Stim cu totii ca bauturile carbogazoase dulci nu sunt sanatoase pentru organismul uman. Care este insa situatia in care preferam apa minerala?
Apa minerala contine bule, insa nu si zaharul pe care il au sucurile carbogazoase. Apa minerala este obtinuta prin adaugarea de dioxid de carbon in apa naturala. In apa, dioxidul de carbon se transforma in acid carbonic, iar PH-ul apei scade in aceste conditii.
Un PH scazut inseamna ca lichidul este mai acid. Apa pura are un PH neutru, de 7. Acizii pot eroda smaltul dintilor, care nu se mai poate reface. Acest lucru poate duce la probleme mai grave ale danturii, precum sensibilitate, decolorare sau pierderea structurii dintilor.
Erodarea smaltului dintilor nu se intampla la consumul de lichide sau alimente cu PH mai mare de 4. Apa minerala are un PH intre 3-4, astfel ca este un lichid acid, care poate afecta structura dintilor.
Pentru a evita erodarea danturii, este indicat ca apa minerala sa fie consumata cu mancare, care va mai mari nivelul PH-ului din gura, ceea ce protejeaza dantura.
Sfaturi pentru iubitorii de apa minerala:
1. Nu va spalati pe dinti cel putin 30 de minute dupa ce ati baut apa minerala. Acidul din apa minerala inmoaie suprafata dintilor, astfel ca acestia devin mai sensibili la zgarieturi.
2. Nu consumati apa fara a manca nimic toata ziua. Cu cat acizii din apa minerala sunt mai mult timp in contact cu dintii, cu atat acestia vor fi mai afectati.
3. Nu consumati apa minerala atunci cand aveti gura uscata. Saliva va neutraliza acidul, astfel ca dintii vor fi din nou afectati.
Totusi, apa minerala este mai putin acida si contine mai putin zahar decat sucurile carbogazoase. Este insa indicat sa o consumati cu moderatie!
Mai jos un tabel al nivelului de aciditate din bauturi: