Peste 1500 de studii din lumea intreaga demostreaza faptul ca uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Proprietatile magice ale consumului uleiului de cocos par sa fie date de trio-ul de acizi grasi cu lant mediu pe care ilcontine: acid lauric, caprilic si capric, dupa cum scrie nutritionistul american Dr. Josh Axe. Spre deosebire de grasimile cu lant lung, acestea sunt mult mai usor de digerat, fiind procesate direct de ficat si transformate direct in energie si nu in grasime, avandtotodataproprietati anti bacteriene si anti fungice.
Iata 20 din efectele benefice ale untului de cocos asupra sanatatii, dupa cum au demostrat oamenii de stiinta:
1. Tratament natural impotriva bolii Alzheimer’s
Digestia acizilor grasi cu lant mediu prezenti in uleiul de cocos creeaza cetone care reprezinta energie instant accesibila pentru creier. Cetonele asigura energie de care creierul are nevoie, aceasta fiind o alternativa la energia produsa de insulina in urma procesarii glucozei.
Studii recente au aratat ca de fapt creierul nostru isi produce propria insulina pentru a crea energie si a “incarca” celulele nervoase. Cum creierul unui bolnav de Alzheimer’s si-a pierdut aceasta abilitate, cetonele din uleiul de cocos reprezinta o sursa alternative de energie care ajuta la repararea functiilor creierului.
2. Previne bolile inimii si regleaza tensiunea arteriala
Uleiul de cocos este bogat in grasimi natural saturate care nu doar ca maresc colesterolul benefic (HDL) dar si ajuta la convertirea LDL-ului (colesterolul rau) in cel bun. In acest fel, el imbunatatestesanatatea inimii si micsoreaza riscul afectiunilor cardiace.
3. Vindeca infectiile urinare si de rinichi si protejeaza ficatul
Uleiul de cocos este cunoscut ca fiind un leac pentru infectiile urinare si cele de rinichi. Grasimile cu lant mediu din ulei sunt un antibiotic natural, ele distrugand stratul lipidic de pe bacterii, astfel omorandu-le. De asemenea s-a demonstrat ca uleiul de cocos protejeaza ficatul.
Apa de cocos ajuta de asemenea la procesul de hidratare si vindecare. Unii doctori au ales chiar ca si tratament injectarea apei de cocos pentru inlaturarea pietrelor la rinichi si curatarea lor.
4. Reduce inflamatii si aritmii
Un studiu efectuat in India a demonstrate ca nivelul ridicat de antioxidanti prezenti in uleiul virgin de cocos reduce inflamatiile si vindeca aritmiile mult mai eficient decat medicamentele. Totodata, alte studii au aratat ca uleiul de cocos recoltat prin metode specifice, are proprietati analgezice si anti-imflamatorii.
5. Previne si trateaza cancerul
Uleiul de cocos are doua proprietati care ajuta la lupta impotriva cancerului. In primul rand, celulele canceroase sunt incapabile sa acceseze cetonele produse in urma digestiei lui, ele fiind dependente de glucoza. Astfel se crede ca o dieta cetonica este un component esential in vindecarea pacientilor care sufera de cancer. In al doilea rand grasimile cu lant mediu care digera stratul lipidic al bacteriilor, pot de asemenea sa omoare bacteria helicobacter pylori – considerata un factor mare de risc in aparitia cancerului la stomac. Chiar si in studiile in care cancerul este indus chimic, administrarea uleiului de cocos impiedica evolutia sa!
6. Intareste sistemul imunitar
Uleiul de cocos contine acid lauric, care este cunoscut prin proprietatile sale antibacteriene si abilitatea de a crea un mediu ostil pentru virusi si de a reduce candida.
Multe boli sunt cauzate de inmultirea anormala a bacteriilor nocive – fungi, virusi si paraziti in organism. Puteti inlocui cerealele si zaharul din dieta dumneavoastra cu ulei de cocos pe post de sursa naturala de “combustibil” atunci cand sunteti bolnav, in locul zaharului care hraneste bacteriile nocive.
7. Imbunatateste memoria si buna functionare a creierului
Un studiu din 2004, publicat in Neurobiologia Imbatranirii, a demonstrat ca grasimile cu lant mediu din uleiul de cocos ajuta la imbunatatira problemelor de memorie.
Memoria pacientilor implicati in studiu a fost mult imbunatatita dupa ce au consumat acesti acizi grasi, care sunt absorbiti usor in corp, si pot fi accesati de creier fara ajutorul insulinei.
8. Ofera energie si rezistenta
Uleiul de cocos este usor de digerat, produce energie sustinuta pe o perioada lunga si imbunatateste metabolismul. Atunci cand cumparati un ulei neprocesat, de calitate, veti avea parte de beneficiile grasimilor cu lant mediu care trimise direct catre ficat unde sunt transformate in energie.
Astazi, multi atleti consuma ulei de cocos ca si sursa de energie in timpul antrenamentelor si a curselor pe distante lungi. Puteti face un „combustibil de casa” prin amestecul de ulei de cocos, miere raw si seminte de chia. Adaugati doar o lingurita din fiecare si consumati preparatul cu 30 de minute inainte de a face sport.
9. Imbunatateste digestia si previne ulcerul gastric
Cocosul imbunatateste digestia ajutand corpul sa absoarba vitaminele solubile in grasimi, calciul si magneziul. Daca uleiul de cocos este admisitrat in acelasi timp cu acizii grasi omega 3, ii poate face de doua ori mai eficienti!
Uleiul de cocos mentine sanatatea intestiunului, ajutand la protejarea bacteriilor benefice si la distrugerea celei nocive si a candida – care poate dilua acidul gastric astfel cauzand inflamatii la nivelul stomacului si ingreunand digestia.
10. Reduce simptomele bolilor de vezica si ale pancreatitei
Grasimile cu lant mediu din uleiul de cocos nu au nevoie de enzime pancreatice pentru a fi divizate (broken down) asa ca prin consumul de ulei de cocos se reduce din stresul pancreasului. Mai mult, acest tip de grasimi este atatusor de digerat incat se pare ca poate imbunatatii chiar si simptomele afectiunilor vezicii urinare.
-sfarsitul primei parti a articolului.