De obicei dietele au rolul de a determina pierderea kilogramelor, insa, pe langa cele drastice care fac rau organismului, exista diete care sunt benefice starii generale de sanatate.
Conform My Health News Daily, iata cinci diete care ajuta la mentinerea starii de sanatate:
1. Dieta indicelui glicemic scazut – Aceasta are la baza ideea ca acei carbohidrati care duc la crestera rapida a glicemiei, trebuie evitati. Printre alimentele admise se regasesc si : cereale integrale (de exemplu produse din secara si ovaz), fasole, mazare, linte, nuci, multe legume(mai putin cartofi) si fructe.
Dieta indicelui glicemic scazut este benefica deoarece ajuta atat la pierderea kilogramelor in plus,cat si la controlarea glicemiei si reducerea riscului de diabet .De asemenea, poate determina cresterea colesterolului “bun” (HDL) si reducerea riscului de probleme cardiovasculare.
2. Dieta vegetariana. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, studiile indica faptul ca vegetarienii prezinta un risc mai mic de obezitate , boli coronariene, hipertensiune si diabet. In general, dieta vegetariana(in care ouale si lactatele sunt premise), ofera de cele mai multe ori putine grasimi saturate si colesterol organismului si mai multi carbohidrati complecsi, fibre, magneziu, acid folic, vitamin C si E si carotenoide, decat alimentatia cu carne. Pentru vegetarieni exista riscul ca acestia sa consume prea putine proteine.
3. Dieta DASH – Specialistii afirma ca aceasta este cea mai sanatoasa dieta din lume. Aceasta se caracterizeaza prin focusarea asupra marimii portiilor de mancare consumate si asupra mentinerii echilibrului intre consumul de proteine si carbohidrati. Denumirea DASH vine de la “Dietary Approaches to stop Hypertension” (“Abordari legate de dieta pentru a stopa hipertensiunea”), si nu ajuta nu numai la pierderea kilogramelor, ci si la mentinerea colesterolului si tensiunii arteriale la un nivel adecvat.
Dieta DASH se caracterizeaza prin printr-un consum redus de grasimi saturate, colesterol si grasime, accentual fiind pus pe consumul fructelor, legumelor precum si lactatele degresate, cereal, peste, carne de pui , fasole, seminte si alune.
4. Dieta fara gluten – Glutenul este o proteina care se gaseste in urmatoarele cereale : grau, orz, secara, iar dieta care elimina glutenul este prescrisa pacientilor care au boala celiaca . In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar raspunde la gluten prin iritarea si vatamarea intestinului subtire, iar acest lucru impiedica corpul sa absoarba nutrienti importanti, cum ar fi vitamine, calciu, proteine, carbohidrati si grasimi.
5. Dieta ketogenica – considerata printre cele mai eficiente cure de slabit, este totusi greu de respectat , intrucat dieta se axeaza pe consumul de alimente bogate in protein si grasime, cu eliminarea carbohidratilor. Formula dietei keto se rezuma la 65% grasimi, 30% din protein si 5% glucide. Inainte de inceperea acestei diete este indicate realizarea unui set complet de analize medicale, teste pentru nivelul de cetoza.