Faptul ca zaharul alb, rafinat, este un ingredient extrem de daunator sanatatii nu mai este demult un secret, acest lucru fiind probabil cunoscut chiar si de catre cei mai putin informati si mai neinteresati de nutritia sanatoasa. Dar de ce este acesta atat de daunator? Ce risti consumandu-l? Ce afectiuni poti capata din cauza lui? Cum te poti feri de acesta si care sunt indulcitorii mai naturali si mai sanatosi? Ei, bine, ne-am propus ca, prin acest articol, sa oferim  raspunsurile atat de folositoare si, speram noi, atat de asteptate de tine.

Iar acest lucru este cu atat mai necesar cu cat consumul acestui ingredient a atins niste cote uriase. Mai exact, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca un european consuma, in medie, 50 de kilograme de zahar anual, ceea ce inseamna 137 de grame zilnic. Stii, cu exactitate, cat inseamna aceasta cantitate? Mai mult de 27 de lingurite. Stiai acest lucru? Probabil ca nu. In schimb, poate ca esti convins de faptul ca nu consumi atat de mult zahar incat eventualul efect nociv al acestuia sa fie ingrijorator.

Pana la urma, cat de mult rau pot produce 1-2 lingurite de zahar in cafeaua de dimineata? Adevarul este ca si daca ar fi vorba doar de o astfel de cantitate tot ar fi daunator, dar realitatea este ca, fara sa stii macar, mananci, cu siguranta, asa cum am precizat deja, cu mult mai mult zahar in fiecare zi. Si te vom lamuri imediat de unde vine aceasta cantitate uriasa. Iaurt mananci? Contine zahar. Dar din cel degresat, pe care, nu-i asa?, il preferi pentru ca nu contine asa multe grasimi daunatoare? Contine si mai mult zahar. Tot felul de alimente procesate, conservate, frumos ambalate, cu etichete ademenitoare, consumi? Contin zahar. Dulciuri de tot felul? Desigur ca au zahar. Sucuri, bauturi carbogazoase? Contin mult zahar. Fast food? Junk food? Contin zahar. Si asa mai departe, lista ar putea continua aproape la nesfarsit. Aproape toate produsele contin fie zahar, fie din ce in ce mai prezentul sirop de porumb, care este un ingredient la fel de procesat si de daunator sanatatii.

Dar ce este de facut in  aceasta privinta? In mod categoric, solutia este, pe langa renuntarea la zaharul propriu-zis, eliminarea in mare parte sau de preferat in totalitate la toate produsele de acest gen, preferand in locul acestora produse integrale, alimente speciale, fara zahar adaugat, sau indulcitori cu mult mai naturali si mai sanatosi. Dar pana sa vorbim despre aceste alternative, este important sa cunosti exact care sunt consecintele consumului de zahar alb. Astfel, suntem convinsi ca vei avea, cu adevarat, motivatia de a renunta la acesta.

Iata, asadar, pentru inceput, care sunt consecintele consumului de zahar, dar si care sunt cauzele acestor urmari extrem de daunatoare sanatatii:

1. Consumul de zahar poate provoca diabet de tip II. Fiind un carbohidrat simplu, puternic rafinat si in totalitate lipsit de fibre, zaharul patrunde in sange in cantitate mare si foarte rapid, provocand producerea unei cantitati mari de insulina. Astfel, in timp, acest hormon extrem de important pentru organism, insulina, nu mai functioneaza asa cum ar trebui, celulele dezvoltand o rezistenta la aceasta, consecinta fiind, printre altele, diabetul de tip II.

2. Zaharul poate provoca boli cardiovasculare. Studiile arata ca printre cauzele consumului de zahar se numara cresterea nivelului trigliceridelor si scaderea colesterolului „bun” (HDL). De asemenea, conform studiilor, persoanele care consuma zahar in procent de 17-21% din caloriile zilnice prezinta un risc cu 38% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decat cei care limiteaza consumul acestuia la cel mult 8% din totalul caloric.

3. Zaharul este cancerigen. Din ce in ce mai multe studii arata faptul ca, din cauza efectului puternic inflamator pe care il are la nivelul organismului, zaharul este unul dintre factorii determinanti care conduc la aparitia si dezvoltarea cancerului.

