Cu toate ca un procentaj semnificativ dintre adulti si mai ales dintre copii sufera de constipatie, aceasta problema pare a fi, in mod ingrijorator, un subiect tabu, fiind considerat, alaturi de infectiile cu transmisie sexuala, un aspect foarte jenant al vietii personale. De ce spunem despre acest lucru ca este ingrijorator? Pentru ca acest subiect este unul extrem de important pentru sanatatea noastra, fiind indicat sa fie cunoscut in detaliu si tratat cu seriozitate maxima.

De aceea, ne-am gandit ca astazi ca trecem in revista cele mai importante cauze ale constipatiei, precum si remediile pe care le avem la dispozitie pentru combaterea acesteia. Pentru inceput, iata care sunt cauzele care conduc la constipatie:

1. Deficitul de fibre din alimentatie este, probabil, cea mai frecventa si mai cunoscuta cauza a constipatiei. Fibrele sunt nedigerabile, avand proprietatea de a traversa intestinele si de a impinge resturile alimentare de-a lungul tractului, pana la eliminare. De asemenea, fibrele absorb apa, ceea ce ajuta in formarea consistentei potrivite a scaunului. In contextul dietei obisnuite contemporane, care este bogata in alimente procesate si saraca in fructe si legume, se remarca un mare deficit al aportului de fibre necesar pentru o digestie corecta.

2. Anumite medicamente pot conduce la constipatie. Este vorba de antidepresive, diuretice, medicamente de scadere a tensiunii arteriale, anumite medicamente antiacide, care contin calciu sau aluminiu, precum si anumite tipuri de suplimente de fier.

3. Stresul este, conform unor studii recente, un alt factor care poate conduce la constipatie. Dupa cum s-a descoperit relativ recent, tractul digestiv si creierul se afla intr-o foarte stransa legatura, iar stresul este una dintre conditiile psiho-emotionale care pot cauza simptome ale constipatiei.

4. Laxativele sunt deseori folosite in cazuri de constipatie cronica, uzul frecvent si indelungat al acestora conducand la o dependenta a intestinului fata de acestea. Astfel, se intampla frecvent ca atunci cand administrarea laxativelor inceteaza sa reapara brusc constipatia.

5. Activitatea hormonala poate fi un factor care conduce la aparitia constipatiei. In functie de fluctuatiile pe care le au nivelurile de estrogen si progesteron, pe parcursul ciclului menstrual sau in sarcina, unul dintre efectele care poate aparea este constipatia.

6. Amanarea scaunului poate fi o alta cauza a constipatiei. Fie ca este vorba de evitarea scaunului in toalete publice, la serviciu sau in restaurante, fie ca unele persoane amana dintr-o asa-zisa lipsa de timp, se poate ajunge la absorbirea apei din intestin si implicit la constipatie.

7. Lipsa miscarii si a exercitiilor fizice regulate este, de asemenea, una dintre cauzele care pot conduce la constipatie cronica.

8. Consumul unei cantitati insuficiente de apa poate fi o alta cauza a constipatiei, organismul deshidratat absorbind apa din toate sursele posibile, inclusiv din materiile fecale din colon.

Atunci cand constipatia devine cronica, se recomanda consultarea medicului. De asemenea, in ceea ce priveste remediile pe care le avem la dispozitie, putem mentiona urmatoarele:

1. Incearca dobandesti o rutina si sa ai scaun in mod regulat, in fiecare dimineata.

2. Afla care sunt si foloseste-te de factorii declasantori ai eliminarii scaunului, cum ar fi cafeaua, cerealele integrale, taratele de psysilium, semintele etc.

3. Pastreaza un jurnal in care notezi toate alimentele si bauturile consumate, precum si reactiile observate la nivelul organismului.

4. Mareste aportul de lichide consumate zilnic.

5. Incearca sa practici yoga sau meditatia, in scopul eliminarii stresului.

6. Ia un supliment de magneziu, acesta avand un efect natural usor laxativ.

7. Fa suficienta miscare.

8. Consuma multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe, legume, verdeturi, cereale integrale, pseudo-cereale (quinoa, amanant), leguminoase (linte, fasole, naut, mazare), seminte (in, chia) sau taratele de psysilium.

9. Foloseste suplimente speciale, foarte eficiente in reglarea digestiei, imbunatatirea tranzitului si eliminarea constipatiei.

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:

OptiFibre x 125g Nestle

Stimulance x 400g Nutricia

LAXODEP sirop Dr. Phyto x 150ml, de la 6 luni

Psyllium Husks Fibre x 170g Solgar

Tarate de psyllium pulbere bio x 200g Diet Food

Fresubin original fibre x 500ml Fresenius Kabi

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro