Dupa consumul de carnati, vin (eventual ciocolata) daca apare durere de cap, indispozitie,
varsaturi, diaree sau mancarime poate fi vorba de sensibilitate la histamina. O problema care apare la o mare parte a populatiei. Histamina este un amin biogen care se produce prin descompunerea proteinelor.
Prin efectul sau hormonal are rol in producerea acidului din stomac si in producerea reactiilor alergice sau inflamatorii.
Alimentele proaspete nu contin sau contin foarte putin histamina dar prin procese de maturizare sau uscare din cauza bacteriilor se produc cantitati mari de histamina. Din aceasta cauza branzeturile, berile, vinurile, varza acra, conservele, mancarurile sarate/uscate/afumate (si tot aceste alimente cu cat sunt depozitate mai mult) contin o cantitate semnificativa de histamina. Organismul sanatos descompune histamina cu ajutorul unei enzime numit diaminoxidas. Lipsa acestei enzime sau functionarea lui proasta duce la acumularea histaminei care cauzeaza aparitia unor simptome alergice: varsaturi, rosu la fata, crampe, diaree, ecteme, durere de cap, ameteala, hipotensiune, aritmie.
Alimente cu continut semnificativ de histamina: peste: ton, sardina, hering, branzeturi camembert, cheddar (toate cu mucegai si afumat) salamuri, ciocolata, cacao, cafea, mustar, ketchup, alune, fructe: citricele, pere, prune, vinurile, berea, legume: varza acra, spanac, rosii, ciuperci. Alimentele proaspete au un nivel scazut de histamina. Multe medicamente blocheaza functionarea corespunzatoare a enzimei care descompune histamina ceace ridica nivelul de diogen amin din organism: unele analgezice (aspirina), relaxant muscular, vitamina B3, antibioticele, preparatele hormonale, medicamentele contra tensiunii arteriale, etc.