Tuturor ne place sa ne rasfatam cu o mica „rontaiala” intre mese indiferent daca suntem la birou, in pat sau pe canapea delectandu-ne cu serialul nostru preferat, in parc, dupa un antrenament serios la sala de sport, in masina sau in calatorii. Ba mai mult, cateodata parca am da o masa intreaga pe acea rontaiala delicioasa dulce sau sarata la care tanjim si visam cu ochii deschisi cand poftele nu ne mai dau pace si ne bantuie ore intregi.

Ce sa mai spunem de pregatirea pachetelor pentru cei mici? Devine o adevarata aventura sa gasim in fiecare zi cate o idee pentru a le asigura acestora o gustare pe placul lor, insa care sa ii mentina sanatosi si energici.

Desigur, alternative gasim la orice colt de strada, si inca delicioase, insa cum am putea sa ii dam copilului la scoala gogosi sau covrigi cand stim ce efecte au zaharul si faina alba asupra sanatatii acestuia? Sau cum ar fi sa rontaim o intreaga punga de pufuleti sau un produs de patiserie dupa un antrenament care ne-a lasat cu febra musculara pentru inca trei zile? Parca nu ne vine sa ne taiem singuri craca de sub picioare, nu-i asa?

Cu toate acestea, nu trebuie sa renuntam la micile placeri ale vietii pentru a ne mentine in forma, plini de energie si sanatosi. Ideea este doar sa inlocuim snack-urile preferate cu niste alternative mai sanatoase.

Si cum timpul este dusmanul nostru cel mai mare in unele situatii, in acest articol iti vom da 7 idei de snack-uri sanatoase pe care ti se poti pregati usor acasa sau cumpara de-a gata din comert, asigurandu-te ca iti oferi tie sau copilului tau gustarea sanatoasa pe care o meriti.

1. Fructe

Da, da. Fructele. Chiar ele. Nu sunt oare usor de transportat, usor de mancat si usor de gasit la orice colt de strada? In plus, nu mai trebuie sa iti spunem de ce rol important au acestea in dieta. O banana, un mar, un strugure sau o nectarina te pot salva din multe situatii nefiind perisabile sau greu de transportat. In plus, cu siguranta si tu ai un fruct preferat pentru care ai da orice altceva la o parte. Nu ezita sa consumi fructe cu 2 ore dupa sau inainte de masa si ai grija la un singur lucru: nu le combina intre ele decat respectand regulile de baza din tabelul de mai jos. Ba, mai mult, chiar e recomandat sa ai gustari monofruct.

Sursa: Kidizi.ro

De asemenea, daca nu prea te atrag fructele proaspete, incerca fructele uscate. Smochinele, stafidele, curmalele, catina, merisoarele, caisele deshidratate sau fructele liofilizate precum afinele, zmeura si capsunile pot fi cele mai inspirate in acest sens. Ai grija doar la cantitatea de zahar si la originea acestora, alegand surse cat mai de incredere si naturale.

2. Batoane sau bomboanele proteice de fructe si seminte

Chiar daca esti un impatimit de dulce care cauta o gustare sanatoasa pentru birou, pentru pachetul celui mic sau, din contra, o persoana activa, careia ii place miscarea, sportul si cauta o sursa in plus de energie si de proteine pentru a-si sustine activitatea fizica, batoanele sau bomboanele proteice sunt cea mai inspirata idee.

Reteta batoane proteice
Daca le faci in casa vei avea nevoi de un robot de bucatarie, de o baza precum este faina de nuci (caju, nuci braziliene, nuci romanesti, migdale) sau fulgii de ovaz, de un indulcitor natural (miere de albine, sirop de agave, de artar, curmale hidratate, unt de arahide) si de 100 ml de unt de cocos sau de cacao care sa le lege. Dincolo de asta, esti liber sa combini nucile si fructele preferate dupa bunul plac. Poti alege dintre seminte de in, chia, floarea-soarelui, fulgi de nuca de cocos, dovleac, migdale, alune, nuci sau goji, stafide sau pernite de cacao.

Procesul de pregatire e destul de simplu: tapetezi o tava de copt cu hartie, pui fulgii de ovaz, mixul preferat de fructe, seminte sau topping-uri si deasupra adaugi indulcitorul amestecat cu uleiul de cocos sau untul de cacao topit la bain-marie cat sa acopere toate ingredientele. Mai apoi il dai la congelator pana se intareste si poate fi taiat. In cazul bomboanelor sau batoanelor ce au ca baza fainurile de nuci procesul e putin diferit. Astfel, se amesteca toate ingredientele (inclusiv untul de cacao topit la bain-marie) in blender si la final se mai adauga in compozitia tare si lipicioasa mix-ul de seminte si fructe preferat, dupa care se da la congelator.

