Fiind una dintre problemele de sanatate cu care ne confruntam cel mai des, dar si una dintre cele mai ignorate, constipatia este fie un subiect tabu, fie avem conceptii gresite despre aceasta.
Constipatia are numeroase cauze, si apare nu doar la cei predispusi la aceasta conditie (copiii aflati in anumite faze de crestere, femei gravide, varstnici), ci la o buna parte din populatia globului. Definitia general-acceptata spune ca reprezinta aparitia scaunului la mai mult de doua zile prin incetinirea tranzitului intestinal, precum si greutate in eliminare acestuia. Dar definirea precisa este problematica – doctorii privesc constipatia din punct de vedere temporal (mai putin de 3 scaune pe saptamana, sau unul singur in mai mult de 7 zile, in cazul celei severe), in vreme ce pacientii se refera la dificultatea cu care elimina scaunele, consistenta acestora sau la senzatia de a nu le fi eliminat in totalitate.
Cu toate ca un colon sanatos este indicat de un scaun pe zi, exista persoane care merg la baie mai putin de o data pe saptamana si nu au niciun disconfort. Deasemenea, fiecare are propriile obiceiuri, in functie de bioritm si stil de viata. Astfel, pentru a-i intelege cauzele si pentru a gasi metodele cele mai bune de tratament si preventie, trebuie sa o privim intr-un context larg si nu ca pe o afectiune ce trebuie tratata singular.
Constipatia acuta poate dura cateva zile, iar cea ocazionala este episodica (in timpul unei calatorii, in timpul sarcinii etc), dar daca observati cel putin doi dintre urmatorii indicatori in mod persistent pe parcursul a mai multor saptamani sau luni, atunci este probabil vorba de constipatie cronica:
- mai putine scaune ca de obicei;
- scaune tari si noduroase;
- dificultate la eliminare;
- senzatia de blocaj la nivelul rectului;
- senzatia de a nu putea elimina intregul scaun;
- nevoia de a va forta pentru a-l elimina.
Bolile care pot provoca constipatia sunt: colecistitele, ocluziile intestinale, refluxul gastro-esofagian, hipotiroidismul, diabetul, hiperparatiroidismul, boala Parkinson, depresia, sindromul de colon iritabil, diverticuloza, hemoroizii, fisurile anale. Atentie, sa nu privim unele dintre aceste afectiuni ca rezultate ale constipatiei, ci vice-versa! Constipatia este un simptom al unei boli sau rezultatul unei alimentatii nesanatoase si/sau a unui ritm de viata dezechilibrat.
Carnea, dulciurile, pastele fainoase, orezul, branzeturile ingreuneaza digestia si pot favoriza constipatia. Iar consumul redus de apa (in multe cazuri de teama a nu o retine in corp) creste de asemenea riscul. Desi nu exista rezultate concludente care sa arate ca un consum ridicat de fluide ajuta in tratarea constipatiei, o buna hidratare (cel putin 2 litri de apa pe zi) va ajuta la prevenirea acesteia. Stresul si sedentarismul sunt si ei factori favorizanti, ca sa nu mai vorbim de amanarea voluntara a nevoii de a merge la toaleta.
Nu in ultimul rand, anumite medicamente contribuie si ele la aparitia constipatiei: opiacee, analgezice, antiacide, antispatice, antidepresive, antiparkinsoniene, antiepileptice, antihipertensive, antibiotice, sulfat de bariu.
Deci, ce e de facut? Pentru prevenirea constipatiei ocazionale sau cronice, cresteti aportul de fibre din legume (sparanghel, salata, varza, morcovi, sfecla rosie, ridichi, fasole verde, dovlecei, mazare), fructe (mere, pere, caise, prune, portocale, struguri, smochine, curmale, alune, nuci, in functie de sezon) si cereale integrale, beti cel putin doi litri de apa pe zi, si practitati un sport sau incepeti sa efectuati exercitii fizice in mod regulat. Pentru tratarea constipatiei acute, ocazionale, sau cronice fara cauze cunoscute sigur ca trebuie sa folositi un purgativ, cata vreme nu abuzati de acesta. Indiferent de tipul de laxativ pe care il folositi (de volum, emoliente, osmotice, stimulante), nu e recomandat sa abuzati de acesta. Cu toate ca nu exista studii care sa demonstreze ca laxativele afecteaza intestinele, provoaca dependenta, ori ca puteti dezvolta o toleranta la acestea, ca orice medicament sintetic, pot avea efecte negative pe termen lung, ori pot agrava constipatia daca sunt folosite in exces.
Alte lucruri de luat in seama in tratamentul si preventia constipatiei:
- tineti fructele uscate in apa 3 ore inainte de consum;
- inlocuiti dulciurile cu gemuri, dulceturi, marmelada si compoturi;
- inlocuiti ovazul cu fulgi de ovaz;
- amestecati iaurtul, laptele batut si chefirul cu miere de albine;
- mancati mai putina carne;
- consumati tarate de grau sau seminte de in inmuiate in apa, ceai, sucuri naturale de fructe, lapte, iaurt, sau amestecate cu miere de albine;
- consumati paine neagra sau din tarate;
- daca va luati aportul de fibre din cereale, beti cel putin 8 pahare de lichide pe zi.
Pentru cei cu intolerante sau restrictii alimentare, se recomanda un supliment natural de fibre. Acesta trebuie consumat alaturi de alte fibre dietetice si poate fi adaugat in lichide, supe, sosuri, piureuri, cat si in alimente preparate prin coacere si fierbere.
Cand se cunoaste cauza constipatiei cronice, e extrem de important sa fie tratata atat aceasta, cat si celelalte simptome ale bolii. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne dam seama cand e cazul sa consultam medicul. Formele cronice sunt de cele mai multe ori simptomul unor afectiuni de lunga durata (cum e sindromul de colon iritabil), si e important sa mergeti regulat la specialist daca nu simtiti niciun un proges in urma tratamentelor aplicate. Dar daca simtiti orice fel de modificari in ciclul digestiv, mergeti cat mai repede la medic, pentru a preintampina problemele serioase.