Deliciosi si, prin urmare, extrem de populari in majoritatea zonelor lumii, cartofii par a nu ascunde niciun fel de secrete sau de lucruri nestiute si surprinzatoare. Cu toate acestea, noi am descoperit mai multe lucruri deosebit de interesante pe care dorim sa le impartasim si cu tine. Iata care sunt, asadar, cele 10 lucruri pe care probabil nu le stiai despre cartof:

1. Cartoful a fost prima planta crescuta in spatiul cosmic.

In urma unui parteneriat dintre NASA si Universitatea din Wisconsin, cultura cartofului a fost testata pentru prima oara in anul 1995, la bordul navetei spatiale Columbia. Apoi, în 2004, NASA a folosit o tehnica provenita din China pentru a construi o camera speciala pentru cresterea cartofilor, care a fost denumita Quantum Tubers. Toate conditiile de crestere sunt coordonate computerizat, in ceea ce priveste temperatura, umiditatea si lumina. In anul 2010, NASA a anuntat ca experimentul s-a bucurat de succes, cartoful putand fi cultivat fara niciun fel de probleme in spatiu.  

2. Originar din America de Sud, cartoful a fost initial folosit in Europa ca hrana pentru animale.

Incasii din Peru au fost primii care au cultivat cartoful incepand cu anul 8000 i.Hr. In jurul anului 1570, cartoful a ajuns in Europa la bordul navelor conchistadorilor spanioli, fiind cultivat in perioada urmatoare ca hrana pentru animalele de ferma. In timp, cultura cartofului s-a raspandit pe suprafata Europei, nefiind considerat, insa, de prea mult persoane, drept aliment sanatos si nutritiv (multe voci considerau cartoful ca fiind otravitor). De-abia in 1662, Societatea Regala din Anglia a inceput sa recomande cultivarea cartofilor; cu toate acestea, a mai trecut un secol pana ca aceasta leguma sa-si faca cu adevarat loc pe mesele europenilor. De asemenea, in Statele Unite cartoful a fost primit la inceput cu aceeasi rezerva, acesta fiind apreciat ca aliment nutritiv chiar mai tarziu decat in Europa (in prima parte a secolului XIX).

3. Chips-urile de cartofi au fost inventati din greseala, in urma a ceea ce s-a dorit a fi un act de razbunare.

In anul 1853, bucataria restaurantului Cary Moon’s Lake House din Saratoga, New York, era condusa de chef George Crum. La acest restaurant, obisnuia sa ia masa mogului cailor ferate Cornelius Vanderbilt, care, nefiind un fan al cartofilor taiati si gatiti in mod obisnuit, trimite intr-o zi inapoi la bucatarie farfuria cu mancare. Enervat de acest gest, chef Crum taie cartofii cat a putut de subtiri, ii prajeste in ulei, ii sareaza, si, avand in minte gandul de a-i plati mogulului o polita, ii trimite acestuia la masa cartofii preparati extrem de crocant. Surprinzator pentru bucatar, lui Vanderbilt ii plac la nebunie cartofii si, astfel, razbunarea chef-ului se transforma in ceea ce avea sa devina unul dintre cele mai populare si mai iubite snack-uri din lume.   

4. Floarea de cartof a reprezentat pentru o perioada de timp un element deosebit in moda nobililor si a capetelor incoronate.

Se spune ca Maria Antoaneta iubea florile de cartof atat de mult incat le purta adesea in par. Regele Ludovic al XVI-lea purta, de asemenea, flori de cartof la butoniera, dand astfel nastere modei de a folosi aceste flori in vestimentatia aristocratilor de la curtea Frantei. In aceeasi perioada, fusese introdusa cultura cartofului in Franta, moda de a purta florile acestei plante fiind folosita in scopul de a convinge oamenii sa consume cartofi.

5. Exista aproximativ 5000 de varietati de cartofi in toata lumea, 99,99% dintre acestea provenind din aceeasi specie.

Acestea difera in functie de culoare (exista cartofi albi, rosii, mov), gust sau compozitia nutritionala. Astfel, spre exemplu, soiurile de cartofi care contin mai mult amidon nu sunt potrivite pentru prepararea piureului, pentru ca acesta va avea o textura neplacuta, lipicioasa. In schimb, varietatile de cartofi bogate in amidon sunt foarte potrivite pentru prajit.

6. Cartofii sunt cea de-a patra cultura de plante din lume, dupa grau, porumb si orez.

Acestia sunt cultivati in 149 de tari ale lumii. Cel mai mare cultivator de cartofi din lume este China, urmata de India si de Rusia. In medie, fiecare persoana consuma 33 de kilograme de cartofi anual. Desi aceasta medie nu este una foarte mare, pentru aproximativ 1 miliard de locuitori ai planetei cartoful reprezinta aliment de baza. Specialistii considera cartoful ca fiind cea mai eficienta cultura agricola din lume. Mai mult decat atat, prin cultivarea a 2,5 acri de teren se obtine energie suficienta pentru 11 oameni, in timp ce prin cresterea vitelor sau a gainilor ouatoare, pe aceeasi suprafata, se obtine energie suficienta pentru doar o persoana.

7. Cel mai mare cartof din lume a cantarit 4,98 kilograme.

Acesta a fost cultivat langa casa de o persoana din Marea Britanie, numele acesteia fiind Peter Glazebrooke. Cartoful de aproape 5 kg a fost certificat de Guiness Book of World Records in anul 2011.

8. Cartoful poate fi transformat intr-o baterie capabila sa lumineze o camera timp de o luna de zile.

Descoperirea ii apartine lui Haim Rabinowici de la Universitatea Ebraica din Ierusalim. Pentru construirea bateriei este nevoie de un cartof, de un anod de zinc si de un catod de cupru.   

9. Cartofii dulci nu sunt, de fapt, cartofi.

In realitate, cartofii dulci apartin familiei Convolvulaceae, cu totul diferita de cea de care apartin cartofii. Desi in ultima perioada se vehiculeaza ideea conform careia cartofii dulci ar fi mai bogati nutritional si mai sanatosi decat cartofii, atunci cand analizam cifrele nu se observa diferenta semnificative in ceea ce priveste valoarea nutritionala generala.

10. Cartofii sunt alimente foarte bogate nutritional.

Din nou, in ciuda informatiilor care circula in zilele noastre, cartofii contin un profil nutritional care ii recomanda pentru un consum frecvent. Un cartof mediu contine 79% apa, 10 vitamine si minerale, 4 grame de fibre si 4 grame de proteine. Cartoful este unul dintre cele mai satioase alimente din lume, iar acest lucru se petrece desi densitatea calorica a acestuia este scazuta, fiind nevoie de aproximativ 2,5 kilograme de cartofi pentru a obtine un aport caloric de 2000 kcalorii. Important este, insa, ca acestia sa fie gatiti corect; spre exemplu, prin prajire in uleiuri vegetale industriale acestia devin deosebiti de toxici si extrem de bogati caloric. Se recomanda prepararea sub forma de cartofi copti in coaja, fierti (la care se adauga putin ulei de masline sau unt) sau la cuptor (pe foaie de copt, stropiti cu ulei de masline sau de cocos).   

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:

Eco Fulgi de piure Onctuos Cartofi 2x97g BJORG

Gnocchi din cartofi si quinoa bio, fara gluten x 400g La Finestra sul Cielo

Chips bio din cartofi (cu sare) x 40g Trafo

Gnocchi de Cartofi cu spanac fara gluten x 500g Le Veneziane

Chipsuri din cartofi (sarate) ECO x 125g Go Pure

Gnocchi din cartofi fara gluten ECO x 400g Ciemme

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro