Despre oua s-au spus si se spun inca atat de multe lucruri, adesea contradictorii, incat este greu sa stim, cu siguranta, pe care dintre acestea sa le credem si pe care nu. De aceea, astazi vom puncta cele mai importante aspecte pe care este bine sa le cunoastem, cu totii, despre acest aliment:
1. Colesterolul continut de galbenusul de ou nu este absolut deloc periculos. Mai mult decat atat, un studiu foarte recent, realizat in anul 2017, a aratat ca un consum zilnic de pana la 2 oua, are ca efect imbunatatirea sanatatii aparatului cardiovascular. De fapt, în anul 2015, autoritatile medicale si-au revizuit radical pozitia cu privire la colesterol si au recunoscut in mod oficial ca acest nutrient nu poate conduce la boli cardiovasculare. Dimpotriva, studiile au demostrat nu numai ca prin consumul de oua nu se mareste colesterolul “rau” (LDL), ci ca nivelul acestuia chiar scade.
2. Oul este extrem de bogat nutritional, marea parte a nutrientilor fiind continuti de galbenus. Astfel, oul este bogat in vitaminele A, B2, B5, B6, B9 (folat), B12, D, E, K2, in minerale (fosfor, seleniu, calciu, zinc), acizi grasi, proteine (albusul). De asemenea, este important de retinut ca un ou are 77 calorii si contine 6 grame de proteina si 5 grame de grasimi.
3. Oul contine colina, care este un nutrient extrem de important, despre care cei mai multi oameni nici nu stiu ca exista. Are un rol crucial in construirea membranelor celulare, in producerea moleculelor de semnalizare din creier, in functia memoriei si in multe alte procese ale organismului. Colina este un nutrient care se gaseste destul de greu in alimente, oul fiind una dintre cele mai bune surse. Mai exact, fiecare ou contine 100 mg de colina.
4. Cele mai sanatoase oua sunt cele provenite de la gaini crescute in aler liber, pe pajiste, unde au acces la hrana lor naturala, formata din vegetale si insecte. Cu cat gainile sunt hranite cu mai putine cereale este cu atat mai bine. Aceste oua au in plus fata de toate celelalte si un continut semnificativ de acizi grasi de tip Omega 3. Urmatoarele oua din punct de vedere al valorii nutritive sunt cele provenite de la gaini free range, hranite cu cereale organice.
La polul opus, ouale cele mai slabe nutritional si cele mai putin sanatoase sunt cele provenite de la pasari crescute in baterii, fiind hranite cu furaje conventionale si tratate cu hormoni de crestere si antibiotice. In principiu, putem recunoaste un ou de buna calitate dupa culoarea intensa, portocalie, a galbenusurilor.
5. Proteina aflata in albusul de ou este printre cele mai valoroase proteine pe care le putem gasi in alimente. Aceasta contine toti ce 9 aminoacizi esentiali, care se gasesc exact in proportiile optime de care are nevoie organismul. In plus, este bine de stiut ca oul este cea mai ieftina sursa de proteina de calitate foarte buna.
6. Ouale contin luteina si zeaxantina, 2 antioxidanti care se concentreaza in retina. Studile au demonstrat faptul ca prin consumul de oua (in galbenus se afla acesti antioxidanti) se reduce semnificativ riscul aparitiei unor afectiuni oculare, cum ar fi cataracta sau degenerarea maculara.
7. Ouale contin triptofan si tirosina, acestia fiind 2 antioxidanti cu puternic rol anticancerigen. De asemenea, aceste substante destul de rar gasite in alte alimente au beneficii in ceea ce priveste sanatatea inimii si a vaselor de sange.
8. Cele mai sanatase metode de gatire a oualor sunt fierberea (la foc mic, o perioada scurta de timp, astfel ca galbenusul sa ramana moale), posarea sau prajirea la foc mic in unt sau ulei de cocos (nu sunt indicate alte tipuri de uleiuri vegetale).
9. Nu exista niciun fel de diferenta nutritionala sau de gust in functie de culoarea coajei oualor. In ciuda a ceea ce cred multi, ouale cu coaja rosii nu sunt superioare in niciun fel, singurul lucru care determina aceasta culoare este rasa gainilor.
10. Din pacate, anumite persoane nu se pot bucura de gustul si de beneficiile oualor din cauza reactiei alergice pe care o au la acest aliment. De altfel, se estimeaza ca aproximativ 2% dintre copii se confrunta cu aceasta alergie. Simptomele apar, de obicei, de la cateva minute pana la cateva ore dupa consumul de oua, putand fi mai moderate sau mai severe. Printre aceste simptome se numara iritatia pielii, congestia nazala, urticaria, varsaturi si alte probleme digestive. Rar, alergia la oua poate conduce la soc anafilactic, care poate pune in pericol viata. Din fericire, la 70% dintre copiii afectati, alergia dispare pana la varsta de 16 ani.
Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.
Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:
Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.
Multa sanatate si inspiratie in alegeri!
1 comentariu