Exista din ce in ce mai multe persoane/bebelusi cu intoleranta la lactoza!

De fapt, pentru 53% din populatia globului laptele este un dusman de temut. Mai mult de jumatate dintre oameni nu pot sa bea lapte de vaca, oaie, capra etc!

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza?
Afectiunea este cauzata de deficitul de lactaza, o enzima produsa la nivelul intestinului subtire si care are rolul de a transforma lactoza in glucide mai mici, glucoza si galactoza, pentru a putea trece in sange.Intoleranta la lactoza se refera la incapacitatea organismului de a digera lactoza, un glucid care se gaseste in lapte si preparatele din lapte .

Exista persoane cu intoleranta la lactoza care pot suporta sa consume o cantitate mica de lapte fara a prezenta vreo simptomatologie. Acest aspect face diferenta dintre intoleranta la lactoza si intoleranta la laptele de vaca. Aceasta din urma reprezinta o reactie alergica la proteinele continute in lapte, reactie care se manifesta de fiecare data cand persoana consuma lapte, indiferent de cantitate.

Intoleranta la lacoza

Cauzele intolerantei la lactoza

1. Intoleranta la lactoza de cauza primara:
– inseamna secretia scazuta de cauza congenitala a lactazei;
– se manifesta dupa varsta de 2 ani si evolueaza in timp;
– simptomele pot aparea insa si in adolescenta;
– cercetari recente au identificat o gena responsabila pentru predispozitia crescuta a copiilor nascuti din parinti cu intoleranta la lactoza in a manifesta si ei afectiunea.
2. Intoleranta la lactoza de cauza secundara:
– are la baza o afectiune a intestinului subtire care a determinat scaderea secretiei de lactaza;
– dintre cele mai importante cauze amintim: sindromul diareic, boala celiaca , boala Crohn, tratamentul cu chimioterapice, nasterea prematura.

Neocate LCP x 400g

Neocate LCP x 400g

Simptomele intolerantei la lactoza:
– apar la 30 minute–2 ore de la consumul de lapte sau produse lactate, iar severitatea lor variaza in functie de cantitatea ingerata si de toleranta persoanei.

Simptomele cuprind:
– durere abdominala;
– balonari;
– diaree;
– greata;
– varsaturi.
Diagnosticul intolerantei la lactoza
– anamneza (discutia cu pacientul) poate sugera diagnosticul;
– testul terapeutic poate contribui si el daca excluderea laptelui si a produselor din lapte din dieta duc la o ameliorare a simptomatologiei;
– testul hidrogenului in aerul expirat presupune ca pacientului sa i se administreze o bautura cu continut controlat in lactoza si apoi sa se masoare la intervale regulate cantitatea de hidrogen in aerul expirat.
– testul aciditatii scaunului este recomandat nou-nascutilor si copiilor mici. Lactoza nedigerata genereaza acid lactic, acizi grasi si glucoza care se vor regasi in proba de scaun.

Alfamino x 400g

Alfamino x 400g

Tratamentul intolerantei la lactoza
Capacitatea intestinului de a produce mai multa lactaza nu poate fi influentat. Ceea ce se incearca in cadrul tratamentului intolerantei la lactoza este ameliorarea simptomatologiei prin schimbari de dieta,
– introducerea progresiva de cantitati mici de lapte, poate favoriza adaptarea organismului la acest aliment, cu simptome minore;
– laptele poate fi consumat asociat cu alte alimente, ceea ce ii poate creste toleranta;
– unele personae pot consuma produse lactate cu un continut redus de lactoza asa cum este iaurtul sau anumite tipuri de branza;
– laptele si produsele din soia pot fi buni substituenti;
– trebuie avut in vedere ca un consum redus de lapte, presupune si un aport scazut de calciu cu un impact important asupra cresterii si dezvoltatii sistemului osos!