Pentru ca suntem in plin Post al Craciunului, credem ca ar fi foarte util sa oferim o serie de recomandari de produse de baza cu care poti suplini cu succes absenta alimentelor de origine animala. Iata care sunt produsele care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa pe perioada postului:

1. Orezul reprezinta o extraordinara sursa de energie, carbohidratii complecsi continuti de acesta reprezentand combustibilul ideal pentru toate celulele organismului uman. Printre beneficiile orezului brun se numara imbunatatirea digestiei, prevenirea acumularii kilogramelor in plus, continutul ridicat de antioxidanti, rolul in protejarea aparatului cardiovascular, intarirea sistemului osos, prevenirea cancerului de san, a diabetului si a pietrelor la vezica biliara.

Orezul basmati este considerat a fi cel mai aromat si gustos orez din lume,”basmati” insemnand in hindi “regina aromelor”, iar in araba ”zambetul meu”. In plus, recomandam orezul salbatic, care nu este orez propriu-zis, ci o iarba care creste in apa. Orezul salbatic este o pseudocereala care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, fiind, astfel, catalogat drept proteina completa. De asemenea, orezul salbatic contine mult mai multi nutrienti decat orezul obisnuit (mai mult calciu, fier, fosfor si vitamine din complexul B decat orezul brun) si contine de 2 ori mai multa proteina.

2. Laptele vegetal este gustos, hranitor si poate inlocui oricand laptele de vaca, indiferent ca este consumat ca atare sau in diferite combinatii sau preparate. Laptele de cocos este unul dintre cele mai apreciate tipuri de lapte vegetal, datorita gustului unic, extrem de placut, dar si pentru beneficiile pe care le aduce acesta sanatatii. Laptele de caju sau de alune de padure reprezinta alte alternativa foarte gustoasa si, totodata, sanatoasa, cu care puteti inlocui laptele de origine animala.  Laptele de migdale este, de asemenea, o alta alternativa sanatoasa, plina de nutrienti, atat in ceea ce priveste vitaminele (C, B1, B2, B3, B6, B9 si E), cat si mineralele (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc).

Laptele de orez este o varianta hipoalergenica de lapte vegetal, ales deseori in special pentru faptul ca reprezinta o foarte buna sursa de energie. Laptele de soia ramane una dintre vedetele sortimentelor vegetale, fiind foarte popular in randul celor care aleg sa nu mai consume lapte provenit de la animale. Soia are un continut bogat de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc), vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, D, E si K) si proteine de buna calitate.

3. Porridge-ul si granola sunt optiunile ideale pentru un mic dejun nutritiv, satios si gustos. Porridge-ul este un amestec de fulgi cremosi de ovaz scotieni, alaturi de bucatele de fructe aromate, nuci bogate in proteine, seminte crocante si cereale hranitoare. Porridge-ul se prepara foarte simplu, fie punand deasupra lapte fierbinte si lasand apoi cateva minute sa se raceasca, fie in mod traditional britanic, prin gatirea timp de 3-4 minute, intr-un mod foarte asemanator cu prepararea grisului cu lapte.

De asemenea, recomandam consumul de granola, care este, de asemenea, un preparat pe baza de fulgi de ovaz, nuci, seminte si fructe uscate, rumenite la cuptor la foc bland. Cert este ca pe zi ce trece, ovazul devine si la noi din ce in ce mai popular, iar acest lucru se datoreaza faptului ca acesta este superior din punct de vedere nutritional altor cereale folosite de obicei (grau, porumb), dar si extrem de versatil si de gustos, putand fi preparat si consumat intr-o multime de variante delicioase.

 

4. Leguminoasele reprezinta o sursa extraordinara de proteine, antioxidanti, minerale, vitamine si fibre. Consumul frecvent de leguminoase este asociat de foarte multe studii cu imbunatatirea starii generale de sanatate, cu protectia impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului si a diabetului. Pe perioada postului, cand aportul de proteine din alimentatie este in mod semnificativ diminuat, consumul de leguminoase este extrem de important, acestea fiind una dintre cele mai importante surse proteice vegetale. Recomandam consumul de mazare, fasole, naut, linte sau soia.

5. Pastele sunt un alt aliment deosebit de apreciat si foarte util, in special in timpul posturilor, atunci cand organismul are nevoie de surse calorice semnificative, menite a compensa lipsa alimentelor de origine animala. Acestea sunt extrem de versatile, putand fi preparate intr-o multime de feluri, in functie de preferinta si de ingredientele aflate la dispozitie. In afara de pastele clasice, din grau, mai exista o sumedenie de sortimente, multe dintre ele necontinand gluten, dintre care le recomandam pe cele din porumb, linte, mazare, fasole neagra, nautorez brun, cu morcovi etc.

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:

Orez BASMATI bio integral x 500g Primeal

Lapte vegetal organic din alune x 1000ml Rude Health

Poridge Fulgi de ovaz integral fara gluten x 450g Nairn’s

Lizi`s Granola cereale cu fructul pasiunii si fistic x 400g

Naut bio x 400g La Finestra Sul Cielo

Paste din linte rosie fara gluten x 250g Sam Mills

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro