faci griji din cauza caloriilor pentru simplul fapt ca ceaiul are un continut caloric egal cu zero.
  13. Ceaiul poate preveni diabetul de tip II. Desi sunt necesare studii mai aprofundate, exista indicii ca prin consumul de ceai verde se poate preveni diabetul de tip II.
  14. Ceaiul imbunatateste functia cerebrala. Acesta are un efect pozitiv in ceea ce priveste scaderea nivelului de stres, imbunatatirea memoriei de scurta durata, calmarea nervoasa, insomnia si durerile de cap.
  15. Ceaiul previne toxiinfectiile alimentare. S-a constatat ca una dintre substantele continute de ceai are un rol eficient in neutralizarea bacteriilor responsabile de astfel de afectiuni digestive.

Acestea sunt 15 dintre beneficiile pe care medicina moderna le atribuie consumului de ceai, fie ca este vorba de cel negru, verde, alb, oolong sau pu-erh. In plus, pe langa acestea, nu putem sa nu insistam si pe un alt aspect important: gustul. Astfel, nu intamplator, cei care au incercat ceaiurile de foarte buna calitate au devenit, in foarte scurt timp, consumatori impatimiti, care nu ar mai renunta la acest obicei in favoarea niciunei alte alternative. De aceea, asa cum am facut de fiecare data, dorim sa iti recomandam cateva sortimente de ceaiuri deosebite, de calitate premium, care iti vor oferi, cu siguranta, o experienta de-a dreptul savuroasa.

Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:

Ceai verde bio Sencha si Matcha x 40g (20 plicuri) La Finestra Sul Cielo

Ceai alb BIO condimentat QI x 40g (25 plicuri x 1.6g ) YOGI TEA

Set ceai Sinas Cana + Cutie metalica (roz antic) 300ml

Ceai verde Sencha bio (20 plicuri) 40g JardinBio

Ceai verde BIO pentru energie x 30.6g (17 plicuri x 1.8g ) YOGI TEA

Set ceai Sinas Cana + Cutie metalica Good morning 300ml

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro