Alergiile alimentare sunt destul de frecvente, 1 din 20 de familii confruntandu-se cu amenintarea unei reactii alergice si, implicit, cu riscurile pe care le implica aceasta. Daca te numeri printre aceste persoane, este indicat sa ai la dispozitie un instrument foarte util pentru a reusi sa mentii sigur mediul in care se desfasoara copilul tau: un checklist pentru alergii alimentare.

Dar, pentru inceput, haideti sa vedem ce sunt, mai exact, alergiile alimentare. Cand o persoana are o alergie alimentara, sistemul imunitar reactioneaza la un anumit aliment ca si cum ar fi toxic, acesta devenind, astfel, un alergen. Atunci cand un aliment actioneaza ca alergen, sistemul imunitar incearca sa protejeze organismul prin eliberarea de histamina, producand o reactie alergica care poate avea o intensitate diferita, de la mediu la extrem. Cele mai multe astfel de reactii nu sunt severe, iar pericolul de deces este rar.

Este foarte important, insa, ca persoanele alergice sa fie foarte atente, fiind posibil ca o expunere minima la un astfel de aliment sa declanseze o reactie a sistemului imunitar. Aceasta poate avea loc imediat sau dupa cateva ore. Aceste reactii se pot manifesta la nivelul pielii (iritatii, umflaturi, urticarii, mancarimi), stomacului (dureri, greata, varsaturi), nasului/ sinusului (congestie, respiratie ingreunata), gurii/ gatului (umflatura), prin scaderea tensiunii arteriale sau prin dificultati in comunicare.

In cazul in care copilul tau are o alergie alimentara, este extrem de util sa folosesti un checklist special construit pentru a aminti in permanenta, tie si familiei tale, care sunt cei mai importanti pasi care trebuie indepliniti pentru siguranta copilului tau, atat in interiorul casei, cat si oriunde in exterior. Iata care sunt cele 7 aspecte de care trebuie neaparat sa tii seama:

1. Fa un plan de actiune si invata-l cu rigurozitate. Asigura-te ca familia ta, cei care au grija de copil, profesorii si oricare alt adult supraveghetor cunoaste bine care sunt declansatorii alergiei si stiu care sunt pasii care trebuie urmati in caz de urgenta. De asemenea, asigura-te ca toti cei implicati in viata copilului au acces la medicatia necesara. Verifica periodic datele de expirare ale acestor medicamente.

2. Invata cum se trateaza o reactie alergica. In plus, familia si toti celelalte persoane care supravegheaza copilul trebuie sa stie cum se utilizeaza o injectie cu epinefrina, cum ar fi EpiPen-ul, atunci cand simptomele pun in pericol viata celui mic. Tine intotdeauna la indemana cel putin doua injectii. Medicamentele antihistaminice trebuie sa existe, de asemenea, in apropierea adultilor supraveghetori.

3. Invata bine factorii declansatori. Cere cadrelor medicale o lista completa cu acesti declansatori si invata cum sa-i identifici, cu atat mai mult cu cat unii dintre acestia pot fi intalniti sub mai multe denumiri. Fii atent(a) la declansatorii ascunsi care se pot gasi uneori in produse cum ar fi sapun, medicamente sau cosmetice.

4. Verifica intotdeauna etichetele. Acestea trebuie sa fie citite cu mare atentie, chiar daca ai mai folosit aceste produse in trecut, existand oricand posibilitatea sa fie folosita o reteta noua, care contine declansatori.

5. Asigura-te ca cel mic intelege bine propria alergie. Copilul trebuie sa devina interesat de propria sanatate si sa cunoasca alergia, declansatorii, care sunt situatiile potential periculoase si cum sa ceara ajutor la nevoie.

6. Evita declansatorii. Este indicat sa eviti, in general, toate alimentele/ produsele care contin declansatori ai alergiei, aceasta fiind alegerea cea mai sigura pentru copilul tau. De fapt, este bine ca acestea sa nu existe deloc in casa ta. Atunci cand se mananca in oras, informeaza pe cei care servesc ca mancarea nu trebuie sa contina respectivii declansatori. Comanda preparate simple, cu putine ingrediente, si, atunci cand nu esti sigur(a) ca un fel de mancare este 100% sigur, evita-l in totalitate.

7. Ocupa-te de educatia persoanelor din jurul vostru. Fie ca este vorba de rude, profesori, prieteni sau vecini, este esential ca toti cei care intra in contact cu coplul sa fie constienti de implicatiile alergiei si sa inteleaga importanta evitari oricarui declansator. In cazul in care copilul tau sufera de o alergie severa, acesta trebuie sa poarte in permanenta o bratara speciala.

Sursahttps://www.nowtolove.com.au/parenting/family/food-allergy-checklist-52292?fbclid=IwAR2ml9FmsVATRPai2b8Y3io3UQykW63KrJv9UWml01tNdeej5n_26BwSqqQ

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro