Fructoza este un monozaharid prezent in fructe si plante. Sensibilitatea se prezinta prin neabsorbtia fructozei din alimente. Este cauzata de disfunctia proteinelor epiteliale

Fructe proaspete

Fructe proaspete

transportatoare de fructoza situate in interiorul intestinului subtire, din care cauza in intestinul subtire se aduna prea multa fructoza care pana la urma este descompusa de bacteriile din inestinul gros producand simptome ca: balonare, diaree (rareori constipatie), crampe, dureri abdominale,balonari frecvente. Deseori este alaturat de alergia la lactoza. In cazuri nefericite simptomele sunt diagnosticate gresit ca si sindrom de colon iritabil.

Sensibilitatea la fructoza se poate diagnostica cu ajutorul unui test asa numit „expiratie de hidrogen”, care consta prin administrare la pacient a unei solutii lichide ce contine fructoza dupa care se masoara cresterea concentratiei hidrogenului in aerul expirat de catre aceasta.
„Adevarata” intoleranta la fructoza este o boala congenitala foarte rara si este cauzata de disfunctia unei enzime situata in ficat care este raspunzator pentru descompunerea fructozei. In urma consumarii alimentelor care contin fructoza apar varsaturi, sangerare, extinsa de ficat, galbenare, insuficienta renala. Disparitia simptomelor este posibila doar printro dieta severa fara fructoza. tabel fructoza

Tabel cu continut de 1 g de fructoza la diferite alimente
(exemplu: 25g sfecla contine 1g fructoza)

LEGUME g                        FRUCTE g
sfecla 25                           afine negre 10
hrean 33                            mosmon 10
patrunjel radacina 38         gutui 10
ceapa rosie 40                   banana 12
morcovi 50                         struguri 12
varza 50                             rodie 12
dovleac 55                         mango 13
gulie 60                              mere 13
ceapa verde 63                  macies 14
varza rosie 63                    ananas 14
rosii 63                                cirese 18
fasole verde 70                   pepene 18
mazare galbena 70            mandarina 20
ardei rosu 70                      lebenita 25
porumb 75                          portocale 25
broccoli 75                          piersici 25
celina 100                           coacaze negre 25
vinete 100                           visine 25
cukkini 100                          grapefruit 30
fasole uscata 100               duda 30
conopida 100                      coacaz 30
ardei verde 100                   prune 30
castraveti 100                     caise 30
salata verde 150                 kiwi 30
linte 150                              capsuni 38
mazare verde 150              zmeura 40
ridichie 150                         agris (rosu) 40
rubarba 200                        lamaie 63
patrunjel frunze 300            papaya 120
cartofi 300
varza acra 300
spanac 500

CEREALE g
tarate de grau 110
porumb 75
mei 150
orez 150
orz 170
secara 200
fulgi de ovaz 300
grau 300