Nu trebuie sa devii vegan peste noapte si nici sa mananci varza kale in fiecare zi!

Odata cu numeroasele dovezi stiintifice care leaga aparitia bolilor de o alimentatie gresita si un stil de viata nesanatos, din ce in ce mai multi oameni isi indreapta atentia spre ce pun in farfurie.

Ghimbir

Ghimbir

 

Alimentele de tip hrana functionala (ghimbir, nuci de macadamia, germeni de grau, kale etc.) sunt din ce in ce mai populare devenind subiectul principal al numeroaselor articole publicate pe bloguri de lifestyle si sanatate, fiind ulterior distribuite masiv pe retelele de socializare. 
Noi, la alimentespeciale.ro consideram ca schimbarea stilului de viata si adoptarea unei alimentatii mai sanatoase se face pas cu pas, fiind un proces care dureaza toata viata, si nu ceva care se intampla peste noapte.

coconut milk

Lapte de cocos

Nu poti deveni raw vegan in cateva saptamani daca ai fost obisnuit sa mananci carne, oua si lapte inca in copilarie. Poti in schimb, sa incepi sa inlocuiesti pe rand, mai intai branza cu tofu, apoi laptele de origine animala cu cel de orez sau cocos si ulterior, cand organismul este pregatit, poti renunta la carne – nu inainte sa te documentezi foarte bine in legatura cu alimentele care vor inlocui acest aliment in dieta ta. Doar asa vei evita carentele din alimentatie (lipsa de proteine, fier, potasiu, calciu etc.) si vei putea sa te bucuri in continuare de viata fara sa simti ca esti obligat sa faci anumite sacrificii pentru a fi mai sanatos.

Paine fara gluten

Paine fara gluten

Credem totodata ca fiecare organism este diferit si ca nu exista o dieta care sa fie universal valabila care sa garanteze 100 de ani de viata sanatoasa, insa exista cu siguranta cateva alimente care trebuie evitate cu desavarsire, printre care amintim: graul, mezelurile (in special parizer, crenvursti, mortadella), produsele cu zahar rafinat si grasimi hidrogenate.
Este important sa intelegem ca graul pe care il consumam astazi nu are nimic in comun cu cel pe care il lucrau si mancau bunicii si strabunicii nostri. El a suferit in ultimii 20 de ani numeroase poliploidii, modificari genetice, care fac aceasta cereala foarte greu de digerat de catre sistemul nostru digestiv care nu a avut timp sa se adapteze intr-un timp atat de scurt.

Carne pentru mezeluri

Mezelurile sunt printre cele mai procesate produse “alimentare”, avand adesea un procent foarte scazut de carne, ele putand contine faina de oase, coloranti, nitrati, nitriti, conservanti, gelatina…
Iar zaharul rafinat a fost legat in numeroase randuri de aparitia cancerului, celulele canceroase hranindu-se exclusiv cu glucoza.
Pentru a manca mai sanatos nu trebuie sa faceti sacrificii in ceea ce priveste gustul ci doar sa fiti deschisi catre a incerca lucruri noi. Nu tuturor ne plac algele sau ghimbirul si nici nu trebuie sa mancam varza kale in fiecare zi, dar este foarte important sa fim dornici sa ne educam gusturile si sa ne dorim sa facem alegeri mai sanatoase atunci cand suntem pusi in fata situatiei de a manca fast food.

Avocado

Avocado

Asa ca, data viitoare cand sunteti la cumparaturi, luati un fruct de avocado si incercati-l pe paine prajita la micul dejun, incercati laptele de cocos de la raftul bio (chiar daca este cu trei lei mai scump), faceti o salata de cruditati fara maioneza – doar putin morcov, telina si un mar pentru extra aroma si asezonati apoi cu lamaie si sare roz de himalaya.
Astfel va veti indrepta incet dar sigur catre un stil de viata mai sanatos si va veti simti extraordinar!