Unul dintre cele mai iubite si mai fascinante ingrediente pe care ni le ofera natura este, cu siguranta, porumbul. Acesta are o istorie deosebita, intrebuintari multiple si o evolutie spectaculoasa, iar foarte multe dintre aspectele care fac din porumb un produs atat de fascinant sunt destul de putin cunoscute. De aceea, vom vorbi astazi despre cele mai interesante lucruri pe care probabil nu le stiai despre porumb:

1. In trecut, erau cultivate cu mult mai multe varietati de porumb. Conform unui studiu realizat de National Geographic, in urma cu un secol existau 307 varietati de porumb, dintre acestea cultivandu-se astazi, e scara larga, doar aproximativ 12 soiuri. Dintre acestea, se pot delimita 3 mari categorii: soiuri de porumb Flint, destinat consumului uman obisnuit, porumbul furajer, utilizat pentru hranirea animalelor de ferma, si porumbul dulce, rezultat in urma unor mutatii genetice.

2. Porumbul se gaseste in toate produsele de pe piata. Ei, bine, nu chiar in toate, dar o proportie covarsitoare a alimentelor procesate contin, sub o forma sau alta, porumb. In primul rand, este vorba de siropul de porumb bogat in fructoza, care, datorita pretului foarte redus, este utilizat in procesul de productie al celor mai multe produse alimentare procesate. Mai mult decat atat, porumbul se gaseste si intr-o serie de produse non-alimentare. Sapunul de maini, pasta de dinti, lacul, adezivii, hartia si diferitele materiale de constructii pot contine ca ingrediente substante extrase din porumb. In plus, combustibilul pentru autoturisme poate contine etanol extras din porumb.

3. Oamenii cultiva porumbul de aproximativ 10.000 de ani. Arheologii au descoperit indicii ale cresterii porumbului inca din anii 9000 – 8000 i. Hr., in Mesoamerica, acolo unde a devenit extrem de rapid una dintre cele mai intinse culturi ale populatiilor bastinase.

4. Dupa descoperirea Americii, porumbul a devenit o moneda de schimb foarte valoroasa. Mai exact, atunci cand exploratorii spanioli au ajuns pentru prima oara in Lumea Noua, aztecii le-au oferit ca tribut, alaturi de aur, mii de banite de porumb. De asemenea, dupa ce europenii au inceput sa se stabileasca in America de Nord, porumbul a devenit atat de valoros incat a devenit moneda de barter, fiind oferit in schimbul blanurilor si al carnii.

5. Porumbul a fost modificat genetic in urma cu… 10.000 de ani. Evolutia porumbului a ramas un mister pana relativ curand. Alte grane, cum ar fi graul si orezul, au ca stramosi plante salbatice foarte usor identificabile. In schimb, stramosul porumbului, care a fost descoperit de-abia in anul 1930, nu avea, ca aspect si gust, nimic in comun cu porumbul zilelor noastre. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca fermierii acelor vremuri indepartate, fie ca erau din Mexic, fie din America Centrala, au selectat riguros si au cultivat cu grija doar plantele pe care le doreau, in functie de dimensiune si de gust, rezultand astfel, in timp, porumbul pe care il stim noi astazi.

6. Cea mai faimoasa bautura spirtoasa americana este preparata din porumb. Bourbonul este un whiskey invechit, originar din zona Old Bourbon, cunoscuta in zilele noastre ca Bourbon County, din statul Kentucky.

7. Nativii americani preparau bere din porumb. De altfel, chiar si in zilele noastre exista astfel de bauturi, slab alcoolizate, preparate prin prepararea porumbului. Bautura preparata in Mexic se numeste tejuino, iar cea fabricata in Peru este numita chicha de jora.

8. Porumbul cucereste Asia. Desi orezul este, in mod traditional, cereala cea mai populara in aceasta zona a lumii, porumbul a devenit deja grana numarul 1 in tari asiatice cum ar fi, spre exemplu, China. Cu toate acestea, doar o mica parte este destinata consumului uman, procentajul majoritar indreptandu-se, la fel cum se intampla in aproape toate zonele lumii, catre sectorul cresterii animalelor.

Te invitam sa folosesti, cu toata increderea, produsele pe care le puteti gasi in magazinul nostru online, Alimentespeciale.ro, singurul magazin online care cuprinde alimente pentru toate nevoile speciale si pentru orice dieta.

Iata care sunt recomandarile noastre de astazi:

Faina bio de porumb (malai Bramata) fara gluten x 1000g La Finestra sul Cielo

Paste bio Fusilli din porumb fara gluten x 500g La Finestra sui Cielo

Porumb pop corn x 500g Primeal

Fusilli Pasta D’Oro fara gluten x 500g Sam Mills

Porumb dulce x 370ml Primeal

Pesmet din porumb fara gluten x 375g Probios

De asemenea, poti alege din zeci de alte produse pe baza de porumb AICI.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro