Celiacia este o boala a intestinului subtire cauzata de senzibilitatea acesteia fata de proteina din cereale numita gluten (mai precis a fractiunii proteice numita glandina). Glutenul consumat distruge viliile (viliile absorb substantele nutritive din alimente) din interiorul intestinului subtire micsorand suprafata de absorbtie a acestuia, urmand absorbtia anormala a vitaminelor (A,D,E,K), a calciului, a fierului, a grasimilor. Nu se cunosc cauzele exacte care determina alergia si poate aparea la orice varsta.
Simptomele specifice sunt scaun diareic, balonare, scadere in greutate, oboseala. De obicei simptomele apar dupa distrugerea semnificativa a mucoasei din intestin cea ce duce la diagnosticarea tarzie a bolii. Dupa diagnosticare se introduce o dieta severa prin excluderea alimentelor care contin gluten cum ar fi: produsele din grau, orz, secara. Respectand dieta fara gluten, dupa aproximativ doua saptamani bolnavul simte o schimbare favorabila. Intestinul isi incepe vindecarea dar dieta ramane pe tot parcursul vietii alergicului.