Test Boala Celiaca x 1buc – Biocard
Test pentru detectarea bolii celiace are la baza asocierea dintre:
– anticorpii lgA si
– transglutaminaza din sange;
Test Boala Celiaca x 1buc reprezinta un ajutor in detectarea bolii si este util pentru monitorizarea efectului dietei fara gluten.
Testul de Boala Celiaca este un test usor de facut pentru a detecta boala, dar diagnostocul de certitudine trebuie pus de medicul specialist.
In timpul dietei fata gluten nivelul anticorpilor IgA-transglutaminaza va fi mai scazut. Multi dintre anticorpi vor deveni indetectabili pentru cateva saptamani sau chiar 6 luni. Astfel, puteti avea un test negativ daca urmati dieta fara gluten.
Toate componentele testului vor trebui sa aiba temperatura camerei.Inainte de a lua mostra de sänge trebuiesc pregatite toate componentele: lanceta, tamponul imbibat in alcool si vasul capilar.
Deschideti dispozitivul cu solutia diluanta. Scoateti din ambalaj cardul si pipeta. Asezati cardul pe o suprafata plana. Dupa ce ati deschis ambalajul de aluminiu testul trebuie facut in maxim lO minute.
1. Indepartati prin rasucire capatul gri al lancetei (cel putin o rotatie completa).
2. Masati usor buricu! degetului si curatati cu tamponul imbibat in atcool, dupa care asteptati sa se usuce. Asezati tubul cu solutia diluata in orificiul special de pe spatele cutiei.
3. Apasati lanceta automata pe buricul degetului curatat si activati butonul. Intepatura nu se simte aproape deloc.
4. Presati degetul pana la aparitia unei picaturi de sänge, deschideti recipientul de plastic si indepartati cu atentie vasul capilar. Se va tine capilarul, in pozite orizontala pana se va umple cu sange (ca in imaginea de mai jos).
5. Puneti vasul capilar in recipientul cu solutie diluanta si inchideti bine capacul. Agitati bine pana cand sangele se amesteca cu solutia.
6. Deschideti recipientul si luati cateva picaturi din mostra cu pipeta. Tineti pipeta vertical deasupra cardului de aplicatie si puneti 3 picaturi in orificiul de proba (rotund). Dupa ce ati pus picaturile nu atingeti cardul de test timp de 2 minute.
RezultatuI testului poate fi citit dupa 5 minute. Nu cititi rezultatul dupa mai mult de 10 minute.
INTERPRETAREA REZULTATELOR
Testul este pozitiv daca o linie rosie de control apare in campul de control (C) si daca in campul de test (T) se forrneaza o linie rosie de la deschis la inchis.
Testul este negativ daca linia de control din partea de control (C) este rosie dar in partea de test (T) nu se formeaza nici o linie.
Daca nu se formeaza nici o linie inseamna ca nu ati urmat corect instructiunile. In acest caz refaceti testul.
Daca este pozitiv, testul indica prezenta bolii celiace. Pentru diagnosticul de certitudine, se recomanda consultarea medicului specialist.
Daca este negativ, testul indica absenta bolii celiace. Daca durerile abdominale persista, se recomanda consultarea medicului.
PASTRAREA:
Componentele testului se pastreaza la temperatura camerei (+10°C….+27°C). A se evita temperatura scazuta. Testul are termen de valabilitate timp de 18 luni in conditiile de pastrare indicate. Data expirarii se afla pe ambalajul de aluminiu si pe eel de carton.
Boala celiaca este o enteropatie autoimuna declansata de ingestia de gluten la persoanele cu predispozitie genetica.
Se estimeaza ca prevalenta reala a bolii celiace in populatia generala ar fi in jur de 0.5%.
La copii, simptomele bolii se pot instala precoce (la varste cuprinse intre 4 si 24 luni): diaree cronica, distensie abdominala, scadere ponderala, tulburari de crestere.
Apar frecvent voma, anorexie, paloare, stari de iritabilitate.
Atunci cand diagnosticul se stabileste tardiv, copiii pot prezenta anemie prin carenta de fier si/sau acid folic, tulburari de coagulare, pubertate intarziata.
Unii adulti cu boala celiaca declara ca au prezentat simptome in copilarie, dar in majoritatea cazurilor anamneza nu este sugestiva pentru a considera un debut precoce al afectiunii.
Adultii pot prezenta diaree severa si scadere ponderala, dar sunt mult mai frecvent intalnite simptome de gravitate mai mica, cum ar fi un sindrom dispeptic sau un sindrom de colon iritabil. La aproximativ jumatate din adulti se constata forme atipice de boala, inclusiv forme silentioase sau forme extraintestinale. Este larg acceptat astazi faptul ca dermatita herpetiforma, o afectiune buloasa a pielii, este indusa de gluten.
Diagnosticul de boala celiaca se confirma prin efectuarea biopsiei de mucoasa intestinala, la care se constata modificari caracteristice (leziuni ce variaza ca severitate, de la atrofie pana la disparitia vilozitatilor intestinale).
Markerii serologici pentru boala celiaca au aparut initial pentru a depista boala in grupul de pacienti care prezinta simptome atipice. Astazi sunt folositi din ce in ce mai mult in scop de screening pentru aceasta boala.
Transglutaminaza tisulara (tTG) a fost identificata ca fiind autoantigenul major in boala celiaca. tTG apartine unei familii complexe de enzime calciu–dependente care catalizeaza formarea legaturilor incrucisate dintre proteine. Aceasta enzima este larg raspandita, in multe organe avand rol in asamblarea matricei extracelulare si in mecanismele de reparare tisulara. In tesuturile afectate, cum este cazul mucoasei intestinului subtire in boala celiaca netratata, se inregistreaza nivele crescute de tTG. Astfel, anticorpii IgA impotriva tTG sunt markeri serologici cu specificitate inalta pentru boala celiaca si dermatita herpetiforma.