turmeric1Cunoscut ca element de baza in multe mancaruri indiene, mai ales datorita culorii sale specifice, si gustului iute-amarui, probabil ca nu ai putea distinge radacina de turmeric de cea de ghimbir daca le-ai vedea una langa alta. Dar cu toate ca fac parte din aceeasi familie, Curcuma longa a trecut destul de rapid de la un simplu condiment la un superaliment extrem de versatil si un potential medicament al viitorului.

De la ceaiuri, sucuri si inghetata si pana la suplimente alimentare, turmericul se dovedeste a fi mai mult decat o moda trecatoare, in urma cercetarilor care se aduna pe zi ce trece. Componenta esentiala a radacinei este curcumina. In medicina asiatica turmericul a fost utilizat ca planta medicinala timp de multe secole. Cel mai important efect al sau pare sa fie cel de anti-inflamator, un semn bun din start, fiindca inflamatiiile reprezinta cauza sau contribuie la dezvoltarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, diabetului, a depresiei si a multor altor boli.

Inflamatia cronica are o chimie destul de complicata, dar explicata in termeni simpli, curcumina pare sa blocheze o anumita proteina (numita factor de necroza tumorala TNF-alfa), care are un rol esential in provocarea inflamatiei ce conduce la multe dintre afectiunile grave mentionate anterior. Exista din ce in ce mai multe medicamente care inhiba efectele inflamatiilor, de exemplu in sindromul de colon iritabil, psoriasis, artrita. Iar curcumina pare sa reduca efectele TNF-alfa, intocmai ca acestea.

Un alt efect observat in urma cercetarilor este cel de ameliorare a simptomelor bolii Alzheimer. Cumplita afectiune este asociata formarii de placi intre neuroni, iar turmericul pare sa reduca aparitia acestor placi. In plus, in India, unde se inregistreaza consumul cel mai mare al acestui condiment, incidenta bolii Alzheimer este mult mai mica. Sigur, exista multi alti factori (genetici, cat si legati de stilul de viata), si curcumina nu este singura responsabila pentru aceste efecte. In plus consumul de turmeric, inclusiv cel sintetizat in suplimente alimentare, nu poate fi numit inca unul dintre leacurile miraculoase ale secolului. Un comprimat de 500 mg este de obicei recomandat pentru preventie (echivalentul a peste o lingurita de turmeric), dar depinde foarte mult de fiecare organism. In plus, fiindca nu e solubila in apa, curcumina se ingereaza dificil daca este consumata independent. De aceea este nevoie sa fie integrata in alimente, mai ales cele grase – componenta lipida ajuta la absorbtia mai eficienta.

Cu toate ca se afla pe drumul cel bun, turmericul nu e un inlocuitor pentru o dieta echilibrata si nu elimina practicarea sportului. Apoi, pentru a evita imflamarea si afectiunile de sanatate in general, exista numeroase condimente si plante aromatice (rozmarinul, scortisoara, oregano etc), iar in cazul turmericului, nu doar curcumina este componenta cu potentiale efecte benefice asupra sanatatii. Radacina de turmeric mai contine si: uleiuri volatile, saruri minerale, peptide solubile in apa (turmeriu peptida), polizaharide, sescviterpene (alfa si beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene.

In afara de efectul anti-inflamator, turmericul mai poate stimula eliberarea bilei si poate imbunatati functia hepatica, ajutand la eliminarea toxinelor. In plus, pare sa mai aiba si urmatoarele proprietati: bun antioxidant, antibiotic, antibacterian, antiviral, imbunatateste circulatia si previne infractul, potential antiaterosclerotic, previne formarea trombilor vasculari, purifica sangele si reduce nivelul colesterolului, creste mobilitatea articulatiilor si a tendoanelor, calmeaza tusea si durerea in gat, reduce febra si are actiune hemostatica/cicatrizanta.

Cu toate ca nu exista foarte multe contraindicatii, iar nutritionistii spun de cele mai multe ori ca poate fi consumat zilnic in cantitati moderate, trebuie consultat un medic inainte sa luati suplimente pe baza de turmeric. Tot la consult e bine sa mergeti si in timpul sarcinii, cand s-ar putea sa nu fie indicat consumul de turmeric in nicio forma. In zonele in care este folosit foarte des in condimentarea mancarurilor, poate provoca iritatii grastrice, ca dovada fiind incidenta ulcerului gastric. Nu in ultimul rand, daca urmati un tratament cu anticoagulante, preparatele fitoterapeutice pe baza de turmeric trebuie administrate doar la recomandarea medicului.

In afara de numeroasele mancaruri care pot fi preparate cu turmeric, exista si multe moduri mai aparte in care poate fi folosit. Pudra poate fi consumata in amestec cu suc de fructe sau legume. Ori se poate prepara un ceai foarte tonic, la care se poate adauga un pic de lamaie. Tot infuzii se pot prepara si din radacina. Ca sa nu mai vorbim de diversele combinatii de ceaiuri cu turmeric, si tot felul de bauturi care se gasesc in comert.

Iar daca vreti sa preparati ceva cu adevarat gustos, ce ziceti de un smoothie cu topping de turmeric pudra sau proaspat ras? Vreti un deliciu vegan? Dintr-un pahar de lapte de cocos sau migdale, jumatate de banana coapta, cateva curmale, sirop de artar, putin ghimbir, si desigur, niste pasta de turmeric, se poate face o inghetata pe care nu o va refuza nimeni.