Boala celiaca (numita si celiachie, intoleranta la gluten, enteropatie glutenica etc), este o
boala autoimuna, care afecteaza aparatul digestiv, mai exact intestinul subtire care nu poate sa metabolize glutenul. Glutenul este in sens medical, denumirea cumulativa pentru proteinele din urmatoarele cereale cu spic : grau, orz, secara si hibrizii lor sau cerealele mama. Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat aceasta intoleranta alimentara. Ovazul este ingaduit celiacilor in cazul in care este crescut separat de grau, orz si secara, iar terenul in care este cultivat nu contine urme din niciuna din acestea.
Celiachia nu se vindeca! Boala odata aparuta ramane pe toata durata vietii. Pot disparea in timp doar anticorpii si simptomele bolii, care insa reapar atunci cand se consuma iar cereale cu spic, care sunt interzise. Cauzele aparitiei diferentiate la cei predispusi nu se cunosc in totalitate. Pana la un moment dat, celiachia a fost catalogata ca boala a copilariei, care apare zgomotos, cu simptome clare, mai frecvent la sugari (inaintea varstei de 6 luni), mai ales la cei alaptati artificial de la o varsta foarte frageda. In prezent s-a stabilit ca afecteaza deopotriva si adultii. Pe scurt, diagnosticul se poate stabili la fel de bine la sugar, o data cu diversificarea alimentatiei, dar si la persoanele de varsta a treia.
Cum se manifesta Celiachia? Simptomele descriu in mare doua tipuri de boala:
Celiachia acuta apare in special la copii si se manifesta prin diaree, oboseala, anemie, stagnare in dezvoltare, abdomen marit, dezvoltare musculara scazuta. Daca parintii nu isi dau seama care este cauza acestor simptome, copilul poate sa si moara.
Celiachia subacuta se manifesta prin scadere brusca in greutate sau acumularea rapida de kilograme, diaree urmata la timp foarte scurt de constipatie, oboseala, lipsa cronica de vitamine si minerale, caderea prematura a dentitiei,osteoporoza, amorteli inexplicabile ale extremitatilor.
Din cauza acestor simptome de cele mai multe ori medicii trateaza pacientii de osteoporoza, anemie sau spasmofilie.O alta maladie cu care este confundata celiachia este sindromul colonului iritabil. Simptomele trec, dar data viitoare cand bolnavul va consuma alimente cu gluten ele vor reaparea. Mai mult, cu cat stomacul devine mai afectat de celiachie, cu atat bolnavul va fi predispus la intoleranta la lactoza. Pe langa grau, secara si orz, nu va mai putea consuma nici macar lactate.
De asemenea, parintii cu celiachie trebuie sa isi supravegheze indeaproape copiii, pentru ca boala se transmite pe cale genetica. Atentia trebuie sa fie sporita mai ales ca, de cele mai multe ori, efectele asupra copiilor sunt cele mai dramatice, iar simptomele se manifesta violent. Adultii de cele mai multe ori se simt obositi si au anemie. Intoleranta la gluten se manifesta si prin aparitia herpesului.
Femeile care sufera de celiachie si sunt insarcinate trebuie sa fie extrem de atente cu ceea ce consuma, pentru ca pot suferi avort spontan. Pentru a determina exact daca celiachia este cea care provoaca simptomele de mai sus, testele trebuie facute inainte de a incepe dieta. Medicul va trebui sa faca in primul rand teste de sange si mai apoi o endoscopie pentru a determina exact daca este vorba de celiachie sau de vreo alta maladie.
Nu exista tratament medicamentos – singurul tratament eficient este dieta fara gluten „pe viata”, care ii permite intestinului sa se vindece si sa functioneze normal. Nu este un stil de viata alternativ, ci o necesitate pentru pastrarea starii de sanatate.
Ce alimente consuma o persoana celiaca si ce alimente trebuie sa evite?
Ceea ce putine persoane stiu este ca intoleranta la gluten nu presupune nici o limita alimentara, ci mai degraba inlocuirea unor alimente interzise cu altele, potrivite sensibilitatii organismului. In primul rand, trebuie stiut ca alimentele fara gluten, recomandate celiacilor, poarta un simbol unanim acceptat in Europa: un spic de grau barat.
Persoanele celiace trebuie sa isi reorganizeze alimentatia in functie de 3 mari criterii: alimente permise, alimente riscante si alimente interzise.
Alimentele permise sunt: orezul, porumbul, cartofii, produsele lactate, carnea, ouale, uleiurile vegetale, legumele si fructele, impreuna cu toate alimentele special create pentru celiaci (faina, paine, paste, biscuiti, prajituri, etc.).
Alimentele riscante sunt: supele, condimentele, inghetata, glucoza, anumite tipuri de carnati, dulciuri si prajituri.Alimentele interzise sunt: toate cele derivate sau care contin derivati din faina, grau, ovaz, orz, secara, kamut.Cum si de unde se pot cumpara produse fara gluten?
Produsele fara gluten te ajuta sa iei cele mai bune decizii si sa te bucuri de mese sanatoase fara gluten. In eforturile sale de a oferi persoanelor celiace sugestii alimentare cat mai potrivite Producatorii isi imbogates permanent gama de produse fara gluten : faina, cereale, paine, biscuiti, paste si multe alte produse.In magazinul online www.alimentespeciale.ro , te poti bucura de produsele tale preferate fara gluten printr-un simplu click sau prin telefon.
Nu uita ! Dieta fara gluten nu inseamna modificarea stilului de viata , ci adaptarea lui pentru un organism sanatos!