ceai-cafea1„Nu-mi place cafeaua, dar o consum pentru ca am tensiunea mica.” „Ceaiul nu ma tine treaz.” „Nu pot trai fara cafea.” „Nu-mi place ceaiul! Mi-a bagat mama pe gat numai ceaiuri de tei si musetel cand eram mica!” „Nu-mi place gustul cafelei, deci beau ceai, mai ales ca are mai putina cofeina!”

Suna familiar? Miturile legate de consumul cafelei sau al ceaiului sunt unele dintre cele mai raspandite din educatia noastra alimentara. Dar inainte sa facem o mica incursiune in lumea lichidelor calde pe care alegem sa le consumam zilnic cu sfintenie, e bine sa intelegem distinctia intre infuziile de plante si fructe, si planta de ceai, oricat de banal ar suna. Chiar daca toate sunt puse sub denumirea generica de ceai, acesta reprezinta de fapt o singura planta (Camellia sinensis). A, stai… ceai verde si negru, nu? Ei bine, nu doar. Exista mai multe soiuri, dar difera nivelul de oxidare si procesul de prelucrare, din care rezulta ceaiul alb, galben, verde, oolong, negru, pu-erh. Deci haideti sa vedem ce auzim cel mai des despre bauturile noastre preferate.

In fiecare zi se consuma peste 1,4 miliarde de cesti de cafea la nivel global.

Mituri legate de cafea

  • Cafeaua te deshidrateaza: chiar si daca bei patru cesti pe zi, tot nu te vei deshidrata, deoarece, indiferent de dimensiunea si modul de preparare al cafelei, aceasta e in cea mai mare parte apa.
  • Femeile gravide nu trebuie sa consume cafea: cu toate ca nu exista rezultate concludente peste un anumit nivel de consum, se pare ca sub 200 mg de cafeina pe zi (circa doua cesti de cafea) nu afecteaza sarcina in niciun fel, conform acestui studiu.
  • Cafeaua te protejeaza de multe boli: de-a lungul timpului s-a descoperit ca uneori cafeaua poate reduce riscul imbolnavirii de cancer, diabet tip 2, Parkinson, dar asta nu inseamna ca va protejeaza de aceste boli; pur si simplu s-au intalnit mai putin frecvent in randul consumatorilor de cafea, decat in cazul celor care nu o consuma.
  • Beneficiile cafelei sunt exagerate: in ciuda numeroaselor afirmatii fictive despre beneficiile acesteia, exista un mare castig real – consumul moderat (cam doua cesti pe zi), nu numai a cafelei, ci si a altor bauturi ce contin cafeina are un impact pozitiv major asupra deteriorarii cognitive (conditia premergatoare bolii Alzheimer).
  • Cafeaua te mentine mai activ decat ceaiul: cu toate ca o ceasca de cafea e mai puternica, frunzele de ceai au un nivel mai ridicat de cafeina inainte de infuzare; dar totusi, fiecare organism reactioneaza diferit si un nivel mai ridicat de cafeina nu inseamna neaparat mai multa energie.
  • Cafeaua creste anduranta: aparent, 3-9 mg de cafeina (consumata pe ora) pe kilogram, din masa totala corporala creste anduranta sportivilor de performanta, dar in conditii controlate; iar alte studii arata ca iti poti forta organismul sa lucreze mai mult doar pe termen scurt (5 minute), dupa consumul cafelei, dar si cu un consum mare de oxigen (90-100%); iar daca ai toleranta la cafeina, efectul s-ar putea sa fie aproape inperceptibil.
  • Efectele cafelei nu sunt de durata: recent s-a descoperit ca un consum oarecum moderat de cafea (un dublu espresso) poate deregla ritmul circadian cu o medie de 40 de minute; deci chiar e un sfat bun sa nu bei cafea seara sau noaptea.
  • Cafeaua este una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare: fiind cel mai vechi mit, s-au adunat deja sute de studii care demomnstreaza ca un consum moderat de cafea nu conduce la boli cardiovasculare si nici nu ridica nivelul colesterolului; totusi pentru cei cu tensiunea mare, aritmii, si alte afectiuni cardiace, trebuie consultat medicul.
Exista mai multe soiuri de ceai, dar toate reprezinta frunzele aceleiasi plante.

Exista mai multe soiuri de ceai, dar toate reprezinta frunzele aceleiasi plante.

