Cand vine vorba de diete de slabire, in ultima perioada de timp s-a conturat, din pacate, un trend extrem de periculos pentru sanatate. Este vorba despre asa-zisele diete low carb, care presupun diminuarea aproape in totalitate a aportului de carbohidrati, pe de o parte, si consumarea unei cantitati imense de proteine (dieta Dukan) sau de grasimi (dieta ketogenica). De ce sunt aceste diete profund nesanatoase? Pentru a intelege exact motivele este nevoie sa cunoastem cateva informatii de baza despre cei 3 macronutrienti, acestia fiind proteinele, carbohidratii (glucidele) si lipidele (grasimile). In primul rand, este important sa oferim organismului toti cei 3 macronutrienti in proportiile optime pentru buna functionare a acestuia.

Astfel, in ceea ce priveste proteinele, cantitatea recomandata in Reference Daily Intake (RDI), care este indicele folosit de Food and Drug Administration (FDA) din SUA, nu trebuie sa depaseasca 10% din totalul de calorii consumate, iar tendinta este chiar de scadere, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomandand un aport proteic zilnic pe kilogram corp de doar 0.6 grame, ceea ce inseamna aproximativ 6% din totalul caloric. Realitatea dovedita in ultima perioada de timp este ca prin metabolizarea cantitatii de proteine care depaseste aceste recomandari, de ultima ora, se produce in organism o cantitate semnificativa de nitrogen (azot), care, la randul lui, este descompus, rezultand amoniac, acid uric si uree, toate prezentand un grad ridicat de toxicitate pentru organismul uman, primii afectati in acest sens fiind rinichii.

Referitor la aportul de grasimi de care are nevoie organismul uman, specialistii indica un procentaj de aproximativ 20 de procente, iar in cazul nerespectarii acestor cantitati, fie prin reducerea drastica, fie prin consumarea unei cantitati imense, cum se intampla in dieta ketogenica, organismul este afectat si apar, in mod firesc, dezechilibrele. Astfel, in cazul unei ponderi prea mici de grasimi apar tulburari hormonale, degradarea si caderea parului sau imbatranirea prematura si accentuata a pielii, iar in situatia consumului exagerat, se ajunge, din cauza dificultatilor cu care se digera si se metabolizeaza lipidele, la obosirea si uzura organismului, cu consecinte evident nefaste pentru sanatate.

Asadar, facand o trecere in revista a aspectelor punctate anterior, putem retine faptul ca, impreuna, proteinele si lipidele insumeaza impreuna aproximativ 30% din totalul caloric necesar, cantitate care nu trebuie nici diminuata, dar nici marita daca dorim sa mentinem echilibrul, sanatatea si buna functionare a organismului, in timp ce restul de 70 de procente vor fi, desigur, acoperite de cel de-al treilea macronutrient: carbohidratii. De ce atat de multe glucide? Este foarte simplu: carbohidratii reprezinta principalul combustibil de care are nevoie organismul uman, toate celulele acestuia hranindu-se, fara exceptie, cu glucoza. Ceea ce este foarte important pentru sanatate este sa stim sa facem diferenta dintre carbohidratii “rai” si cei “buni” si sa-I alegem intotdeauna pe acestia din urma.

Astfel, carbohidratii “rai”, pe care trebuie sa ii eliminam din dieta, daca ne dorim un stil de viata sanatos, sunt zaharul rafinat, faina alba si produse derivate din aceasta, orezul alb si, in general, cereale rafinate, lipsite de fibre. In schimb, trebuie sa consumam carbohidrati “buni”, sanatosi, acestia fiind fructele, leguminoase (gatite doar dupa ce au fost hidratate timp de 24 de ore) si cereale integrale, in special cele antice (quinoa, amaranth, spelta, hrisca etc.). Iar daca dorim sa tinem o dieta hipocalorica in scopul de a slabi secretul este sa inlocuim o parte din carbohidrati cu un produs pe care il putem numi de-a dreptul miraculos, daca ne gandim la beneficiile pe care ni le ofera: konjacul.

Dar despre ce este vorba, mai exact? Konjacul este o planta provenita din zonele subtropicale si tropicale din Asia de Est, Japonia, China si Indonezia. Konjac (Amorphophallus konjac) este radacina comestibila a arborelui asiatic cu acelasi nume, din care se prepara si alimentul konjac si, mai apoi, pe baza acestui ingredient se produc faine sau paste.

Astfel, vorbim despre un ingredient 100% natural, cu un continut foarte scazut de calorii, practic nesemnificativ (9.6 kcal/ 100g), care creeaza  rapid senzatia de satietate (datorita faptului ca isi mareste volumul foarte mult),  ce nu contine gluten sau alti alergeni, are un indice glicemic foarte mic, un continut ridicat de fibre si, pe deasupra, contine si o gama larga de vitamine si minerale. Ce mai, un aliment minune, asa cum spuneam, care se integreaza perfect in curele de slabire, in dieta vegetarienilor, veganilor, diabeticilor, precum si in dieta persoanelor cu intoleranta la grau sau alergie la gluten si soia.

De asemenea, ceea ce trebuie sa mai stii despre konjac este ca desi a fost folosit, cu preponderenta, in bucataria asiatica faptul ca are o neutralitate gustativa devine un beneficiu major pentru acesta. Astfel, konjacul poate fi combinat cu tot felul de sosuri si condimente, devenind o masa pur si simplu delicioasa, fix pe placul tau. Mai mult, nefiind efectiv un carbohidrat, ca faina, de exemplu, poate fi combinat perfect si cu legume sau proteine, respectand totusi principiile de baza ale nutritiei care interzic combinarea celor doua categorii de alimente. Ce sa-ti mai spunem de faptul ca se gateste si extrem de rapid, nefiind nevoie sa pierzi ore in sir in bucatarie pentru a-ti asigura o masa care sa-ti satisfaca papilele gustative si silueta?!

Konjacul mai este cunoscut si ca un aliment terapeutic, datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra sanatatii noastre. Astfel, se stie ca acest aliment ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a tranzitului intestinal, la absorbtia mineralelor, ca are deosebite proprietati anti-inflamatoare si anti-bacteriene, ce ajuta la cresterea imunitatii organismului sau la eliminarea mirosurilor neplacute ale cavitatii bucale si, de asemenea, ca este un sprijin de nadejde in a sustine sanatatea ochilor si a pielii.

In plus, partea si mai buna o pastram pentru final: oricate mese cu konjac ai consuma pe zi, poti sa o faci fara teama de a te ingrasa. Desigur, acordand putina atentie si topping-urilor sau sosurilor pe care le adaugi peste acest aliment.

Spaghetti konjac cu mix italian x 362g

Bio SHIRATAKI Orez x 200g

SHIRATAKI Taitei Konjac x 200g

Astfel, folosind produsele din konjac, ca inlocuitor partial al carbohidratilor obisnuiti, vei reusi sa slabesti cu usurinta, fara eforturi mari si cu maxima eficienta, evitand, in acelasi timp, deteriorarea sanatatii prin adoptarea unor diete populare, dar foarte dezechilibrate din punct de vedere nutritional.

Speram ca informatiile de mai sus sa-ti fie de folos.

Sa ne citim sanatosi data viitoare!

Echipa AlimenteSpeciale.ro