La fel ca usturoiul, ceapa este o leguma foarte populara in lume, fiind folosita cu precadere pentru rolul ei de ingredient menit a imbogati savoarea mancarii, asemenea unui condiment. In plus, exista si o serie de beneficii ale consumului de ceapa in ceea ce priveste sanatatea, precum si diverse alte intrebuintari terapeutice sau de alta natura, toate aceste lucruri facand din ceapa unul dintre produsele cele mai folositoare pe care ni le ofera natura.

Si pentru ca exista destul de multe lucruri interesante, dar mai putin cunoscute despre ceapa, ne-am gandit ca astazi sa trecem in revista, asa cum am mai facut si in cazul altor ingrediente, cele mai interesante si, totodata, mai putin cunoscute aspecte despre ceapa:

1. Face parte din dieta umana de mai mult de 7000 de ani. Arheologii au descoperit urme de ceapa in spatii folosite pentru locuit din Epoca Bronzului, datand din anul 5000 i.Hr. Pentru prima data, a fost cultivata in Asia Centrala.

2. Ceapa taiata si pastrata dupa o zi pe alta nu atrage bacteriile si nu este deloc periculos sa fie consumata mai tarziu, asa cum se crede. In realitate, acesta este doar un mit fara niciun fel de acoperire in realitate, cercetatorii dovedind clar ca nu este nimic adevarat in spatele acestei frecvente credinte.

3. In Egiptul Antic, aceasta era considerata sacra, din cauza formei sferice si a numeroaselor straturi, simbolizand eternitatea. Mai mult, ceapa era pusa in mormintele faraonilor, crezandu-se ca aceasta le va aduce prosperitate in viata de apoi.

4. In Grecia Antica, atletii care participau la Olimpiada mancau kilograme de ceapa si beau litri de suc de ceapa inainte de competitii. De asemenea, inainte de a intra in arena atletii isi dadeau pe corp cu suc de ceapa, crezand ca acesta le va da putere, rezistenta si curaj.

5. Aceasta este toxica pentru caini, afectandu-le globulele rosii si conducand la anemie si, in cazuri extreme, chiar la moarte.

6. In Evul Mediu, in anumite zone geografice, ceapa era folosita ca moneda, cu care se puteau plati bunuri sau servicii. De asemenea, ceapa era un obiect potrivit si pentru a fi oferit drept cadou.

7. Aceasta ne face sa plangem atunci cand o taiem din cauza unor uleiuri volative sulfuroase care se degaja in momentul taierii. Acest efect dispare daca este taiata sub jet de apa.

8. Este o planta care iubeste soarele si care creste cel mai bine in soluri bogate in minerale si usor permeabile. Aceasta nu se dezvolta bine in pamant dens, cu consistenta de lut, si nici in locuri umbroase. De asemenea, e util de stiut ca prin plantarea de ceapa printre alte legume se alunga o mare parte dintre speciile de daunatori.

9. Amelioreaza si chiar face sa dispara simptomele racelii, de la durerea in gat si pana la febra. Pentru a fi eficienta, aceasta poate fi consumata atat cruda, cat si sub forma de infuzie.

10. Are efecte benefice in tratarea astmului datorita actiunii antihistaminice a quercetinei, un antioxidant puternic care actioneaza si impotriva inflamatiei. Cercetarile au demonstat ca quercetina previne eliberarea de histamine, care sunt substante ce cauzeaza reactii alergice si pot ingreuna tratamentul astmului.

11. Poate reduce riscul imbolnavirii de cancer atunci cand este combinata cu turmeric. Un studiu publicat in anul 2006 in Clinical Gastroenterology and Hepatology arata ca aceste doua ingrediente, atunci cand sunt consumate impreuna, reduc numarul si dimensiunea celulelor precanceroase.

12. Un consum ridicat de ceapa reduce nivelul de zahar din sange, iar acest lucru se datoreaza alilpropildisulfidei, care este un ulei esential continut in aceasta leguma.

13. Imbunatateste sanatatea cardiovasculara datorita aceleiasi substante despre care am amintit mai devreme: quercetina. Studiile au aratat ca aceasta reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala la adultii hipertensivi. De asemenea, se considera ca ceapa are efecte superioare vinului rosu in ceea ce priveste sanatatea arterelor.

14. Desi, asa cum stim cu totii, ceapa cruda cauzeaza un miros foarte neplacut al respiratiei, se pare ca aceasta este, de fapt, de mare ajutor sanatatii orale. Mai precis, s-a constatat ca ceapa are proprietatea de a neutraliza o mare parte din germenii aflati in cavitatea bucala.

15. Aceasta este un repelent puternic pentru insecte. De asemenea, efectele muscaturii de insecta pot fi cu mult atenuate prin frecarea unei bucati de ceapa in locul afectat.

16. Gratarul se poate curata foarte bine si rapid daca este frecat cu o jumatate de ceapa infipta intr-o furculita.

17. Aceasta impiedica inghetarea parbrizului masinii pe timp de iarna daca se freaca toata suprafata acestuia cu o ceapa taiata in doua.

18. Poate fi folosita pentru curatarea tacamurilor si obiectelor de metal, conferind acestora un aspect nou si lucios.

19. Ceapa aplicata pe piele este un bun remediu pentru arsuri.

20. Aceasta are efect antimatreata si stimuleaza cresterea parului. In acest scop, se foloseste o infuzie de ceapa ce se aplica pe par, inainte de samponare.

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:

Baza din legume pentru condimentare mancaruri, fara gluten x 150g Bezgluten

Supa de legume fara sare (cuburi de supa deshidratata) bio x 80g Primeal

Concentrat supa legume fara gluten x 72g Ma vie sans gluten

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro