Consumul de lapte vegetal, de soia, aduce oganismului uman multe beneficii!
O cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine, 1-5 grame de zahar.
Laptele de soia este dulce si placut la gust, iar marele avantaj al unei alimentatii bogate in lapte de soia consta in absenta lactozei din compozitie, care poate cauza unele alergii. In plus, acesta contine proteine, vitamine si numeroase minerale..
Laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de origine animala si ofera numeroase beneficii consumatorilor, pastrand toate proprietatile plantei. Laptele de soia nu contine colesterol, ci din contra, fitosteroli, care produc scaderea colesterolului.
Acizii grasi omega 3 si 6, precum si fitoantioxidantii din soia protejeaza vasele de
sange de hemoragii si distrugerea tesuturilor, acesti compusi prinzandu-se de vasele de sange si impiedicamd formarea depozitelor de colesterol si atacul radicalilor liberi.
Tot datorita fitoestrogenilor continuti, care cresc absorbtia calciului din organism si previn pierderea masei osoase, laptele de soia este eficient in combaterea osteoporozei. Pentru a obtine rezultate maxime, se recomanda imbogatirea acestui lichid cu vitamina D si calciu.
Cea mai importanta proprietate a laptelui de soia este capacitatea de a imbunatati profilul lipidic din sange. Spre deosebire de laptele de origine animala, bogat in colesterol si grasimi saturate, grasimile din laptele de soia sunt in cea mai mare parte nesaturate si fara colesterol. Acizii grasi polinesaturati si mononesaturati din soia inhiba transportarea colesterolului in fluxul sangvin.
Studiile efectuate au sugerat ca flavonoizii gasiti in soia reduc riscul aparitiei diabetului, prin impiedicarea construirii tesutului gras. In plus, o dieta bazata pe soia ajuta la scaderea glucozei si a nivelului de insulina din organism.
Fitoestrogenii din laptele de soia reprezinta inlocuitori eficienti ai hormonilor estrogeni, care sunt secretati intr-o cantitate mai mica dupa menopauza.
Consumul regulat de lapte de soia este o metoda sanatoasa de a impiedica si incetini acest proces, precum si riscurile asociate, precum riscul de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, insomnie si schimbari de dispozitie.