Fara GlutenExista persoane care apeleaza la dieta fara gluten pentru a slabi. Printre acestea se afla si vedete ca Miley Cirus sau Gwyneth Paltrow.  Cu toate acestea, o asemenea dieta nu este atat de sanatoasa pe cat se crede.

Conform cercetarilor publicate in “ American Journal of Gastroenterology”, foarte multe persoane evita glutenul fara a avea o intoleranta la aceasta proteina gasita in faina de  grau si alte cereale, acesta nefiind un lucru tocmai benefic pentru  propriul corp.

lapte-vegetal-bio-din-orez cu cocos

lapte-vegetal-bio-din-orez cu cocos

Boala celiaca (enteropatia glutenica) este o boala autoimuna, care afecteaza aparatul digestiv, mai exact intestinul subtire care nu poate sa metabolizeze glutenul, provocand reactii neplacute. Multe persoane nu au idee de existenta acestei afectiuni : „ 1% din populatie si unul din o suta de persoane caucaziene au boala celiaca”, sustine doctorul Joseph Murray, gastroenterolog american, coautor al acestui studiu.

Tot el afirma ca doar 17% din persoanele care sufera de aceasta afectiune ,  cunosc acest fapt, cei care au probleme  gastrointestinale afland intr-un final ca sufera de boala respective.

Comparand situatia in urma cu zece ani se poate spune ca  in ziua de azi specialistii sunt mult mai informati, astfel diagnosticul este pus mai repede.

Persoanele care suspecteaza astfel de problem trebuie sa fie atente la simptome si anume: diaree, dureri de stomac, balonare si pierdere in greutate, etc