A inceput postul, acea perioada de 40 de zile din an dinaintea Craciunului in care majoritatea oamenilor aleg sa se detoxifice fizic si spiritual.

Meniu de post

Meniu de post

Alegem sa postim miercuri si vineri, doar prima si ultima spatamana, sau intreaga perioada, fiecare din diverse ratiuni:  religioase, influenta familie sau din dorinta de a fi cool. Unii, mai „docti” considera ca este o perioada tocmai buna pentru detoxifiere – cuvantul de pe buzele tuturor –  avand in vedere ca urmeaza sezonul ospaturilor in care porcul este in centrul atentiei.

Cei care nu postesc, aduc diverse argumente, fie ca sunt bolnavi sau prea ocupati, prea tineri, prea batrani si asa mai departe. Oricum ar fi, postul devine un subiect extrem de popular si toata lumea devine experta in retete vegetariene cat si in avantajele si dezavantajele acesteia.

Dar ce mananca persoanele care decid sa posteasca?

Produse de patiserie

Produse de patiserie

In acesta perioada lipsa anumitor preparate din carne si lapte poate determina consumul exagerat de produse fainoase, fructe si legume. Concluzia, nu slabim, nu ne detoxifiam, ci din contra, riscam sa ne alegem cu dezechilibre alimentare grave. Cele mai consumate produse sunt: pateurile vegetale, fainoasele de tipul covrigi, placinte, cornurile si foietaje,  o gama variata de produse din soia, fructe si legume. Toate fara exceptie contin multi carbohidrati, grasimi si conservanti.

Produsele mentionate mai sus nu sunt interzise insa se recomanda consumul lor in cantitati limitate. In momentul in care mancam in exces postul nu mai implica o “detoxifiere” a organismului si spiritului, ci dincontra, duce la diverse efecte negative. Astfel riscam sa devenim balonati si chiar sa luam in greutate, reusind sa ne simtit chiar mai rau decat daca am manca din cand in cand carne.

Cartofii prajiti, painea in toate formele ei, margarina, maioneza vegetala, chipsurile, dressingurile, snitelele din soia, conservele “vegetale”, toate sunt “bombe calorice”. La finalul postului, multi realizeaza cu stupoare ca efortul depus nu le-a fost rasplatit pentru ca nu au reusit sa slabeasca deloc.

Tipuri de linte

Tipuri de linte

Inainte de toate, noi la AlimenteSpeciale.ro sustinem ca mai important decat sa mancam de post, ar fi sa mancam mai putin si cu mai multa atentie la aspectul nutritional al alimentelor. Urmarea: ne vom simti mai bine, mai usori si poate in final, mai “purificati”.

Ca sa nu fim doar “profesori” de teorie, iata cateva propuneri practice de retete, pe care noi, echipa alimetespeciale le mancam la birou de-a lungul zilelor. Sustinem ca este foarte important sa avem  o dieta variata care sa includa produse de calitate si in cantitati moderate:

– Painitele cu ovaz Nairn’s sunt preferatele noastre, ele pot inlocui cu succes orice felie de paine la toate mesele.

– Legume de tipul: linte, naut, soia, fasole, quinoa, rosii, vinete, ciuperci, doblecei, morcovi, varza si derivatele etc. Crude sau preparate cat mai simplu prin coacere sau fierbere, asezonate cu ulei si condimente. Nu uitati, gusturile se educa asa ca nu porniti din start cu ideea ca nu o sa va placa. Asezonati legumele in asa fel incat sa va faca placere sa le mancati si sa nu va ganditi ca o dieta de post inseamna sa mancati salata fara gust de trei ori pe zi.

– Orezul nu lipseste din alimentatia noastra, avand avantaje multiple si fiind extrem de versatil. Exista nenumarate soiuri, iar combinat cu legume este delicios si foarte satios, fiind totodata incomparabil mai sanatos decat o portie de paste.

– Alegem evident si paste integrale, de preferat din orez, porumb, hrisca sau quinoa.

– Fructele nu lipsesc, dar nu exageram cu bananele. Preferam afine, kiwi, mere si evident citrice ca asa am mostenit, iarna sa mancam portocale si mandarine.

– Pe post de cereale consumam ovaz fara gluten in diverse combinatii, dupa gustul fiecareia.

– Atunci cand ni se face pofta de cartofi ii preparam cu drag, dar nu mai mult o data sau de doua ori pe saptamana.

– Toate mancarurile le asezonam cu multe verdeturi iar patrunjelul este prietenul nostru in aceasta perioada.

– Nu neglijam dulcele:  ciocolata neagra vegana este un deliciu pentru papilele noastre gustative. Macar in aceasta perioada ne permitem sa ne rasfatam cu cate un cub delicios de cacao concentrata.

– Nu uitam de salata si alte frunze verzi, de dovleac, susan, avocado, seminte si lapte vegetal.  Ati incercat laptele vegetal de orez  sau cel din migdale neindulcit? Daca il veti incerca, garantam ca veti deveni fan. Aveti insa grija ca unele variante contin zahar adaugat.

-Nu uitati de mamaliga noastra cea de toate zilele si incercati cus-cus-ul, o alternativa la fel de gustoasa.

Concluzia: Nu trebuie sa consumati doar derivate din soia de care va veti satura repede!

Acestea sunt doar cateva propuneri din „bucataria”noastra de la birou. Nu va limitati doar la aceste sugestii si nu va sfiiti sa experimentati retete noi, adaugand produsele dumneavoastra preferate in retetele traditionale de post.