Pentru ca suntem in Postul Pastelui si pentru ca saptamana viitoare (Saptamana Mare) mai multi dintre noi vom alege sa nu consumam produse de origine animala, ne-am gandit sa oferim, asa cum am facut si in Postul Craciunului, cateva recomandari de alimente potrivite pentru o astfel de perioada. De asemenea, la final, pentru cei care aleg sau sunt nevoiti sa se abtina de la anumite produse specifice sarbatorilor, dar doresc totusi sa se bucure pe deplin de acest eveniment, vom oferi 2 sugestii de produse care, cu siguranta, vor fi pe placul tuturor celor care le vor consuma la masa de Paste. Iata, asadar, care sunt cele 6 tipuri de alimente recomandate in perioada Postului:
1. Leguminoasele reprezinta o sursa extraordinara de proteine, antioxidanti, minerale, vitamine si fibre. Consumul frecvent de leguminoase este asociat de foarte multe studii cu imbunatatirea starii generale de sanatate, cu protectia impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului si a diabetului. Pe perioada postului, cand aportul de proteine din alimentatie este in mod semnificativ diminuat, consumul de leguminoase este extrem de important, acestea fiind una dintre cele mai importante surse proteice vegetale. Recomandam consumul de mazare, fasole, naut, linte sau soia.
2. Orezul reprezinta o extraordinara sursa de energie, carbohidratii complecsi continuti de acesta reprezentand combustibilul ideal pentru toate celulele organismului uman. Printre beneficiile orezului brun se numara imbunatatirea digestiei, prevenirea acumularii kilogramelor in plus, continutul ridicat de antioxidanti, rolul in protejarea aparatului cardiovascular, intarirea sistemului osos, prevenirea cancerului de san, a diabetului si a pietrelor la vezica biliara.
Orezul basmati este considerat a fi cel mai aromat si gustos orez din lume,”basmati” insemnand in hindi “regina aromelor”, iar in araba ”zambetul meu”. In plus, recomandam orezul salbatic, care nu este orez propriu-zis, ci o iarba care creste in apa. Orezul salbatic este o pseudocereala care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, fiind, astfel, catalogat drept proteina completa. De asemenea, orezul salbatic contine mult mai multi nutrienti decat orezul obisnuit (mai mult calciu, fier, fosfor si vitamine din complexul B decat orezul brun) si contine de 2 ori mai multa proteina.
3. Laptele vegetal este gustos, hranitor si poate inlocui oricand laptele de vaca, indiferent ca este consumat ca atare sau in diferite combinatii sau preparate. Laptele de cocos este unul dintre cele mai apreciate tipuri de lapte vegetal, datorita gustului unic, extrem de placut, dar si pentru beneficiile pe care le aduce acesta sanatatii. Laptele de caju sau de alune de padure reprezinta alte alternativa foarte gustoasa si, totodata, sanatoasa, cu care puteti inlocui laptele de origine animala. Laptele de migdale este, de asemenea, o alta alternativa sanatoasa, plina de nutrienti, atat in ceea ce priveste vitaminele (C, B1, B2, B3, B6, B9 si E), cat si mineralele (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc).
Laptele de orez este o varianta hipoalergenica de lapte vegetal, ales deseori in special pentru faptul ca reprezinta o foarte buna sursa de energie. Laptele de soia ramane una dintre vedetele sortimentelor vegetale, fiind foarte popular in randul celor care aleg sa nu mai consume lapte provenit de la animale. Soia are un continut bogat de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc), vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, D, E si K) si proteine de buna calitate.
4. Pastele Konjac reprezinta un aliment cu un continut foarte scazut de calorii, practic nesemnificativ (9.6 kcal/ 100g), care creeaza rapid senzatia de satietate (datorita faptului ca isi mareste volumul foarte mult), ce nu contine gluten sau alti alergeni, are un indice glicemic foarte mic, un continut ridicat de fibre si, pe deasupra, contine si o gama larga de vitamine si minerale. Konjacul mai este cunoscut si ca un aliment terapeutic, datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra sanatatii noastre. Astfel, se stie ca acest aliment ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a tranzitului intestinal, la absorbtia mineralelor, ca are deosebite proprietati anti-inflamatoare si anti-bacteriene, ce ajuta la cresterea imunitatii organismului sau la eliminarea mirosurilor neplacute ale cavitatii bucale si, de asemenea, ca este un sprijin de nadejde in sustinerea sanatatii ochilor si a pielii. De ce recomandam pastele Konjac in aceasta perioada a Postului? Pentru ca de multe ori, in Post, avem tendinte de a consuma alimente prea bogate in calorii si nu foarte dense in nutrienti, astfel ca exista riscul acumularii de kilograme in plus. Consumand pastele Konjac, insa, inlaturam complet acest risc nedorit.
5. Fructele uscate pot fi, atunci cand sunt preparate in mod corespunzator, cu o procesare minima si fara adaus de zahar, aditivi si alte substante nocive, una dintre alegerile sanatoase, nutritive si gustoase de pe urma carora putem beneficia in perioada Postului. Recomandam urmatoarele variante de fructe uscate, acestea situandu-se in topul densitatii nutritionale: goji (bio), catina incasa (unul dintre cele mai gustoase fructe din lume), mango, capsuni, ananas, curmale, smochine, caise, aronia (bio).
In final, asa cum am promis, dorim sa oferim 2 recomandari de bauturi pe care le poti savura la masa de Paste. In primul rand, pentru cei care nu consuma bauturi alcoolice recomandam minunatele spumante bio din mere si coacaze negre sau din mere si zmeura. De asemenea, iubitorilor de bere care momentan nu consuma alcool sau gluten le recomandam sortimentele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online.
Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.
Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:
Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
Echipa AlimenteSpeciale.ro