Fructoza este un monozaharid prezent in fructe si plante. Sensibilitatea se prezinta prin neabsorbtia fructozei din alimente. Este cauzata de disfunctia proteinelor epiteliale
transportatoare de fructoza situate in interiorul intestinului subtire, din care cauza in intestinul subtire se aduna prea multa fructoza care pana la urma este descompusa de bacteriile din inestinul gros producand simptome ca: balonare, diaree (rareori constipatie), crampe, dureri abdominale,balonari frecvente. Deseori este alaturat de alergia la lactoza. In cazuri nefericite simptomele sunt diagnosticate gresit ca si sindrom de colon iritabil.
Sensibilitatea la fructoza se poate diagnostica cu ajutorul unui test asa numit „expiratie de hidrogen”, care consta prin administrare la pacient a unei solutii lichide ce contine fructoza dupa care se masoara cresterea concentratiei hidrogenului in aerul expirat de catre aceasta.
„Adevarata” intoleranta la fructoza este o boala congenitala foarte rara si este cauzata de disfunctia unei enzime situata in ficat care este raspunzator pentru descompunerea fructozei. In urma consumarii alimentelor care contin fructoza apar varsaturi, sangerare, extinsa de ficat, galbenare, insuficienta renala. Disparitia simptomelor este posibila doar printro dieta severa fara fructoza. tabel fructoza
Tabel cu continut de 1 g de fructoza la diferite alimente
(exemplu: 25g sfecla contine 1g fructoza)
LEGUME g FRUCTE g
sfecla 25 afine negre 10
hrean 33 mosmon 10
patrunjel radacina 38 gutui 10
ceapa rosie 40 banana 12
morcovi 50 struguri 12
varza 50 rodie 12
dovleac 55 mango 13
gulie 60 mere 13
ceapa verde 63 macies 14
varza rosie 63 ananas 14
rosii 63 cirese 18
fasole verde 70 pepene 18
mazare galbena 70 mandarina 20
ardei rosu 70 lebenita 25
porumb 75 portocale 25
broccoli 75 piersici 25
celina 100 coacaze negre 25
vinete 100 visine 25
cukkini 100 grapefruit 30
fasole uscata 100 duda 30
conopida 100 coacaz 30
ardei verde 100 prune 30
castraveti 100 caise 30
salata verde 150 kiwi 30
linte 150 capsuni 38
mazare verde 150 zmeura 40
ridichie 150 agris (rosu) 40
rubarba 200 lamaie 63
patrunjel frunze 300 papaya 120
cartofi 300
varza acra 300
spanac 500
CEREALE g
tarate de grau 110
porumb 75
mei 150
orez 150
orz 170
secara 200
fulgi de ovaz 300
grau 300