Din punct de vedere calendaristic primăvara s-a instalat deja, însă înainte de a ne bucura pe deplin de soare, verdeață și temperaturi mai ridicate nu trebuie să uităm că întâmpinarea noului sezon reprezintă și o etapă destul de sensibilă pentru organismul uman. Tocmai din acest motiv este foarte important să acordăm o atenție mai mare alimentației și să ne pregătim în mod corespunzător corpul, sistemul nostru imunitar fiind încă destul de slăbit după o iarnă lungă și friguroasă.
Acum este cel mai prielnic moment pentru introducerea unor alimente bogate în antioxidați și vitamine, superalimente, în dieta noastră zilnică, acestea protejându-ne de acțiunea agenților patogeni și ajutându-ne să luptăm în mod natural împotriva bolilor primăvăratice.
Fructele Goji, supranumite și “elixirul tinereții”, sunt unul dintre cei mai puternici aliați ai sistemului imunitar datorită polizaharidelor și a cantității mari de antioxidanți pe care îi conțin. De asemenea, fructele goji uscate au un conținut bogat în vitamina A și C, fibre, calciu, betacaroten antioxidant și alte substanțe fitochimice antioxidante, fiind cunoscute și datorită proprietăților energizante și antiinflamatoare de excepție, pentru încetinirea procesul de îmbătrânire și a efectului favorabil pe care îl au asupra pielii, părului și a ochilor.
Pentru a beneficia de efectele miraculoase ale acestui superaliment este recomantat consumul a cel puțin 25 de grame de fructe uscate pe zi, cel mai bun moment de ingerare a acestora fiind dimineața, înainte cu jumătate de oră de micul dejun.
Ciupercile Shiitake sunt unele dintre cele mai longevive ciuperci din lume. Grație substanțelor benefice pe care le conțin – peste 40% din aminoacizii esențiali, cantități importante de vitamina B1, B2 și C, cât și minerale – aceste ciuperci nu doar că ajută la întărirea sitemului imunitar în vederea prevenirii îmbolnăvirii, dar au și capacitatea de a lupta împotriva tumorilor,
virușilor și de a combate eficient afecțiunile deja instalate.
Înainte de a fi adăugate în preparate aceste ciuperci trebuie să stea la hidratat în apă pentru cel puțin 5 ore, putând fi consumate deopotrivă și sub formă de pudră în ceai, iaurt, budinci, muesli, frappe-uri sau smoothie-uri.
Semințele de Chia sunt unele dintre alimentele cu cel mai valoros conținut nutrițional, fiind considerate, pe bună dreptate, aliatele unui organism puternic și sănătos. Datorită conținutului ridicat de fibre, proteine și acizi grași de tip Omega 3 aceste alimente cresc nivelul de energie al organismului, întăresc imunitatea și previn apariția bolilor și a îmbătrânirii precoce.
Semințele de chia pot fi ușor integrate într-o dietă sănătoasă, amestecându-le în băuturi, cereale, salate, iaurturi sau ca înlocuitor de ou în diverse preparate.
Boabele de Cacao crude se numără printre alimentele
cu cea mai mare concentrație de antioxidanți, relevați în studii medicale ca fiind foarte stabili și ușor de preluat de către organismul uman (ajung la celulele țintă în mai puțin de 30 de minute). De asemenea, boabele de cacao reprezintă o sursă concentrată de magneziu, crom și vitamina C care, pe lângă rolul esențial pe care îl au în prevenția diferitelor afecțiuni, participă la îmbunătățirea circulației sângelui și a regularizării tensiunii arteriale.
Deși au un gust ușor amărui, boabele de cacao fac o combinație perfectă în amestecurile de fructe proaspete sau uscate, alune, semințe, iaurt, salate de fructe sau deserturi.
Semințele și, în special, uleiul de cânepă conțin raportul perfect între acizii Omega 3 și Omega 6, care au un rol esențial în întărirea sistemului imunitar, prevenția și tratarea diferitelor afecțiuni, menținerea sănătății cardiovasculare, a celulelor nervoase și a echilibrării sistemului hormonal. Mai mult, aceste valoroase superalimente au un efect benefic asupra frumuseții părului și a pielii, hrănindu-le pe amândouă la nivel celular.
Cânepa poate fi consumată atât în stare crudă, transformată în lapte, în băuturi, cât și sub formă de ulei sau ingredient în salate și preparate reci.