Cauzele si incidenta aportului insuficient de calciu

Astazi, in majoritatea tarilor, industrializate, se inregistreaza o prevalenta ridicata a aportului insuficient de calciu . Cauzele principale identificate sunt :

  • Un consum redus alimente bogate in calciu , cum ar fi produsele lactate, etc
  • Sursa de calciu
  • Reducerea absortiei intestinale a calciului, ca rezultat al deficitului de sinteza de vitamina D in piele sau absentei aportului de vitamina D
  • O dieta bogata in sodiu creste pierderea urinara de calciu.

In plus, toti factorii care interfera cu absortia calciului prin procese de chelare, cum ar fi oxalatii(spanac, macris), fitati (tarate, cereale, soia) si taninul (ceai) sunt implicate in bio-disponibilitatea non – optimala a calciului.

Susan

Susan

Mecanismul care regleaza balanta calciului in organism functioneaza in stransa relatie cu cel al fosforului, ceea ce inseamna ca un aport simultan de fosfor si calciu va reduce pierderea urinara a calciului si va creste bio – disponibilitatea lor .
Totusi un exces relative de fosfor afecteaza absortia calciului in cazul unui deficit sever al aportului de calciu.

Lapte vegetal

Lapte vegetal

Consecintele unui aport insuficient de calciu.

Calciul este un element cheie in cresterea osoasa, iar aportul alimentar de calciu este principalul factor , non-genetic care influenteaza varful de masa osoasa. Un deficit usor spre moderat la copii nu are nici un semn clinic. Totusi deficitul de calciu din cursul copilariei si adolescentei este asociat cu compromiterea depozitului mineral si in consecinta slabirea masei osoase. Consecinta pe termen lung, cel mai adesea dupa varsta de 50 de ani, este fragilitatea osoasa care nu este detectabila clinic( cunoscuta sub numele de ostropenie sau reducerea masei osoase), ceea ce produce modificari ireversibile ale osului ( modificari ale microarhitecturii osoase) si conduce la osteoporoza, fragilitatea osoasa crescuta si in cele din urma la cresterea riscului de fractura.
In cazul unui deficit sever de calciu, manifestarile clinice ale hipocalcemiei sau diferite forme de tetanie ( spasme musculare) care devin evidente. Aceste manifestari sunt insotite de tulburari osoase cauzate de insuficienta mineralizare ale tesutului osteoid, responsabil de rahitismul la copil, ceea ce va conduce la pierderi massive de masa osoasa, ducand la cresterea riscului de facturi.
Acestea sunt riscurile celor mai invizibile consecinte ale aportului insufficient de calciu si vitamina D. De asemenea de subliniat este importanta respectarii recomandarilor de nutritive pentru aportul de calciu, prin adoptarea unui stil de alimentatie sanatos inca de cele mai mici varste.