Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun si cum ne-am obisnuit de ceva vreme, cel mai mult timp probabil ca il petreceti cumparand de-ale gurii.
Pentru ca e luna exceselor, iar pe masa de sarbatori ingredientul principal pare a fi mereu porcul, ne-am gandit sa va povestim un pic despre cum va puteti bucura de bucatele mult-asteptate, dar fara sa va simtiti imbuibati, ori sa adaugati cateva kilograme bune la cantar.
1. Doar pentru ca postiti, cum am povestit si in ultimul articol, nu inseamna ca mancati mai sanatos, avand in vedere ca urmeaza sa consumati multe grasimi saturate dintr-o data. Secretul sta in cum iti variezi alimentatia in aceasta perioada si cum alegi sa gatesti, dar mai ales cat de mult si cat de des alegi sa mananci.
2. Porcul nu e singura carne. Ati incercat vreodata sa va diversificati ingredientele si apoi sa aflati cu stupoare de la meseni ca vor si ei reteta? Bine, faceti niste toba, caltabos, poate chiar si un sangerete, pentru cei mai curajosi, dar nu trebuie sa le faceti pe toate, ori sa indesati numai porc in toate. Sarmale? Ce ziceti daca inlocuiti jumatate din compozitie cu carne de curcan, care contine mult mai pusine grasimi saturate? Sau poate vreti o reteta vegetariana, pe care punem pariu ca nu o folositi niciodata cand va e pofta de o sarma. Iar in loc de smantana, puteti folosi un iaurt (preferabil grecesc), cu un continut redus de grasime sau de ce nu, un inlocuitor foarte gustos pentru smantana. Carnati, friptura, piftie? Acelasi lucru. Inlocuiti partial sau total carnea de porc cu cea de curcan, sau in cel mai rau caz cu cea de pui. Daca aveti cum, afumati carnea singuri si evitati mezelurile din comert, acestea fiind adesea preparate folosind fum rece, care contine chimicale nocive cu rol de conservare. Nu exagerati cu sarea. Condimentele precum usturoiul, ghimbirul, scortisoara, cardamomul, nucsoara, boiaua, piperul cayenne, turmericul, curry-ul (atentie, nu mixul de curry, ci pudra din frunza de curry), ierburile uscate (busuioc, oregano, leaustean, rozmarin) vor face bucatele voastre delicioase, dar fara sa fie nevoie sa adaugati pumni de sare. In niciun caz nu folositi mixurile de condimente decat daca sunt certificate bio, majoritatea continand aditivi si extrem de multa sare.
3. Pranzul, respectiv cina nu sunt cele mai importante mese de Craciun. Micul dejun conteaza cel mai mult de sarbatori, ca si in restul anului, fiindca va ajuta sa nu exagerati in cazul celorlalte mese. Transformati-l in cel mai sanatos moment al zilei, cu un ou fiert sau posat, paste tartinabile din legume, si legume proaspete de sezon (morcovi, pastarnac, varza, varza de Bruxelles, apio). Si sa nu uitam de fructele proaspete si uscate: portocale, mandarine, clementine, rodii, gutui, nuci, curmale, smochine.
4. Faceti pauze si consumati mai multe legume si carbohidrati sanatosi. Cum spuneam si mai devreme, cel mai mult conteaza sa diversificati si sa dozati. Noi romanii obisnuim sa ne repezim la toate mancarurile din prima zi. Faceti pauze, si gatiti lucruri diferite in fiecare zi. Incercati o zi carne si una nu. Iar in zilele fara carne puteti sa va folositi de aceleasi ingrediente din timpul postului (linte, naut, soia, fasole, quinoa, vinete, ciuperci, dovlecei, morcovi, varza), preparate simplu (in cuptor, fierte, condimentate si asezonate cu putin ulei de masline sau de cocos). Sau poate vreti niste paste integrale cu broccoli sau varza de Bruxelles cu putina crema vegetala bio?
5. Inlocuiti painea din faina de grau cu cea din secara sau ovaz. Avand in vedere ca cel mai probabil veti consuma o cantitate considerabila de prajituri preparate din faina de grau, ati putea macar sa renuntati la paine sau sa o inlocuiti cu painici din secara sau din ovaz. Si puteti oricand alege cu incredere o mamaliga aburinda.
6. Mai mult vin, mai putina bere si tarii dulci. Berea, cidrul si tariile dulci (lichioruri, visinata, afinata etc) contin mai multe calorii, mai ales pentru ca unele sunt fermentate adaugand zahar, ca sa nu mai vorbim ca sunt indulcite si dupa. Vinul sec este cel mai putin nociv, cel rosu fiind cel mai sanatos, ajutand la generarea de celule rosii. Sigur, in definitiv orice exces de alcool este nesanatos, deci ar fi recomandat sa consumati bauturile preferate doar dupa masa, la intervale de timp mai mari (nu mai mult de o bautura pe ora) si diluate, atunci cand se poate. Si nu uitati sa va hidratati.
Pana la urma totul depinde de cum va antrenati papilele si mintea. Excesele alimentare specifice acestei perioade nu va vor oferi decat satisfactii pe termen scurt. Dar daca incepeti sa fiti mai cumpatati si echilibrati in ceea ce puneti pe masa de sarbatori, va veti bucura mai mult de acele bucate, iar cu fiecare an nou s-ar putea sa avetii surpriza unei abordari din ce in ce mai sanatoase.
Foarte bine punctat textul si plin de sfaturi utile.