Alimentatia sanatoasa versus Obezitatea si Diabetul la copii

Alimentatie sanatoasa

Alimentatie sanatoasa

Romania se afla pe primul loc la obezitate-copii in Europa.

Din prea multa iubire pentru copiii nostri si in mod inconstient, ajungem sa-i determinam inca de cand sunt mici, sa devina obezi. Obiceiuri gresite precum: administrarea de lapte praf in exces, obligatia de a mananca tot din farfurie, recompense in dulciuri ca mananca tot sau ca isi fac temele etc, si determina dilatarea stomacului micutilor.

Din acest motiv ajung ca la 10 ani copiii sa aiba 60 de kilograme sau la varsta de 25 de ani sa cantareasca 180 de kilograme. Care ar fi motivele si de ce ar trebui sa se fereasca parintii, sa nu se intample lucrul acesta?
Renuntarea precoce la alaptare ar fi una din cauze. Singura obezitate care nu ramane este cea cu lapte de mama. Laptele de mama este subtire, potoleste setea in timp ce laptele praf are o concentratie standard si este hipercaloric.

Alimentatia copilului

Alimentatia copilului

Suntem pe locul I la obezitate-copii in Europa; asa se explica obezitatea adultilor, care sunt foarte multi si peste tot, in special barbatii. Daca femeile mai au grija cum si ce mananca, barbatii, (care au stomacul dilatat din viata de sugar sau de copil mic, de cand bunica il forta sa manance tot), au ramas obisnuiti cu ideea ca trebuie sa manance mult. De la obezitate si diabet vin si complicatii, cardiopatii ischemice, hipertensiune etc

 

Un copil normal pare anormal pe langa atatia copii obezi din jur. Parintii indoapa copiii cu lapte praf inca din primele luni de viata, pana cand acestia vomita si apoi le dau medicamente. Media de crestere in greutate este de 750 de grame pe luna sau poate si un kilogram.

Alta greseala a parintilor este ca lasa copii la televizor sau la calculator cu pungi de chipsuri sau dulciuri.Acestea sunt alimente hiperconcentrate, care au multe calorii.

Obezitatea determina complicatii cardiovasculare si probleme circulatorii. Nu poti forta inima sa pompeze sange intr-un munte de grasime. Complicatiile sunt multiple pe toate organele: excesul de colesterol cu hipertensiune, diabetul care are atatea complicatii. De ce nu putem sa evitam asta? Pentru ca suntem obsedati de mancare, pentru ca nu vrem sa ne mai miscam. Standardele din carti sunt orientative. Fiecare om se dezvolta in ritmul sau: exista copii lungi si subtiri, care sunt normali si care nu trebuie sa fie mai grasi pentru ca asta e constitutia lor.

Daca e slab, nu e nicio problema. Copilul e bine sa manance cat vrea, sa nu fie bolnav, atat! Daca un copil e sanatos, mananca atat cat vrea, creste cat trebuie, programul lui genetic nu trebuie modificat din prea multa dragoste si grija.
Glicemia creste repede cu dulciuri, dupa care i se face foame si mananca iar si nu se mai satura, si se ingrasa, in special la copii care nu fac miscare.

Alimentatia sugarului

Alimentatia sugarului

Pediatrii recomanda alimentarea exclusiv la san pana la 6 luni, dupa care se incepe diversificarea cu: legume, fructe, carne, branza, oua, pastrandu-se doua mese de san.