Mituri legate de ceai

  • Ceaiul contine mai multi antioxidanti: desi per total ceaiul este una dintre cele mai sanatoase bauturi naturale, cafeaua contine mai multi antioxidanti per ceasca; dar puteti consuma mai multe cesti de ceai pe zi ca sa compensati, mai ales ca acesta contine mai multi polifenoli (compusi chimici naturali care se pare ca incetinesc efectul de imbatranire si previn unele boli, inclusiv anumite forme de cancer).
  • Ceaiul contine mai putina cafeina: cu toate ca o ceasca de cafea poate contine intre 50-200 de mg de cafeina, efectul acesteia nu este neaparat mai revigorant decat cel al ceaiului; deasemenea, poti consuma ceai mai mult intr-o zi, cu un aport de energie mai echilibrat, si cu un risc mai mic de a dezvolta o toleranta ridicata la cafeina.
  • Ceaiul e mai sanatos daca nu ii adaugi nimic: cu toate ca in trecut se credea ca adaugarea laptelui si a indulcitorilor elimina efectele benefice ale acestuia, studii recente demonstreaza in mod clar falsitatea acestui lucru.
  • Ceaiul verde este cel mai sanatos: desi anumite soiuri de ceai verde contin mai putina cafeina si in general au un nivel mai ridicat de antioxidanti, nu exista rezultate concludente cum ca ar fi cu mult diferit fata de frunzele de ceai cu un nivel mai ridicat de oxidare (cum e cel negru); in plus, ceaiul verde pare sa provoace indigestie, mai ales in cazul celor cu afectiuni digestive, dar cele negre si de tip oolong nu au acest efect.
  • Consumul de ceai te fereste de radicalii liberi: intr-adevar, ceaiul creste longevitatea si ajuta la regenarea si protejarea celulelor, dar nu poate inlocui un stil de viata sanatos; cu alte cuvinte, fara o dieta adecvata si putin sport, degeaba bei ceai verde, daca fumezi, consumi alcool si mananci des de la fast food.
  • Consum multe fructe si legume, deci nu am nevoie de antioxidantii din ceai: nimic nu poate fi mai departe de adevar; da, fructele contin multi antioxidanti, dar o singura ceasca de ceai (250 ml) contine la fel de multi antioxidanti ca patru portii de legume si/sau fructe.
  • Ceaiul nu este bun pentru cei cu alergie la mucegai: toate tipurile de ceai trec printr-un proces de fermentare, dar nu inseamna ca vor contine spori; deoarece procesarea are loc la temperaturi foarte mari, orice bacterii sau fungi sunt eliminate.

Deci, pana la urma ce sa beau?

Exista beneficii si dezavantaje in cazul ambelor. Atat cafeaua cat si ceaiul contin cafeina, care poate provoca probleme de sanatate, daca sunt abuzate pe termen lung. Dar ambele contin si antioxidanti, si chiar daca in ceai se gasesc mai multi polifenoli, ambele ajuta la prevenirea anumitor boli destul de serioase. Atat ceaiul cat si cafeaua sunt contraindicate in cazul anumitor boli, cum ar fi cele cardiace si coronariene, sau cele digestive (ulcere, gastrita, sindrom de colon iritabil etc), dar nu inseamna ca nu pot fi consumate moderat sau ca nu poti inlocui ceaiul cu cafeaua sau vice-versa; dar e bine sa ii faci o vizita si medicului inainte. Iar daca ai tensiunea arteriala mica si consumi un pic de cafea in fiecare zi, o poti oricand inlocui si cu o cana serioasa de ceai.

Desi se crede ca doar cafeaua provoaca dependenta, faptasul e de fapt cafeina. Pana la urma depinde de tine si de modul in care relationezi cu bautura preferata. Ambele au beneficii serioase, cu un aport foarte mare de antioxidanti, chiar mai mult decat iei din fructe si legume. Daca preferi ceaiul, nu inseamna ca nu te poti bucura de o cafea buna. Iar daca vrei sa-i adaugi lapte, nu e nicio problema. Poti sa folosesti si indulcitori, desi mierea e mai sanatoasa decat zaharul. Iar in cazul indulcitorilor e din nou vorba de a nu abuza de ei. Iar daca preferi cafeaua, nu e nimic rau in asta, dar poti oricand sa incerci si o cafea verde, sau un ceai de calitate, ori sa alegi sa le incluzi pe toate in dieta ta in mod echilibrat.

Voi ce preferati si de ce?