4. Consumul de zahar este foarte periculos pentru sanatatea ficatului. Specialistii au constatat ca zaharul poate conduce la afectiuni ale ficatului, mai exact la boala ficatului gras non-alcoolic. Aceasta afectiune cuprinde un spectru larg al afectiunilor hepatice, nelegate de consumul excesiv de alcool, spectru reprezentat de steatoza hepatica, steatohepatita non-alcoolica si ciroza hepatica, cu potential evolutiv catre carcinomul hepatocelular. Din pacate, aceasta boala este cu mult subdiagnosticata, desi afecteaza in jur de 30% din populatie (cifra este in continua crestere).

5. Zaharul este unul dintre factorii care provoaca obezitate. Asa cum am mentionat mai devreme, zaharul este un ingredient artificial, lipsit de fibre, care, odata patruns in organism, este procesat rapid, mare parte din acesta fiind depozitat sub forma de grasime. Astfel, consumul de zahar conduce la acumularea rapida de kilograme in plus si la obezitate, aceasta fiind asociata cu o serie de afectiuni grave, in special bolile cardiovasculare.

6. Zaharul provoaca dependenta. Astfel, s-a demonstrat faptul ca, din cauza mecanismului prin care stimuleaza secretia exagerata de dopamina, zaharul actioneaza asemenea drogurilor puternice, fiind extrem de adictiv. Mai exact, se considera ca adictia provocata de consumul de zahar este de 8 ori mai mare decat cea cauzata de consumul de cocaina sau de heroina.

7. Zaharul este asociat, in afara de bolile mentionate deja, cu numeroase alte afectiuni, cum ar fi depresia, dementa, Alzheimer si imbatranirea prematura.

Desigur ca s-ar mai putea spune multe si ca fiecare punct ar putea fi dezvoltat pe larg. Lucrurile sunt, insa, suficient de clare, sutele de studii realizate de specialisti fiind clare si convingatoare (poti trece in revista cateva dintre acestea aiciaiciaiciaici si aici).

Am spus la inceputul articolului ca exista alternative de indulcitori pe care, in cazul in care ne pasa de sanatatea noastra, ar trebui sa le preferam oricand si sa le alegem cu convingerea ca reprezinta o varianta mai naturala, mai putin procesata si, in consecinta, mai sanatoasa. Iata care sunt recomandarile noastre:

1. Siropul de artar. Spre deosebire de zahar, care reprezinta 100% calorii goale, lipsite de nutrienti (contine in proportie de 100% carbohidrati simpli si nenaturali), siropul de artar contine 63 de antioxidanti, minerale (zinc, magneziu, calciu, potasiu) si vitamine (complex B).

2. Nectarul din flori de cocos. Fiind o excelenta alternativa de indulcitor, una dintre cele mai apreciate in lume la ora actuala, nectarul din flori de cocos contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, vitamine si minerale. In plus, nectarul de cocos are un indice glicemic mic, de doar 35.

3. Zaharul de cocos. Datorita indicelui glicemic redus (35), dar si datorita nutrientilor (vitamine si minerale) prezenti in acesta, zaharul de cocos este, cu siguranta, o alternativa cu mult superioara zaharului obisnuit.

4. Eritritolul. Acesta este un indulcitor natural cu indice glicemic zero si continut foarte redus de calorii, fiind recomandat pentru diabetici si pentru persoanele care tin dieta.

5. Xilitolul. La fel ca si eritritolul, xilitolul este un indulcitor natural, avand indice glicemic mic si continut redus de calorii. Se recomanda, de asemenea, diabeticilor.

6. Siropul de curmale. Acesta este un indulcitor natural valoros, avand, conform cercetarilor, un efect antibacterian mult mai puternic decat a fost atribuit pana acum mierii. De asemenea, siropul de curmale contine minerale (cupru, seleniu, potasiu, magneziu) si vitamine (complex B).

Va invitam sa folositi, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro. Iata recomandarile noastre de astazi:

Sirop de curmale natural x 330g Meridian

Nectar organic din flori de cocos x 350ml Cocofina

Sirop eco de artar (grad C) x 250ml La Finestra sul Cielo

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro