Lintea – cea mai sanatoasa mancare ?!
Mancarea de linte in India este prezenta la fiecare masa precum chiftelele in America! 🙂
Lintea, discuri mici, colorate, apartinand familiei leguminoaselor, poate varia ca si paleta coloristica de la rosu aprins la negru intunecat (linte beluga).

Tipuri de linte

Tipuri de linte

In India lintea este consumata de unele familii chiar si de doua ori pe zi, aceasta fiind cel mai mare producator si totodata consumator de linte. Lintea este servita simpla, de cele mai multe ori acompaniata de orez sau paine.
Beneficiile consumului de linte?
Aceasta “super mancare” este foarte bogata in proteine si fibre, continand de doua ori mai mult fier decat spanacul.

Linte beluga

Linte beluga

 Studii recente au demonstrat ca pigmentul din soiul Beluga (lintea neagra) se comporta ca si un antioxidant, ajutand la protejarea impotriva diferitelor boli de inima, tipuri de cancer si impotriva imbatranirii in general. Lintea poate fi gatita foarte rapid tot timpul anului indiferent de anotimp, in feluri extreme de variate (supe, crème, piureuri, garnituri sau in combinatii de salate) si, foarte important este si foarte ieftina.

Cele mai raspandite soiuri de linte folosite la gatit sunt cele verzi, rosii si maronii.
De cele mai multe ori lintea se cumpara uscata, se aleg boabele ferme fara a fi decorticate sau cu pete. Tipul de linte pe care il alegeti depinde de mancare pe care o veti gati:
Timpul de gatire: 35-40 de minute.