Diabetul – o boala tacuta cu riscuri majore
Una dintre cele mai mari pericole cu privire la aparitia diabetului este asimptomatia, sau simptomele atipice, nespecifice, precum sunt oboseala, astenia, starile de nervozitate, sau senzatia gurii uscate. Astfel, diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani inainte de a fi descoperit, nedepistarea la timp a bolii putând duce la complicatii mai grave precum problemele cardiovasculare, renale, oftalmologice, complicatiile cornice micro si macrovasculare, complicatii acute hipoglicemiile si hiperglicemiile, sau chiar la deces, in cazul dezechilibrelor metabolice severe.
“Atentia sporita la semnalele organismului si la simptomatologia tipica (senzatie de sete exagerata, intârzieri in vindecarea ranilor, tulburari de vedere, intepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor etc.), controalele medicale periodice si masurarea constanta a nivelului glicemiei din sânge sunt esentiale pentru depistarea precoce a acestei boli si ofera celor afectati posibilitatea de a avea control asupra ei”, a subliniat Presedintele Asociatiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.
De asemenea, odata diagnosticul stabilit, persoana in cauza nu trebuie sa fie atenta doar la administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic (insulina sau medicamentele hipoglicemiante orale), ci si de respectarea cu strictete a dietei recomandate de medicul diabetolog si nutritionist, monitorizând constant valoarea carbohidratilor pe care ii ingera.
In ultimii ani, numarul romanilor care sufera de diabet s-a dublat, iar aparitia acestei boli este din ce in ce mai des asociata cu o alimentatie incorecta, cu obezitatea sau supraponderalitatea. Astfel, in Romania peste 4.000 de copii sufera de diabet, in timp ce numarul adultilor s-a dublat in ultimii ani, ajungand la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalenta acestei boli este in crestere de la un an la altul. Mai mult, desi diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, in ultimii ani, din cauza alimentatiei nesanatoase, bazata in special pe mancarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri in exces si a lipsei de miscare fizica, numarul copiilor diagnosticati cu obezitate si, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.
“Cauzele aparitiei diabetului sunt multiple si elucidate doar partial. Astfel, in timp ce aparitia ambelor tipuri de diabet (de tip 1 si 2) este legata intr-o oarecare masura de factorii genetici si implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici insotiti de tulburari precum depresia, atacurile de panica, fobia, anxietatea si tulburarile de comportament alimentar (anorexia nervoasa, bulimia) se regasesc printre principalele cauze ale aparitei diabetului in Romania. In plus, ultimele studii pe aceasta tema asociaza din ce in ce mai des consumul de lapte de vaca si de produse lactate la sugari cu predispozitia de diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan.
Lipsa de informatie si de educatie medicala si alimentara inca din timpul copilariei reprezinta o problema de urgenta nationala, aceste situatii ducand, de cele mai multe ori, la greseli fundamentale ce favorizeaza aparitia diabetului, la depistarea tardiva a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza si tine sub control aceasta afectiune.