chia1

Te-au innebunit toti prietenii cu revolutia „super-alimentelor”? Ii tot auzi vorbind despre cum pun seminte de chia in orice si cum le-a schimbat complet relatia cu mancarea. Sigur, e mai precaut sa fii sceptic, mai ales cand vine vorba de niste seminte minuscule care au capatat din ce in ce mai mult teren in ultimii ani, de cand cu nebunia mancatului sanatos, dupa ce nu prea au fost luate in seama multe secole, de la maiasi si azteci incoace. Unde mai pui ca nu sunt nici tocmai ieftine. Dar daca vrei sa testezi cu adevarat ce inseamna un „superfood”, semintele de chia cu siguranta te vor converti.cu siguranță te vor converti.

chia2

Semințele de chia sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente care există.

Iata o parte dintre beneficiile cele mai importante ale acestora:

  1. Sunt o sursa incredibil de potenta de proteine, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor), fibre si acizi grasi omega-3; iar in 28 de grame se gasesc doar 137 de calorii si un singur gram de carbohidrati digestibili.
  2. Continutul mare de fibre ajuta la reducerea colesterolului si la vindecarea inflamatiilor, iar 20% din fibre sunt solubile. Ceea ce inseamna ca mentin sistemul digestiv sanatos, prin generarea bacteriilor sanatoase din intestine.
  3. Ca orice aliment cu adevarat sanatos, contin o doza foarte mare antioxidanti. Desigur, asta inseamna ca vor contribui in lupta cu radicalii liberi, te pot ajuta sa previi anumite forme de cancer si incetinesc imbatranirea. Dar probabil cel mai miraculos lucru este ca aceiasi antioxidanti previn deteriorarea acizilor grasi, ceea ce le da semintelor de chia o perioada de valabilitate foarte mare.
  4. Nu contin gluten, sunt crescute organic de cele mai multe ori si nu sunt modificate genetic.
  5. Absorb multa apa, deci sunt satioase. O dieta in care vei include si aceste mici minuni te va ajuta sa te saturi mai usor si sa mananci mai putin. Desi trebuie inteles faptul ca simpla introducere a acestora in dieta ta nu te va ajuta sa pierzi in greutate; nu uita ca dieta este un mix de masuri si solutii care merg mana-in-mana si eficienta difera de la un metabolism la altul.
  6. In cateva studii s-a aratat ca, impreuna cu proteinele din soia, ovazul si opuntia, semintele de chia pot reduce nivelul de colesterol LDL si trigliceridele si pot ridica colesterolul HDL. Cu toate ca nu exista rezultate concludente pentru efectele independente ale semintelor de chia, e posibil ca acestea sa reduca tensiunea arteriala si riscul imbolnavirii de diabet tip 2.
  7. Se digera in totalitate, deci nu trebuie neaparat inlaturata coaja, ca in cazul semintelor de in.
  8. Nivelul de minerale ridicat, in special a calciului (18% din necesarul zilnic), ajuta la intarirea oaselor si a dintilor.
  9. Datorita cantitatii mari de proteine (20%) s-a observat ca acestea contribuie la mentinerea sanatatii parului si a unghiilor.
  10. Cateva studii au demonstrat ca ajuta la conservarea energiei si la intarirea muschilor.
  11. Sunt usor de incorporat in orice fel de dieta, pentru ca au un gust destul de neutru.
chia3

Budinca de chia e doar unul dintre delicioasele deserturi care pot fi preparate cu minunatiile de seminte.

Bun, cam asa arata un „superfood” in toata regula. Dar totusi, avand aproape niciun gust, ce poti face cu ele? Intrebarea e mai degraba, la ce nu le le poti folosi? Pot fi adaugate in supe, salate, chiftelute, gustari, iaurturi, si cam tot ce iti mai trece prin minte. Sunt o aditie perfecta la un mic dejun satios, dar merg la fel de bine si intr-un rissoto, iar deserturile cu chia sunt un deliciu aparte (de la budinci la bicscuiti).

Daca tot nu v-am convins cu lista interminabila de beneficii, puteti incerca cateva produse care sa va deschida apetitul. Pe site gasiti multe optiuni: de la muesli si painici din ovaz, pana la fursecuri fara gluten si batoane cu cocos si chia. Iar daca va simtiti aventurosi si vreti sa preparati ceva, avem seminte de calitate premium.