Care este diferenta intre produse organice, bio sau ecologice?

Produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenții genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator. 

EKO simbol

In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.
Ce se denumeste “certificarea organica/bio”?

Legal, certificarea organica este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea:
-! Este interzisa, cu mici exceptii, utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
-! Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic;
-! Este interzisa utilizarea iradierilor;
-! Pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani inainte de a incepe productia organica;
-! Producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;

Ce produse se pot certifica organic?

lapte-vegetal-bio-din-orez cu cocos

Legal, se pot certifica doar produsele agricole sau alte tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc.
Care este diferenta intre organic, bio, eco si ecologic?
Niciuna.
Termenul „organic” se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleza):organic food, organic milk, organic expo etc.

Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: agriculture biologique si „eco” inseamna acelasi lucru.

In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica.