Ce este “NUTRITIA ORTOMOLECULARA”?!

“…medicina ortomoleculara consta în proportioarea corecta, pentru fiecare persoana în parte, a concentratiei optime de substante prezente în mod normal în organismul nostru, cu finalitatea de a corecta lipsurile, de a ne însanatosi si de a ne mentine sanatosi”

Orthomol Immun

orthomol immun

Ortomoleculele sunt acele molecule pe care le ingeram prin alimentatia zilnica.
Nutritia Ortomoleculara cauta sa echilibreze nutritional organismul, pe cale orala, completând si modificând concentratiile de micronutrienti esentiali. Aceasta îsi dovedeste eficacitatea în tratamentul acelor afectiuni, în a caror evolutie, regimul igieno-dietetic (regimul alimentar si aportul controlat de anumiti micronutrienti) joaca un rol important.
Scaderea Imunitatii organismului poate surveni atât la oamenii aparent sanatosi (favorizând aparitia afectiunilor grave) dar mai ales la cei cu boli grave: imunodeprimante (HIV, cancere, hepatite cronice si ciroze, diabet, sindrom X metabolic, boala de iradiere) si la cei supusi tratamentelor agresive (citostatice, corticoterapie, radioterapie, interferonoterapie, etc) sau înfometarii.

orthomol-immun-junioCompusii ortomoleculari indicati pentru completarea dietei acestora în scopul de a potenta resursele imunitare ale organismului pot fi:

Arginina creste activitatea limfocitelor Nk, optimizeaza functionalitatea timusului si pe cea a limfocitelor T si îmbunatateste actiunea antimicrobiana a neutrofilelor.
Are actiune de protectie si de detoxifiere hepatica precun si de îmbunatatire a imunitatii antifungice a tubului digestiv. Are si importante proprietati antioxidante si antitumorale care se datoreaza si faptului ca este precursorul Ox. Nitric (cel mai potent vasodilatator natural descoperit).
Glicina/ Dimetilglicina aduce cantitati suplimentare de creatina si poate multiplica de mai multe ori raspunsul imunitar.
Cisteina are rol hepatoprotector si detoxifiant intestinal iar împreuna cu Glicina si Histidina cresc marcant raspunsul imun.
Alanina si L-Carnitina stimuleaza productia de anticorpi si imunitatea antivirala.
Glucozamina este cel mai bun protector si reconstructor de cartilaj articular si prezinta importante veleitati antivirale.
Metionina exercita o puternica protectie împotriva radicalilor liberi si a radiatiilor având si importante proprietati hepatoprotective.
Glutamina este o sursa principala de energie pentru elementele celulare ale sistemului imun. Carenta de glutamina scade numarul si propriettaile celulelor imunitare si mai ales ale limfocitelor T si Macrofagelor.
Acidul gamma-aminobutiric (GABA) molecula cu rol de neurotransmitator optimizeaza somnul, stiut fiind faptul ca tulburarile somnului sunt strâns corelate cu depresia imunitar?.
Acidul malic este un antioxidant puternic dotat cu un pronuntat potential antiviral;
Zincul este un antioxidant de neînlocuit si un biocatalizator esential în sinteza proteinelor, ADN-ului si insulinei. Creste nivelul limfocitelor T, potenteaza functiile leucocitare si micsoreaza probabilitatea aparitiei cancerelor. Este un important inhibitor al cresterii anumitor virusuri.
Vitamina C molecula antioxidanta care creste protectia împotriva unora dintre radicalii liberi, nitrozaminelor si a altor agenti cancerigeni. Are o importanta actiune imunomodulatoare datorata si faptului ca participa la sinteza si buna functionalitate a moleculelor proteice si a celulelor implicate în raspunsul imun.
Vitaminele B5 si B6 favorizeaza sinteza anticorpilor, a limfocitelor T si CD4, îmbunatatind raspunsul imun. Cresc absorbtia si efectul celorlalte vitamine.
Vitaminele B9 si B12 sunt antianemice, revitalizante, cresc apetitul, imunitatea si optimizeaza functionarea sistemului nervos;
Vitamina A stimuleaza functiile limfocitare si participa la mentinerea integritatii barierelor functionale (piele, mucoase, etc).
Vitamina E stimuleaza atât imunitatea mediata celular cât si pe cea umorala.
Un regim igieno-dietetic care beneficiaza de un aport alimentar corect (a se stabili impreuna cu dieteticianul) dar mai ales de o complementare optima cu micronutrientii descrisi mai sus conduce la:
• cresterea raspunsului imun, marind rezistenta organismului la infectii si cancere;
• cresterea capacitatii organismului de contracarare a virusurilor hepatitice:
• cresterea semnificativa a numarul limfocitelor CD4 helper la toti pacientii si în mod deosebit la cei seropozitivi HIV;
• cresterea apetitului, fortei fizice si intelectuale;
• îmbunatatirea tolerantei la stress, mai ales ca acesta (împreuna cu privarea de somnul nocturn) reprezinta actualmente, una dintre principalele cauze de imunodepresie;
• o mai buna sustinere a organismului bolnavilor supusi la terapii agresive (corticoterapie, citostatice, radioterapie, cobaltoterapie, interferonoterapie, terapie antiretrovirala etc.) precum si a persoanelor care lucreaza în medii cu nivel crescut de radiatii.
Un regim igieno-dietetic bine construit are o importanta covârsitoare în buna evolutie a unui pacient.

orthomol-arthro-plusorthomol-sport

Nutritia ortomoleculara înseamna conservarea sanatatii optime sau tratarea afectiunilor prin modificarea concentratiilor substantelor care se gasesc în mod normal în compozitia organismului” ….”Terapia ortomoleculara consta în proportionarea cît mai corecta pentru fiecare persoana în parte a concentratiilor optime de micronutrienti normal prezenti în organism cu finalitatea de a corecta alterarile si de a mentine o stare de sanatate cît mai buna” . Prof. Dr. Linus Pauling