Alimente dietetice

Alimente dietetice

În perioada verii românii acordă un interes din ce în ce mai mare sănătății și aspectului fizic, vânzările de pe segmentul de produse dietetice crescând cu peste 20% în lunile iulie-august. Cu toate acestea, o foarte mare parte dintre clienții raioanelor sau magazinelor de specialitate încă asociază produsele dietetice doar cu alimentele speciale pentru slăbit sau, mai grav, cu alimentele recomandate bolnavilor de diabet.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care încă o fac clienții magazinelor de specialitate este legată de semnificația pe care o dau termenului de produs dietetic.

Astfel, nu puține sunt cazurile în care cei care doresc să slăbească înțeleg că toate produsele dietetice sunt recomandate în regimurile de slăbire sau, mai grav, în care un diabetic își cumpără un produs contraindicat în dieta sa doar prin prisma faptului că l-a găsit în secțiunea de produse dietetice.

Dieta

Dieta

În categoria produselor dietetice nu intră doar alimentele pentru slăbit semnificația termenului “dietetic” nu vine de la „dietă de slăbit”, ci de la dietă alimentară.
Astfel, contrar preconcepțiilor greșite care încadrează produsele dietetice în categoria alimentelor “fără zahăr” sau cu “0% grăsimi”, acest termen se referă, în primul rând, la alimentele recomandate în diferite afecțiuni și regimuri alimentare, din care trebuie să lipsească un element contraindicat de afecțiunea în cauză.
Dacă în cazul bolnavilor de diabet produsul dietetic este echivalentul unui aliment fără zahăr, în cazul celiacilor acestea se referă la produsele fără gluten, în cazul bolnavilor de fenilcetonurie la cele sărace în proteinte, în cazul intoleranței la lactoză la alimentele fără lapte și, în cele din urmă, în cazul dietelor de slăbire, la produsele alimentare sărace în carbohidrați, sau cu un conținut caloric scăzut. Tocmai pentru a diminua riscul unor astfel de confuzii, în magazinul nostru am și segmentat categoriile de produse în funcție de afecțiunea sau dieta căreia i se adresează.

indulcitor din stevieCare sunt produsele de care trebuie să ne ferim în regimurile de slăbire și cum ar trebui să arate o dietă responsabilă vara?
Pericolele cele mai mari cu privire la produsele de slăbit intervin, de cele mai multe ori, din cauza substanțelor chimice adăugate pentru a substitui un element din varianta originală, fără de care alimentul nu ar mai avea același gust, culoare sau consistență. Coloranții, conservanții și, nu în ultimul rând, carbohidrații conținuți de unele produse recomandate în regimurile de slăbire nu doar că au efecte nocive, dar nu își ating nici scopul pentru care au fost create.
De foarte multe ori, produsele light au un conținut foarte sărac în lipide, însă compensează prin aportul de carbohidrați de proastă calitate, care contribuie în aceeași măsură la depunerea surplusului ponderal. De asemenea, în dietele de slăbire sunt foarte periculoase și alimentele fără zahăr, care, deși au o funcție calorică scăzută și nu ridică colesterolul, pot conține îndulcitori mult mai dăunători pentru sănătate, precum este și aspartamul.

zahar

zahar

Potrivit acesteia, singurele dulciuri procesate permise în dietele de slăbire nu ar trebui să conțină mai mult de 8 grame de zahăr pe porție sau să folosească alți îndulcitori cu excepția celor pe bază de fructoză sau extracte naturale din plante (agave, stevia etc.).
Mai mult, consumatorii de produse dietetice pentru slăbit trebuie să fie foarte atenți la conținutul de aditivi și de grăsimi ale alimentelor. Astfel, deși produsele fără grăsimi au o valoare calorică mai scăzută, o dietă bazată pe un conținut foarte redus în grăsimi poate pune în pericol sănătatea, grăsimile de origine vegetală fiind absolut necesare pentru o bună funcționare a organismului. De asemenea, majoritatea produselor sărace în grăsimi pot avea un conținut mai mare de E-uri care ajută la conservarea acestora pentru o perioadă mai mare de timp, motiv pentru care în cazul alegerii unor produse cu un termen mai scurt de garanție, consumatorul poate avea siguranța că acestea sunt mai proaspete și conțin mai puțini aditivi.

Unt

Unt

Indiferent dacă țin sau nu o dietă de slăbire, toate persoanele ar trebui să fie mai atente la alimentație, mai ales în perioada verii, când crește riscul anumitor alergii și boli. În acest sens nu trebuie neglijate fructele, legumele și verdețurile locale de sezon, o hidratare corespunzătoare și o alimentație cât mai naturală și săracă din punct de vedere caloric. De asemenea, un alt aspect care nu trebuie să fie neglijat, mai ales în cazul celor care își doresc să slăbească, este mișcarea și nivelul de efort fizic pe care îl depun zilnic.
Ce cumpără românii vara din magazinele de specialitate și care este valoarea coșului mediu de cumpărături în online? În ceea ce privește volumul de produse dietetice vândute în sezonul cald, acesta crește cu peste 20% în comparație cu celelalte luni din an. Îndulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele, lapele vegetal și dulciurile sărace în calorii se regăsesc în topul celor mai cumpărate produse în această perioadă.