Simplu, nu-i asa?

Totusi, uneori nu dispui de suficient timp, nu ai in casa toate ingredientele sau nu ai chef de gatit. Eii, vestea buna este ca exista si in comert astfel de batoane sanatoase. Daca vrei sa te bucuri de niste produse cu adevarat delicioase si pline de nutrienti, noi iti recomandam batoanele raw vegane de la Nakd sau batoanele bio de la Taste of Nature sau Pulsin. Dupa ce le vei gusta, cu siguranta nu vei dori sa te mai dezlipesti de ele.

Baton Nakd Bakewell Tart fara gluten, crud x 35g

Baton cu portocala si chipsuri de ciocolata x 50g Pulsin

Baton bio cu goji fara gluten x 40g Taste of Nature

3. Chipsuri din mar, dovlecel sau cartofi dulci

Cu totii iubim chipsurile, trebuie sa recunoastem. Vestea buna este ca nu mai trebuie sa ne simtim vinovati de fiecare data cand le mancam. Marul, dovlecelul, cartofii dulci, sfecla, morcovul sau gulia pot fi transformate usor in niste chipsuri delicioase, dulci sau sarate, pe care sa le poti savura seara la film, sau sa le rontai la birou sau in masina. De asemenea, copiii le vor adora.

Reteta chipsuri legume
Daca nu ai un deshidrator, ca sa usuci feliile subtiri de fructe sau legume, le poti pune pentru 50-60 de minute la cuptorul preincalzit la 160 de grade. Daca in cazul chipsurilor de mar poti folosi ca si condiment scortisoara, in cazul celor sarate poti pune ierburile aromatice uscate preferate, sare de mare sau fulgi de drojdie inactiva.

De asemenea, o varianta foarte buna de inlocuitor pentru chipsuri sunt si chipsurile de cocos.

4. Crochetele sarate din hrisca, naut, quinoa sau ceralele antice

O gustare sarata delicioasa pe care o poti manca ca atare, impreuna cu un sos sau o crema (hummus, guacamole, salsa picant, crema de caju etc.), sau din care poti pregati mini-sandwich-uri pentru tine si cei mici sunt crochetele facute pe baza de hrisca, naut, orez, quinoa, sau cereale antice. Pe langa faptul ca nu contin gluten, aceste snack-uri sunt pline de nutrienti si extrem de satioase.

5. Mix-urile de fructe uscate si nuci

O ala idee de snack sanatoasa cu care te poti delecta oriunde, in orice moment din zi, sunt si mix-urile de fructe uscate si nuci. Acestea sunt surse minunate de vitamine, grasimi sanatoase si nutrienti care te ajuta sa ai o sanatate de fier. In plus, pe langa beneficiile aduse sanatatii, migdalele, nucile si stafidele sunt recunoscute si ca fiind aliati de incredere pentru mentinerea sanatatii si ingrijirii pielii. De aceea majoritatea se si gasesc in compozitia multor produse de beauty.

6. Naut crocant

Reteta naut crocant
Cu sare, ulei de masline, boia de ardei afumata si drojdie inactiva, cu turmeric si ghimbir, cu scortisoara si miere de albine sau cu usturoi si piper, nautul poate fi innobilat la cuptor si transformat intr-o gustare crocanta, absolut delicioasa, perfecta pentru a fi rontaita oricand. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci una dintre combinatiile de mai sus cu natutul prefiert si sa le tii timp de 20-30 de minute la cuptor, amestecand la fiecare 10 minute nautul.

7. Bete de legume

Morcovul, telina apio, guliile si ardeii taiati frumos, pe lung, si depozitati intr-o caserola te pot salva in multe situatii. Impreuna cu un hummus sau cu un sos din caju pot reprezenta un snack de exceptie la birou sau seara, acasa, la un film.

Un lucru important de retinut este ca indiferent daca alegi sa-ti prepari snack-ul in casa, fie ca vrei sa gasesti cea mai buna varianta gata preparata, chiar daca aceastea sunt facute din ingrediente naturale, nu e cazul sa mananci din ele in nestire. De aceea se numesc si snack-uri (gustari). Putin si bun trebuie sa fie deviza ta in ceea ce priveste un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata.

In plus, cu cat consumi mai multe snack-uri, nu uita si sa-ti hidratezi corespunzator organismul. Fibrele nu iti sunt de folos cu nimic, daca nu au si apa suficienta sa inceapa sa-si faca treaba.

Tu ce alte idei de snack-uri sanatoase mai stii si in ce moment al zilei sau in ce context le preferi?
Impartaseste si cu noi ideile tale.

Echipa AlimenteSpeciale.ro