Astazi vom vorbi despre o bautura atat de populara si de iubita incat pare a fi, pentru foarte multi dintre noi, acel ingredient fara de care am putea simti ca viata noastra nu ar mai fi aceeasi. Asa ca ne-am gandit ca nu are niciun sens sa incercam sa te convingem, astazi, de beneficiile consumului de cafea. Si nu pentru ca nu ar exista astfel de beneficii – in realitate, exista numeroase studii clinice care arata ca un consum moderat de cafea influenteaza in mod categoric pozitiv organismul uman. Adevaratul motiv pentru care alegem sa nu punem accentul pe aceste avantaje este faptul ca stim ca, oricat ar incerca cineva sa te convinga sa consumi cafea sau, dimpotriva, sa renunti la acest obicei, tu stii mai bine ceea ce ai de facut. Pentru ca suntem convinsi ca o consumi deja si ca iti place. Aroma, savoarea, ritualul. Si pentru ca, pur si simplu, te face sa te simti bine. Asa ca pregateste-ti o cana aburinda de cafea si fi gata sa afli lucruri extraordinar de interesante, pe care probabil nu le stii deja, despre aceasta magica si misterioasa licoare. Iata, asadar, care sunt acestea:

1. Cafeaua este, in realitate, un fruct, de tipul coacazelor, care devine rosu in momentul coacerii. Fructul de cafea creste in copaci inalti de pana la 10 metri, fiind deseori comparat la aspect si cu ciresele.

2. Cafeaua este a doua cea mai comercializata marfa de pe planeta, dupa titei, dar in fata gazelor naturale. Astfel, nu mai putin de 25 de milioane de oameni muncesc in aceasta industrie, iar suprafata de teren cultivata cu cafea depaseste 10 milioane de hectare. Si daca aceste cifre vi se par impresionante, ce parere aveti de faptul ca in fiecare zi sunt consumate in lume peste 2 miliarde de cesti de cafea?

3. Cafeaua este cultivata doar in spatiul cuprins intre Tropicul Racului si Tropicul Capricornului. Cu toate ca poate parea, la prima vedere, o zona restransa, in realitate este vorba de 50 de tari ale lumii unde exista conditii prielnice pentru aceasta cultura.

4. Ce-al doilea producator de cafea din lume este Vietnamul. Iar acest lucru este destul de putin cunoscut publicului larg, familiarizat mult mai mult cu tari producatoare de cafea cum ar fi Brazilia, care ocupa, de altfel, primul loc pe plan mondial, sau Columbia, care este cel de-al treilea mare cultivator de cafea. Cu toate acestea, Vietnamul ocupa, asa cum am mentionat, pozitia secunda, exportand o cantitate de peste un milion de tone de cafea anual.

5. Initial, cafeaua nu a fost doar bauta, ci si… mancata. Mai exact, locuitorii unui trib etiopian macinau cafeaua, o amestecau cu grasime si consumau produsul final pe post de batoane energizante.

6. Efectul revigorant al cafelei a fost descoperit de catre… capre. Astfel, legenda spune ca un pastor a observat ca dupa ce consumau fructele unui anumit copac, caprele sale deveneau mult mai pline de viata. Pastorul a povestit acest lucru staretului unei manastiri din apropiere; acesta a luat respectivele boabe, le-a fiert si a baut licoarea rezultata, datorita acesteia reusind sa stea treaz la rugaciunile de seara. Curand, toti calugarii au inceput sa bea aceasta fiertura si sa se bucure de efectele ei.

7. Cafeaua a fost denumita, la inceput, „vin arabesc”, iar acest lucru se explica prin faptul ca acest cuvant, cafea, provine din arabescul „qahhwat al-bun”, care inseamna „vin din boabe”. Mai tarziu, expresia a devenit „qahwah” si apoi „kahveh” in limba turca, cuvant din care provine denumirea de astazi.

8. Cele mai longevive doua pisici din lume obisnuiau sa bea cafea in fiecare zi. Ele au apartinut aceluiasi stapan, Jake Perry, si au trait pana la varsta de 38 si, respectiv, 34 de ani.

9. In 1675, Regele Angliei, Charles II, a interzis cafenelele din cauza faptului ca el considera ca acestea sunt locuri unde se conspira impotriva lui.

10. Un papa sustinea despre cafea ca este bautura diavolului. Papa Clement VII (unii sustin ca este vorba de Papa Clement VIII) a fost, insa, convins sa guste din aceasta bautura, doar pentru a testa respectiva ipoteza. „Aceasta bautura este atat de delicioasa incat ar fi un pacat sa lasam doar necredinciosii sa o bea. Sa-l invingem pe Satana prin binecuvantarea bauturii”, a exclamat acesta, imediat dupa ce a simtit savoarea cafelei.

Acestea sunt cele 10 lucruri mai putin stiute despre cafea pe care le-am descoperit si pe care, considerandu-le interesante, ne-am hotarat sa le impartasim cu tine. In plus, ca iubitori si impatimiti ai cafelei, dorim sa iti oferim si un sfat: incearca sa alegi, de cate ori este posibil, o cafea de calitate inalta, premium, preparata de branduri de renume si provenita din agricultura ecologica. Iti garantam ca atat beneficiile in ceea ce priveste sanatatea, cat si gustul sunt net superioare, incomparabile chiar, fata de o cafea obisnuita, care se gaseste de obicei in supermarketuri. De aceea, asa cum am facut de fiecare data, dorim sa iti recomandam cateva sortimente de cafea deosebite, de calitate premium, care iti vor oferi, cu siguranta, o experienta de-a dreptul savuroasa si nu in ultimul rand sanatoasa.

Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:

Cafea DECAF eco boabe cilindru metalic x 250g Mascaf

Cafea Eco BLEND TEMPTATIONS-boabe, cilindru metalic x 250g Mascaf

Cafea Eco Decaf macinata, punga vid x 250gMascaf

Cafea bio 100% arabica x 250g

Cafea bio cu extract de cafea verde x 250g Probios

Cafea Verde Pulbere Ecologica/BIO x 125g Niavis

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro