Intoleranta la lactoza este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane.
Desi nu exista in prezent un tratament curativ, aceasta afectiune poate fi tinuta sub control printr-un stil de viata responsabil.
Ce este intoleranta la lactoza?
Intoleranta la lactoza denumita si deficit de lactoza reprezinta practic incapacitatea organismului de a absorbi si metaboliza lactoza, un tip de zahar care se gaseste in lapte si, in cantitate mai mica, in produsele lactate derivate. Nu este o boala in sine, ci de obicei o caracteristica determinata genetic. Persoanele care prezinta aceasta afectiune prezinta nivele insuficiente de lactaza, o enzima care catalizeaza procesul de
Metabolizarea lactozei: hidroliza al lactozei in glucoza si galactoza in sistemul digestiv (enzimele sunt proteine care determina reactii chimice in corp). Daca organismul nu produce o cantitate suficienta de lactaza, lactoza nu poate fi absorbita. Aceasta trece in colon, unde incep sa apara simptomele specifice intolerantei la lactoza. De obicei, intoleranta la lactoza nu este periculoasa, dar simptomele provocate de aceasta sunt inconfortabile. Acestea pot fi ameliorate prin alegerea atenta a alimentelor consumate si evitarea produselor lactate.
Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, inclusiv in acela de vaca, oaie, capra, si
in compozitia multor alimente, precum smantana, branza, iaurtul, unii biscuiti, ciocolata sau produse pe baza de cereale, pentru micul dejun. Lactoza este o valoroasa sursa de energie. Aceasta ajuta organismul uman sa absoarba un numar de minerale, precum calciul sau magneziul.
Se estimeaza ca 75% din adultii din intreaga lume sufera o scadere a cantitatii de lactaza produse de organism la varsta adulta. Diferite etnii si rase, in special acelea a caror alimentatie traditionala include putine produse lactate, sunt mai frecvent afectate decat altele. Se estimeaza ca un procent care variaza intre 50 si 80% din hispanici, evrei sau persoane de culoare sufera de intoleranta la lactoza, procentul fiind chiar mai mare in cazul americanilor nativi si asiaticilor.
Intoleranta poate fi clasificata in functie de 4 categorii:
– Intoleranta primara care este ereditara si afecteaza doar adultii fiind cauzata de absenta unei alele (una din multiplele forme pe care le poate avea o gena), reprezentand si cea mai comuna cauza a intolerantei la lactoza din lume
– Intoleranta secundara care este dobandita prin afectarea unei portiuni din intestinul subtire, de obicei in perioada copilariei (cauzata de gastroenterita, diaree, chimioterapie, paraziti intestinali sau alti factori de mediu)
– Intoleranta congenitala este mai rara fiind cauzata de o disfunctionalitate genetica care previne aparitia lactazei inca de la nastere. Copiii afectati nu pot digera laptele matern si de aceea poate reprezenta o problema
– Intoleranta familiala in cazul careia productia de lactaza este adecvata, dar nu functioneaza cum ar trebui (nu are loc procesul de descompunere chimica si nu este absorbita in sange). Aceasta intoleranta este de asemenea dobandita ereditar
Care este diferenta intre alergie si intoleranta
Alergia reprezinta reactia sistemului imunitar la unul sau mai multi compusi ai laptelui oricarui animal (cel mai des este intalnita alergia la cazeina alfa S1, o proteina din laptele de vaca). In cazul alergiei pot aparea reactii de tip anafilaxie (reactie alergica severa) care poate fi fatala.
“Alergia alimentara (cu anticorpi IgE) este o reactie rapida a organismului la un anumit aliment.
– In cazul acestui tip de reactii sistemul imunitar confunda un aliment cu un corp strain, rezultand o reactie alergica in cateva minute.
– Reactiile pot aparea si dupa ingerarea unei mici cantitati de mancare.
– In cazuri extreme se poate merge pana la deces.
Intoleranta alimentara (mediata de IgG)
-Deficite enzimatice – cum este intoleranta la lactoza.
-Hipersensibilitatea de tip chimic la aditivi.
-Reactii la histaminele din alimente.
-Au reactii intarziate.
-Pot fi implicate mai multe alimente.
-Reactiile pot aparea si la 72 ore de la ingerarea alimentelor in cauza.
-Foarte frecventa la copii.
-Datorita numarului mare de alimente consumate si a simptomelor tardive este greu de diagnosticat.
-Reactiile mediate de IgG sunt frecvente.
-Simptomele pot disparea dupa evitarea consumarii alimentelor daunatoare timp de 2 pana la 6 luni.” (specialist in nutritie si dietetica).
Ce simptome are intoleranta la lactoza
Simptomele intolerantei la lactoza apar in aproximativ 30 de minute – 2 ore de la consumul de produse care contin lactoza. De obicei, acestea se manifesta prin crampe abdominale, balonare, diaree, senzatie de voma, flatulenta, greata, dureri stomacale. Simptomele sunt, de obicei, usoare, dar ele pot fi si severe, in functie de cantitatea de lactoza consumata. Aceasta, insa, difera de la persoana la persoana. De exemplu, unii oameni pot sa bea un pahar de lapte, fara sa aiba nici un fel de reactie ulterioara, in timp ce altii nu pot consuma lapte nici macar in cantitati mici, cum ar fi in ceai sau cafea.
Aceleasi simptome mai pot fi regasite si in cazul altor afectiuni, precum sindromul intestinului iritabil, o boala care afecteaza aparatul digestiv, sau intoleranta la proteinele din lapte. Aceasta este o reactie alergica, provocata de proteinele continute de laptele de vaca.
Cum se trateaza intoleranta la lactoza?
In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece intoleranta la lactoza. Persoanele care sufera de aceasta deficienta pot doar ameliora simptomele.
Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma o oarecare cantitate de produse cu lactoza, dar exista si persoane care prefera sa reduca cantitatile pentru a le putea tolera mai bine sau chiar sa le consume alaturi de alte alimente. Studiile indica faptul ca persoanele care sufera de aceasta afectiune pot consuma fara probleme produse derivate cum sunt iaurtul sau branza maturata, insa exista si variante de lapte fara lactoza sau cu continut redus de lactoza.
Iaurturile realizate cu ajutorul culturilor active si vii de bacterii sunt benefice deoarece culturile bacteriene convertesc lactoza in acid lactic, astfel incat iaurtul poate fi mai bine tolerat datorita unui nivel mai scazut de lactoza (prin comparatie cu cel normal).
Pot fi de ajutor si produsele din lapte de soia sau chiar din lapte de capra (nu este benefic pentru toate persoanele). Problemele care apar in special din cauza acestei afectiuni sunt legate de aportul de calciu, esential pentru cresterea si repararea oaselor (la orice varsta), o carenta in acest sens putand conduce la oase fragile care se pot fractura usor (chiar osteoporoza).
Calciul poate fi regasit insa si in alte alimente, cum sunt broccoli, produse fortificate cu calciu (paine sau sucuri), somon conservat, substituenti ai laptelui (lapte de soia sau de orez) portocale, rubarba, spanac etc. Aportul de calciu trebuie insa corelat cu cel de vitamina D (ajuta procesul de absorbtie) care poate fi gasita in alimente cum sunt: oua, ficat, iaurt fortificat cu vitamina D sau lapte (special). De asemenea, expunerea la soare contribuie la procesul natural de sinteza al acestei vitamine in organismul uman.