CMA (Cow’s Milk Allergy) – Alergia la laptele de vaca
Pediatria nu stie exact de ce unii bebelusi manifesta alergie la anumite alimente, laptele de vaca fiind cel mai comun la bebelusi si copii mici. Simptomele alergiei pot fi evitate prin eliminarea din dieta copilului a  proteinelor  din laptele de vaca.

Neocate LCP x 400g

Neocate LCP x 400g

Exista mai multe optiuni pentru a inlocui laptele de vaca din dieta bebelusului cu asanumitii substituenti ai acestuia care sunt pe baza de aminoacizi ai respectivelor proteine. Din fericire, majoritatea copiilor depasesc alergiile alimentare odata ce cresc.
Ce este Cow’s Milk Allergy (CMA)?

Alergia la laptele de vaca este cea mai comuna alergie la alimente in randul bebelusilor si copiilor mici.

Aproximativ 7,5% dintre copii sufera de aceasta alergie. CMA apare atunci cand sistemul imunitar al copilului reactioneaza ala una din proteinele din latele de vaca.

Proteinele din laptele de vaca reprezinta unele din primele alimente introduce in dieta

Alfamino x 400g

Alfamino x 400g

sugarului si se contiuna de-a lungul copilariei.
Mai rar, copii hraniti la san pot manifesta alergie la proteina consumata de mama in dieta sa. In acest caz mamelor li se recomanda sa elimine laptele din alimentatia lor atata timp cat alapteaza.
Simptomele cauzate de CMA pot fi multiple si pot afecta mai multe sisteme de organe, de exemplu: pielea, sistemul digestiv, plamanii, cauzand eruptii cutanate, eczema, greata , varsaturi, respiratie suieratoare sau plans excesiv.
Reactiile alergice pot aparea imediat dupa consumul de lapte (ex. Varsaturi sau problem respiratorii severe) sau pot aparea cu intarziere, dupa 3-5 zile de la consulul de proteina  din lapte de vaca.
Singurul tratament pentru CMA (alergie la laptele de vaca) este evitarea completa a laptelui de vaca!
Simptomele CMA pot fi evitate prin eliminate din dieta copilului a laptelui de vaca. Exista inlocuitori formule hipoalergene de 2 tipuri:
–    Formula pe baza de aminoacizi (AAF)
–    Formula extensive hidrolizata (EHF)
Acestea pot fi considerate o optiune buna pentru a inlocui proteina din laptele de vaca in dieta copiilor cu CMA si tulburari induse de alte alergii. Aceste formule asigura toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii  copilului Dvs. Formulele extensive hidrolizate contin fragmente foarte mici de proteina din lapte iar cele pe baza de aminoacizi sunt 100% fara proteina de lapte.

Biolog Mihaela Vespa