ghimbir1O simpla cautare pe internet va dezvalui o fata „senzationala” a unei plante folosite de secole atat in scopuri medicinale, cat si pentru a da gust mancarii. Dar, la fel ca multe alte lucruri, adevarul despre ghimbir este mai putin o senzatie, si mai degraba o realitate care trece neobservata de multe ori pe langa noi, pentru ca e privita ca o planta exotica.

Cu toate ca, de multe ori, proprietatile si beneficiile sale sunt exagerate, fiind prezentat ca o planta medicinala universala, ghimbirul este totusi un mic miracol, care daca este folosit cu atentie, contribuie la ameliorarea si preventia anumitor boli. Acesta desigur nu poate inlocui tratamentul medicamentos prescris, dar poate contribui la vindecare; ba mai mult, este unul dintre compusii din anumite medicamente.

Ghimbirul e una dintre plantele cele mai bogate in compusi antioxidanti si cu proprietati antiinflamatorii precum gingerol, beta-caroten, capsaicina, acid cafeic, curcumina, salicilat.

Dintre efectele pozitive pe care le poate avea ghimbirul asupra sanatatii:

  • este un stimulent digestiv, previne balonarea si amelioreaza constipatia si diareea, iar anumite preparate pe baza de ghimbir au rol de pansament gastric;
  • ajuta circulatia sangvina, fiind un bun vasodilatator, ceea ce contribuie la scaderea tensiunii arteriale si reduce riscul de formare a cheagurilor de sange;
  • este un cunoscut anti-inflamator si are un efect puternic asupra durerilor reumatice, de articulatii si musculare, ajutand la ameliorarea artritei;
  • este eficient si impotriva altor tipuri de dureri sau inflamatii locale – crampe menstruale, dureri de stomac, migrene, febra musculara, luxatii, entorse;
  • intareste sistemul imunitar, si implicit ajuta la tratarea simptomelor de raceala si gripa; desi daca vorbim de un episod virulent puternic, ghimbirul nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul cu antiobiotice, ci trebuie luat ca supliment alimentar care va grabi vindecarea prin cresterea imunitatii, inducerea transpiratiei, in cazul febrei, si calmarea tusei expectorante;
  • combate greata, desi nu este recomandat femeilor gravide;
  • a fost folosit cu succes in prevenirea anumitor forme de cancer, pentru ca inhiba formarea celulelor canceroase; din nou, a nu se intelege ca poate inlocui tratamentul medical;
  • este foarte bun in curele de slabire, pentru ca va da sentimentul de satiozitate destul de repede, contribuie la arderea grasimilor si reduce colesterolul; dar nu este recomandat celor care au sub greutatea normala;
  • reprezinta un energizant natural, care poate avea un efect revigorant chiar mai puternic decat cel al cafelei;
  • contribuie la cresterea potentei sexuale.

In ceea ce priveste efectele negative ale ghimbirului, veti gasi, cum am mai spus, destule pareri prapastioase. Dar e important de stiut ca sunt exceptii si rareori poate fi atat de nociv, si doar daca este consumat pe termen lung sau in cantitati substantiale. Totusi, este bine sa va consultati medicul, si sa nu consumati ghimbir daca:

  • suferiti de hemofilie sau afectiuni care previn coagularea sangelui; deasemenea, nu trebuie asociat cu terapia medicamentoasa specifica bolilor de inima (anticoagulante, agenti anti-plachetari, beta-blocante);
  • aveti diabet zaharat, pentru ca poate scadea glicemia; daca faceti tratament cu insulina poate afecta actiunea acesteia;
  • suferiti de hipertensiune;
  • sunteti gravida – cu toate ca unele studii arata ca poate fi consumat in siguranta in timpul sarcinii, efectele din timpul alaptarii nu sunt clare, si au existat cazuri in care e posibil ca ghimbirul sa fi provocat contractii uterine premature; nu in ultimul rand, poate interveni in absorbtia fierului si a anumitor vitaminele solubile in grasimi (A, D, E, K);
  • urmeaza sa treceti printr-o interventie chirugicala, din cauza pericolului de sangerare excesiva, si mai ales daca urmeaza sa nasteti;
  • daca urmati un tratament cu barbiturice.

Ca si in cazul altor plante medicinale sau produse naturale, cel mai bine ar fi sa va intrebati medicul daca e indicat sa introduceti ghimbirul in mod regulat in dieta dumneavoastra. Iar daca doriti sa luati suplimente care contin ghimbir, este bine sa fie recomandate de doctor si sa nu le achizitionati din surse indoielnice.

Ceaiul de ghimbir este unul dintre cele mai populare moduri de consum.

Acum ca am vazut cele asa-zise „doua fete” ale ghimbirului, cum il putem consuma? Ei bine, dupa cum stiti este un foarte bun condiment pentru tot felul de mancaruri, fiind folosit predominant in bucataria orientala. Dar atunci cand scopul este medicinal, exista numeroase moduri in care poate fi consumat:

  • ceaiul de ghimbir este foarte popular in tratarea racelii si pentru intarirea sistemului imunitar;
  • pentru durerile de stomac se recomanda amestecat cu ulei de ricin, sub forma de infuzie din ghimbir uscat sau sub forma de pudra amestecata cu rasina;
  • daca suferiti de inflamatii ale gatului sau urmarile acestora (laringita, de exemplu), este recomandat sa mestecati ghimbir proaspat;
  • pentru afectiuni ale vezicii biliare, sucul de ghimbir amestecat cu 7 pahare de lapte, fiert pana scade la jumatate si indulcit cu zahar sau miere este recomandat inainte de culcare; iar daca preferati ceva mai bun la gust, puteti consuma dimineata suc de ghimbir si de mango indulcit cu zahar sau miere;
  • pentru dureri de cap, pasta de ghimbir uscat cu apa sau aloe vera este extrem de eficace; iar daca durerea are originea in sistemul nervos, puteti face inhalatii cu suc de ghimbir amestecat cu lapte.

Ghimbirul se gaseste in forma proaspata, confiat, uscat sau ca pudra, si desigur in numeroase suplimente alimentare, preparate si dulciuri.