Am crescut cu gustul dulce al zaharului înca din copilarie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prajiturile, dulceturile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama sau bunica ni le pregatea.
Totusi, astazi stim ca pe cat de dulce este zaharul, pe atat de nocive sunt efectele sale secundare ale acestuia. Numarul celor care dau crezare avertismentelor medicilor in privinta riscurilor consumului de zahar este inca foarte mic, dar, din fericire, in crestere, iar principiile alimentatie sanatoase incep sa devina tot mai cunoscute. Majoritatea persoanelor, insa, depasesc cu foarte mult cantitatea acceptabila de zahar pe care o consuma, astfel incat isi pun in pericol propria sanatate.
Trebuie stiut ca zaharul consumat zilnic nu este doar cel pe care il adaugam in cafeaua sau ceaiul de dimineata, ci este cel continut de produsele consumate cu regularitate. Acesta este chiar mai periculos decat zaharul granulat, fiind supus unor procese multiple de procesare. Astfel, un adult poate ajunge sa consume nu mai putin de 50 de lingurite de zahar pe zi, toata aceasta cantitate fiind “ascunsa” exclusiv in produsele alimentare obisnuite.
Consumul mare de zahar are efecte negative atat asupra sanatatii si a felului in care aratam, dar si asupra comportamentului si starii de spirit. Exista, insa, cateva boli foarte grave care pot ameninta foarte grav sanatatea.
Diabetul
Daca in mod frecvent consumam bauturi dulci, pline de zahar, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decat in cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri indulcite, bauturi energizante si alte lichide pline de zahar. Un studiu recent aparut in Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecti, a aratat ca cei care beau 1-2 cani de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispusi la diabet fata de cei care se feresc ce acestea si nu le consuma mai des de doua ori pe luna. Mai mult decat atat, cercetatorii de la Universitatea din California estimeaza ca toate cazurile noi de diabet, aparute intre 1990 si 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea in greutate, fapt ce se afla printre primele cauze ale producerii diabetului. Multi oameni tin diete si se abtin de la mancare, dar uita ca lichidele pot avea mult mai multe calorii.
Acnee
In timp ce dermatologii au avertizat multi ani la randul ca grasimile nesanatoase si ciocolata pot cauza adevarate crize acneice, un studiu din 2008 atesta, in mod clar, faptul ca ceea ce manancam afecteaza si calitatea pielii. Toate bauturile si alimentele rafinate ce contin zahar in exces, dar si fructele consumate in cantitati prea mari pot duce la probleme ale tenului. Cercetatorii spun ca persoanele care si-au corectat dieta si au eliminat zaharul in exces au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, in timp ce aceia care au continuat cu o dieta hiperglicemica s-au confruntat cu probleme si mai mari la nivelul tenului.
Probleme de inima
Nu doar grasimile afecteaza inima, ci si zaharul. Jurnalul American de Sanatate spune ca persoanele care isi iau 17,5% din calorii din zahar sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grasime nociva care se gaseste in sange. Atunci cand consumam mai mult zahar decat arde corpul, acesta este stocat in celule si, in timp, face foarte mult rau. Acelasi studiu arata ca oamenii care isi iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispusi la scaderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea placilor de grasime pe artere, fata de cei care iau doar 5 procente calorii din zahar.
Risc mai mare de depresie
Consumul de zahar si carbohidrati poate imbunatati pe moment starea de spirit, ducand la eliberarea de serotonina. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au gasit o legatura, insa, intre zahar si depresie, dupa cum o arata studiile lor realizate in 6 tari. Iar un raport publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie arata ca persoanele diagnosticate cu schizofrenie si care mancau mult zahar aveau un risc de doua ori mai mare sa fie spitalizate in decursul a 2 ani. “Schimbarile de comportament sunt destul de mult influentate de zahar”, spune dr. Teitelbaum, caci pe cat de repede creste bucuria in momentul consumului, pe atat de rapid si dramatic scade apoi.
Infectii
Infectiile cresc hranindu-se cu zahar, astfel incat candidozele, atat la nivelul organelor genitale, cat si nivel bucal vor fi mult mai puternice si greu de tratat. Bacteriile care provoaca Candida se gasesc in mod normal in organism, dar sistemul imunitar le tine sub control. Totusi, atunci cand ai prea mult zahar in sange, acesta creaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.
Cancer
Legatura dintre cancer si zahar este destul de infricosatoare, fiind indicata de studiile in vitro, care arata in mod clar ca substanta dulce duce la inmultirea mai rapida a celulelor tumorale. Mai multe studii arata o relatie intre acestea doua. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienti de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de doua portii de suc dulce pe saptamana. Acestia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic fata de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit ca femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la san decat celelalte.
Cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.
Caria dentara.
Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile “dezvoltate” aprox. 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.
Obezitatea
Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.
Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului.
Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.
Scaderea imunitatii
Scaderea imunitatii concretizata in cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.
Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.)
Cea mai sanatoasa alternativa la consumul de zahar este Green Sugar, un indulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alti indulcitori pe baza aceluiasi ingredient principal, este singurul de pe piata cu gustul stabilizat. Acest lucru inseamna ca indulceste precum zaharul, dar fara sa schimbe gustul alimentelor in care este folosit, fie reci sau calde, si are 0 calorii si 0 indice glicemic.
“Green Sugar este o combinatie de produse naturale: stevioside extrase din Stevia si eritritol, un zahar non-caloric obtinut prin fermentatie biologica si cativa compusi naturali ai borului, care au fost identificati de Institutul nostru in Stevie. Aceasta combinatie ii confera atat gradul de dulce similar zaharului dar cel mai important lucru este ca asigura un necesar zilnic de nutrienti antioxidanti si antiinflamatori. Personal cred, ca in secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfecla si trestie de zahar, ci Stevie! Exista studii clinice care arata ca extractul de Stevie si eritritolul, sunt agenti nutritivi puternic antioxidanti, iar borul natural continut in Stevie este puternic antiinflamator.”, afirma domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator si fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).