Paine fara gluten

Paine fara gluten

Pâinea este alimentul de bază al românilor. România este țara cu cel mai mare consum de pâine din U.E.

De ce? Mulți oameni nu își permit să mănânce sănătos și diversificat. Poate din cauza veniturilor scazute dar cu siguranta și din cauza dezinformarii si a lipsei de educație a majoritatii.

La producere painii sunt folosite ingrediente precum:

  • făină de grâu ultra-rafinată (grâul este stropit în exces),
  • făină de soia (99% din soia este modificată genetic),
  • grăsimi hidrogenate,
  • zahăr rafinat,
  • “E-uri” (acidifianți, corectori de aciditate, emulgatori, conservanți, coloranți, arome “naturale”),
  • amidon modificat, amilaze (care umflă pâinea), și multe altele.

Pâinea albă – De ce este franzela atât de albă?

Paine cu fibre fara glutenDeoarece făina de grâu este ultra-rafinată, astfel, extrăgându-se din grâu toate substanțele nutritive, inclusiv fibrele. Mai mult, are un indice glicemic foarte ridicat.Această pâine îngreunează tranzitul intestinal, din cauza lipsei fibrelor, acest lucru constituind principala cauză a apariției cancerului de colon. Datorită cantității mari de glucide, poate provoca diabetul de tip 2. Pâinea albă este cel mai nociv tip de pâine și nu ar trebui consumată de către om.

“Azi e o certitudine științifică faptul că pâinea albă e unul dintre alimentele cele mai dezechilibrate din punct de vedere nutrițional. Ea conține o cantitate foarte mare de amidon, foarte susceptibil de a crește glicemia. Obezitatea este cea mai răspândită boală de nutriție și crește riscul de apariție al tuturor bolilor de civilizație modernă: diabetului de tip 2, anumite forme de cancer. O parte din glucide se depun sub forma colesterolului rău pe artere” – Gheorghe Mencinicopschi

Paine de porumb cu seminte de floarea soarelui

Paine de porumb cu seminte de floarea soarelui

Pâinea neagră este exact ca și cea albă, numai că are coloranți care ne induc în eroare noi crezând că este fabricată din făină integrală. Acești coloranți provoacă, cancerul la rinichi.
Pâinea integrală (ambalată) Această pâine constituie cel mai bun tip de pâine. Este sățioasă, datorită cerealelor integrale și mult mai sănătoasă. Este obligatoriu sa citim cu atentie ingredientele de pe ambalaj!

Cum alegem o pâine cat mai sănătoasă?

  • sa fie doar pâine integrală și bogată în fibre
  • doar pâine ambalată
  • verificam cu atentie ingredientele de pe ambalaj și termenul de valabilitate
  • urmarim ca miezul să fie elastic și umed iar coaja să fie lucioasă și nearsă

Câtă pâine trebuie să consumăm zilnic?

“Dacă nu depunem efort fizic susținut, nu trebuie să consumăm mai mult de 200 gr.de pâine/zi şi chiar 100 gr., în cazul persoanelor sedentare. De asemenea, copiilor nu trebuie să li se dea pâine înainte de a testa toleranța lor la gluten. Acest lucru e valabil și pentru persoanele trecute de 50 de ani. E bine de știut că aprox. 4% din populație manifestă intoleranță la gluten”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi